fbpx Μπανγκόκ: Αναγκαστική αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την Ταϊλάνδη έπειτα από 35 χρόνια | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μπανγκόκ: Αναγκαστική αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την Ταϊλάνδη έπειτα από 35 χρόνια

Μπανγκόκ: Αναγκαστική αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την Ταϊλάνδη έπειτα από 35 χρόνια Μπανγκόκ: Αναγκαστική αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την Ταϊλάνδη έπειτα από 35 χρόνιαΜπανγκόκ: Αναγκαστική αποχώρηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από την Ταϊλάνδη έπειτα από 35 χρόνια © Francesca Di BonitoΑνακοίνωση - Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με τις ταϊλανδικές αρχές, αποδείχθηκε αδύνατο για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να λάβουν άδεια παροχής ιατρικής περίθαλψης σε μετανάστες χωρίς έγγραφα και σε ευάλωτους πληθυσμούς στην Ταϊλάνδη οι οποίοι, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη ιατρικής βοήθειας. Νωρίτερα φέτος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν τα προγράμματά τους στις περιοχές Σαμούτ Σακχόν (Samut Sakhon) και Παγόδας Πας (Pagodas Pass), στερώντας από 55.000 ευάλωτα άτομα τη μοναδική πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη.

Το Σεπτέμβριο, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συμπέραναν ότι δεν υπήρχε καμία επιλογή από το να κλείσουν τη μακροβιότερη αποστολή της οργάνωσης, που ξεκίνησε την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες της Καμπότζης που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από το καθεστώς των Χμερ το 1976. Στη δεκαετία του ΄80 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν βοήθεια σε πρόσφυγες από τη Μιανμάρ. Από τα μέσα του 1990 η οργάνωση έπαιξε ρόλο-κλειδί στην παροχή περίθαλψης και τη μαρτυρία των αναγκών για ολοκληρωμένη φροντίδα και θεραπεία ατόμων που ζουν με HIV/AIDS, ενώ από το 2000 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνέχισαν να ανταποκρίνονται σε επείγουσες καταστάσεις και να παρέχουν ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες Χμονγκ, στο βόρειο τμήμα της χώρας.  Μέσα σε 36 χρόνια, η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη έχει βελτιωθεί σημαντικά στην Ταϊλάνδη. Η χώρα ήταν ανάμεσα στις πρώτες που καθιέρωσαν δωρεάν αντιρετροϊκή θεραπεία για ασθενείς με HIV.

Σήμερα, ωστόσο, μέρος του πληθυσμού παραμένει ακόμα στο περιθώριο. Μετανάστες-εργάτες χωρίς τα κατάλληλα έγγραφα και ολόκληρες κοινότητες που ζουν κατά μήκος των συνόρων και εξακολουθούν να στερούνται την πρόσβαση σε βασικές υγειονομικές υπηρεσίες. Και παρά τις προσπάθειες των αρχών να καταγράψουν τους μετανάστες, υπολογίζεται ότι 1,5 με 2 εκατομμύρια ακόμα μετανάστες δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα και δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν βαθιά ανησυχία για την τύχη αυτών των ανθρώπων χωρίς, ωστόσο, να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές για τη βελτίωση της κατάστασης της υγείας τους. Κι ενώ η οργάνωση κλείνει το πρόγραμμά της στη χώρα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα εξακολουθούν να παραμένουν σε εγρήγορση και να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αν χρειαστεί.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ