fbpx Μπουρούντι: οι ΓΧΣ αναλαμβάνουν δράση κατά της χολέρας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μπουρούντι: οι ΓΧΣ αναλαμβάνουν δράση κατά της χολέρας

Μετά από νέο ξέσπασμα χολέρας στην πρωτεύουσα του Μπουρούντι, Μπουζουμπούρα, οι ΓΧΣ ανοίγουν ξανά το εξειδικευμένο Κέντρο τους για την αντιμετώπιση της ασθένειας.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας σήμανε συναγερμό για τη χολέρα στις 17 Ιανουαρίου, αφού τις τελευταίες ημέρες είχαν εντοπιστεί 66 περιστατικά χολέρας στα δύο μεγαλύτερα νοσοκομεία της πόλης. Παρ' ότι η εστία της ασθένειας δεν έχει εντοπιστεί ακόμη, τα περιστατικά προέρχονται κυρίως από το Καμένγκε -μια από τις φτωχότερες γειτονιές της Μπουζουμπούρα- όπου βρίσκεται το Κέντρο Αντιμετώπισης Χολέρας των ΓΧΣ.

«Ο αριθμός των θυμάτων συνεχίζει να αυξάνεται», εξηγεί ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ, Φάμπιο Πομπέτι. «Από τη Δευτέρα, όταν σήμανε ο συναγερμός, έχουν εντοπιστεί άλλα 42 περιστατικά. Ανοίξαμε ξανά το Κέντρο μας με 12 νέους νοσηλευτές και ετοιμάσαμε 80 κλίνες, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες».

Ταυτόχρονα, οι τοπικές αρχές συνεχίζουν μια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού και χρησιμοποιούν ένα χλωριωμένο διάλυμα για να ψεκάσουν την περιοχή ώστε να εξαλείψουν τα βακτηρίδια. Οι ασθενείς πρέπει τώρα να μεταφερθούν από τα νοσοκομεία στο Κέντρο των ΓΧΣ, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω μολύνσεις.

«Τις πρώτες ημέρες, τρεις άνθρωποι πέθαναν στο σπίτι τους επειδή οι οικογένειές τους δεν είχαν τα χρήματα για να πληρώσουν το τέλος εισαγωγής στο νοσοκομείο (3,5 ευρώ)», προσθέτει ο Φάμπιο Πομπέτι. «Στη συνέχεια κηρύχθηκε επιδημία κι έτσι η νοσηλεία άρχισε να παρέχεται δωρεάν. Δυστυχώς, γι' αυτές τις φτωχές οικογένειες ήταν ήδη αργά. Αυτό είναι ένα ακόμη παράδειγμα για το ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη σε αυτήν τη χώρα είναι ένα ζήτημα που προκαλεί έντονες ανησυχίες».

Το Κέντρο των ΓΧΣ υπάρχει από το 1995 όταν στήθηκε για την περίθαλψη ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω της κατεδάφισης του Καμένγκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Από τότε έχει χρησιμοποιηθεί ως Κέντρο συμπληρωματικής σίτισης για υποσιτισμένα παιδιά, κλινική για τη χολέρα και προέκταση του γειτονικού Κέντρου των ΓΧΣ για τραυματίες του πολέμου.

Με μια σχετική ειρήνη να επιστρέφει στο Μπουρούντι μετά την υπογραφή των συμφωνιών κατανομής της εξουσίας το 2003 και 2004, το Κέντρο για τη χολέρα έκλεισε, αλλά διατηρήθηκε σε κατάσταση ετοιμότητας καθώς οι πολύ κακές συνθήκες υγιεινής και η έλλειψη καθαρού νερού στα προάστια μπορούν να προκαλέσουν κάθε στιγμή έκρηξη χολέρας.

Η χολέρα είναι εν δυνάμει θανατηφόρα και ξεσπάσματα της ασθένειας παρατηρούνται αρκετά τακτικά σε ολόκληρη τη χώρα. Τον Ιούνιο του 2004, οι ΓΧΣ ανέλαβαν δράση κατά της χολέρας στην επαρχία Τσιτιμπόκε περιθάλποντας 200 ασθενείς. Η χολέρα ευδοκιμεί σε περιβάλλοντα με κακές συνθήκες υγιεινής και αποχέτευσης, αλλά δεν είναι θανατηφόρα εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Η ταχεία αφυδάτωση που προκαλείται από την ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί εάν ο ασθενής λάβει ενδοφλέβια κατά μέσο όρο 8 έως 10 λίτρα νερό την ημέρα. Η πλήρης ανάρρωση έρχεται συνήθως μέσα σε 48 ώρες. Παρ' όλα αυτά, σε πολλές περιοχές των Μεγάλων Λιμνών, η χολέρα είναι ακόμη μία φονική ασθένεια.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ