fbpx ΝΙΓΗΡΑΣ: Παιδικός υποσιτισμός: μια μορφή κρίσης της δημόσιας υγείας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

ΝΙΓΗΡΑΣ: Παιδικός υποσιτισμός: μια μορφή κρίσης της δημόσιας υγείας

Στο Νίγηρα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε θεραπεία κατά του υποσιτισμού από το 2001. Αυτά τα διατροφικά θεραπευτικά προγράμματα έχουν επεκταθεί την τελευταία δεκαετία καθώς κάποιες καινοτομίες στην παροχή διατροφικής θεραπείας στα εξωτερικά ιατρεία μάς έχουν δώσει τη δυνατότητα να προσφέρουμε σε περισσότερους ασθενείς θεραπευτική και προληπτική φροντίδα.

ΝΙΓΗΡΑΣ: Παιδικός υποσιτισμός: μια μορφή κρίσης της δημόσιας υγείας
Τεστ μεγάλωσα περιτριγυρισμένη από παιδιά διαφορετικών εθνικοτήτων και έμαθα γλώσσες, παραδόσεις και γεύσεις απ’ όλον τον κόσμο τεστ.

Από το 2010, έχουμε θεραπεύσει, σε ετήσια βάση, πάνω από 100.000 υποσιτισμένα παιδιά στο Νίγηρα. Πάνω από το 90% των παιδιών που έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα βρίσκονται σε φάση ανάρρωσης.

Η επέκταση των προγραμμάτων θεραπείας και πρόληψης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα συμπίπτει με την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών της κυβέρνησης του Νίγηρα στο θέμα της παιδιατρικής φροντίδας, που περιλαμβάνουν αυξημένη πρόσβαση σε κατάλληλα διατροφικά σκευάσματα, εμβολιασμούς και υγειονομική περίθαλψη μικρών παιδιών. Τα τελευταία χρόνια, ο Νίγηρας έχει συνεργαστεί με διεθνείς φορείς στην εφαρμογή καινοτόμων στρατηγικών για την πρόληψη της έξαρσης του υποσιτισμού κατά τη διάρκεια των περιόδων λιμού.

Πάτησε πάνω στο χάρτη για μεγένθυση

Χάρη σε αυτές τις πολιτικές και στην παρουσία μη κυβερνητικών οργανώσεων, ο Νίγηρας είναι πολύ καλύτερα προετοιμασμένος, σε σχέση με πολλές γειτονικές χώρες, να αντιμετωπίσει τις εποχιακές εξάρσεις του υποσιτισμού. Η πρόοδος, ωστόσο, εξαρτάται από τις συνεχείς επενδύσεις της κυβέρνησης, των θεσμικών δωρητών και των ΜΚΟ που υποστηρίζουν το εύθραυστο σύστημα υγείας του Νίγηρα.

Το 2011, το επίπεδο υποσιτισμού σε παιδιά ηλικίας από 6 ως 23 μηνών κυμαινόταν στο 30%, στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό αποδεικνύει ότι ο παιδικός υποσιτισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα κατ’ εξαίρεση ανθρωπιστικό επείγον αλλά μία μάλλον επίμονη απειλή για τη δημόσια υγεία που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποκλειστικά και μόνο μέσα από επείγουσες παρεμβάσεις.

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου στα προγράμματα που λειτουργούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στις περιοχές Μπούζα, Ντακόρο, Γκίνταν Ράουμτζι, Μανταράουνφα, Μαντάουα, Μαγκάρια και Ζίντερ είχαν εισαχθεί για νοσηλεία στα θεραπευτικά διατροφικά κέντρα 1.572 υποσιτισμένα παιδιά και επισκέφτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία θεραπευτικών κέντρων άλλα 14.482.

Στην περιοχή Γκίνταν Ράουμτζι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουμε πέντε δημόσια κέντρα υγείας στις περιοχές Τίμπιρι, Σάε Σαμπούα, Σόλουλου, Γκίνταν Σόρυ και στην πόλη Γκίνταν Ράουμτζι. Αυτά τα κέντρα υγείας περιλαμβάνουν εξωτερικά ιατρεία όπου παρέχεται διατροφική θεραπεία και όπου τα παιδιά εξετάζονται για υποσιτισμό και άλλες παιδικές ασθένειες. Όπως συμβαίνει σε όλα τα επισιτιστικά προγράμματα στο Νίγηρα, τα υποσιτισμένα παιδιά που δεν αντιμετωπίζουν σοβαρές επιπλοκές στην υγεία τους, επιστρέφουν στο σπίτι τους αφού τους έχουν δοθεί ποσότητες έτοιμης προς χρήση θεραπευτικής τροφής που θα βοηθήσει στην ανάρρωσή τους.

Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαμε περιθάλψει περίπου 1.751 παιδιά στα εξωτερικά ιατρεία των πέντε θεραπευτικών διατροφικών κέντρων και είχαμε εξετάσει σχεδόν 13.800 παιδιά κάτω των 5 ετών. Υποστηρίζουμε επίσης ένα θεραπευτικό κέντρο που δέχθηκε για νοσηλεία 278 παιδιά και μία παιδιατρική πτέρυγα 70 κλινών όπου μέχρι τα μέσα Μαρτίου εισήχθησαν 1.092 παιδιά.

Στην περιοχή Τάχουα, αναπτύσσουμε επισιτιστικά προγράμματα στις περιοχές Μαντάουα και Μπούζα. Στη Μαντάουα υποστηρίζουμε το περιφερειακό νοσοκομείο, εστιάζοντας τις δραστηριότητες μας στη μαιευτική και παιδιατρική πτέρυγα και στο κέντρο σταθεροποίησης όπου περιθάλπονται υποσιτισμένα παιδιά που αντιμετωπίζουν επιπλοκές. Υποστηρίζουμε ακόμα 11 κέντρα υγείας στις περιοχές Μαντάουα, Μπανγκούι, Άουλαουματ, Σάμπον Γκίντα, Ούρνο, Μάντζου, Τάκορκα, Μαγκάρια, Αρέγουα, Λέιμα και Αρζερόρι στα εξωτερικά ιατρεία των οποίων αντιμετωπίζονται τα περιστατικά υποσιτισμού.

Στην Μπούζα, υποστηρίζουμε το παιδιατρικό τμήμα και το κέντρο σταθεροποίησης για περιστατικά υποσιτισμού στο περιφερειακό νοσοκομείο και εργαζόμαστε σε πέντε κέντρα υγείας (στην πόλη Μπούζα, και στις περιοχές Ταμά, Μπαμπάν Κατάμι, Καροφέν, και Ταντούπτα). Μέχρι τα τέλη Μαρτίου οι ομάδες μας είχαν εισάγει για νοσηλεία 276 παιδιά και είχαν δεχθεί στα εξωτερικά ιατρεία των θεραπευτικών διατροφικών κέντρων 831 παιδιά.

Επιπλέον, λόγω της εισροής 1.600 περίπου προσφύγων από το Μάλι στην πόλη Τιγιά, βόρεια της Τάχουα, υποστηρίζουμε το Υπουργείο Υγείας με μια εκστρατεία εμβολιασμού και θα συνεχίσουμε να κάνουμε εκτίμηση των αναγκών στην περιοχή.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αρχίσαμε να δραστηριοποιούμαστε στο Ντακόρο το 2005. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζουμε το περιφερειακό νοσοκομείο και οκτώ κέντρα υγείας (Άντζε Κόρια, Αλφόρμα, Γκούλα, Κορνάκα, Σάμπον Ματσί, Σόλι, Κοραχέιν και την πόλη Ντακόρο), λειτουργώντας ταυτόχρονα επισιτιστικά προγράμματα και βοηθώντας τη διακομιδή επειγόντων περιστατικών με ασθενοφόρο.

Στο νοσοκομείο Ντακόρο, υποστηρίζουμε το μαιευτικό και παιδιατρικό τμήμα, τη μονάδα αποστείρωσης, το χειρουργείο, τις δραστηριότητες ύδρευσης και αποχέτευσης, τη διαχείριση νοσοκομειακών αποβλήτων και το εργαστήριο. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου 2012 διεξήχθησαν περισσότεροι από 9.460 προγεννητικοί έλεγχοι, νοσηλεύτηκαν 534 παιδιά, και πραγματοποιήθηκαν πάνω από 680 τοκετοί, 64 εκ των οποίων με καισαρική τομή.

Στα οκτώ κέντρα υγείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε ιατρική φροντίδα σε παιδιά κάτω των 5 ετών, και σε επτά από αυτά τα κέντρα, οι ομάδες της οργάνωσης δραστηριοποιούνται με στόχο να βελτιώσουν την προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα, τον οικογενειακό προγραμματισμό και τους ελέγχους για σύφιλη. Από τα μέσα Μαρτίου 2012, έχουμε εξετάσει περίπου 20.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 χρόνων στο κέντρο υγείας.

Από το 2009 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η FORSANI, μια νιγηριανή ιατρική μη κυβερνητική οργάνωση, λειτουργούν από κοινού ένα πρόγραμμα στη Μανταρούνφα, στην περιοχή Μαραντί. Η θεραπεία για υποσιτισμό, ελονοσία και άλλες παθολογίες παρέχεται σε δυο κέντρα νοσηλείας, στα εξωτερικά ιατρεία πέντε δομών υγείας, και σε 19 ιατρεία που παρέχουν πλήρη υγειονομική περίθαλψη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών. Αυτό περιλαμβάνει πρόσβαση σε έτοιμη προς χρήση συμπληρωματική τροφή (RUSF), τακτικούς εμβολιασμούς, καθώς και παρακολούθηση, έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία της ελονοσίας. Από τις αρχές του χρόνου μέχρι τα μέσα Μαρτίου, είχαν λάβει θεραπεία για σοβαρό οξύ υποσιτισμό 1.100 παιδιά.

Από το 2005, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα στη Μαγκάρια, στην περιοχή Ζιντέρ, προσφέροντας διατροφική θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία και νοσηλεία σε θεραπευτικά διατροφικά κέντρα έχοντας τη δυνατότητα να περιθάλψουμε πάνω από 18.500 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κατά τη διάρκεια της χρονιάς (70% των οποίων περιθάλπονται κατά την περίοδο του λιμού). Το πρόγραμμά μας παρέχει ακόμα πρόσβαση σε παιδιατρική φροντίδα. Επιπλέον, υποστηρίζουμε 18 μικρές κλινικές που προσφέρουν παιδιατρική φροντίδα. Επίσης μέσα στο 2011, περιθάλψαμε περίπου 13.000 ασθενείς με ελονοσία, 9.000 περιστατικά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και σχεδόν 11.000 περιστατικά διάρροιας. Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είχαν εισαχθεί για νοσηλεία 419 υποσιτισμένα παιδιά και άλλα 1.405 είχαν λάβει διατροφική θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία.

Στην πόλη Ζιντέρ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία ενός επισιτιστικού κέντρου στο κεντρικό νοσοκομείο, όπου οι ομάδες περιθάλπουν ετησίως 3.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά κατά μέσο όρο.

Από το 2009, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεργαζόμαστε με την BEFEN, μια τοπική ιατρική οργάνωση, στην επαρχία Ζιντέρ Μιριάχ και με την ALIMA, μια γαλλική οργάνωση, με στόχο να παρέχουμε κάθε χρόνο δωρεάν ποιοτική περίθαλψη σε περίπου 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών (η ALIMA υποστηρίζει τη BEFEN στη λειτουργία του προγράμματος της και στις προσπάθειες ανεύρεσης πόρων, ενώ συνεργάζεται μαζί της και με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στις στρατηγικές για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού στην περιοχή). Μέχρι τα τέλη Μαρτίου, είχαν νοσηλευτεί στα θεραπευτικά διατροφικά κέντρα 301 υποσιτισμένα παιδιά και άλλα 2.994 είχαν λάβει διατροφική θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία.


Εξαιτίας της βίας στο Μάλι, 26.000 περίπου πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην περιοχή Ουαγιάμ στο Νίγηρα. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανταποκρίθηκαν συνεργαζόμενοι με το Υπουργείο Υγείας και ανοίγοντας επείγοντα προγράμματα στις τέσσερις περιοχές όπου οι πρόσφυγες έχουν εγκατασταθεί με τις οικογένειές τους (Αμπάλα, Τσαϊναγκοντάρ, Μανγκαιζέ και Αγιόρου). Στα προγράμματα αυτά ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη, κάνουν παραπομπές ασθενών, εξετάζουν ασθενείς για υποσιτισμό και παρέχουν θεραπεία για την αντιμετώπισή του, κάνουν εμβολιασμούς παιδιών, παρέχουν υγειονομική περίθαλψη σε εγκύους πρόσφυγες και σε άλλους 25.000 Νιγηριανούς της περιοχής.

Στο Αγκαντέζ, μια από τις βασικές περιοχές διέλευσης μεταναστών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε μετανάστες και τοπικές κοινότητες.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ