fbpx Μιανμάρ: Bαθιά ανησυχία για την τύχη των ασθενών μας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μιανμάρ: Bαθιά ανησυχία για την τύχη των ασθενών μας

Οι αρχές διέταξαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να παύσουν τη δράση τους στη χώρα.

Οι αρχές διέταξαν τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να παύσουν τη δράση τους στη χώρα.
Στα 22 χρόνια παρουσίας τους στη Μιανμάρ, οι ΜSF έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους βασιζόμενοι αποκλειστικά στην ανάγκη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την κατάσταση του HIV ή τις πολιτικές πεποιθήσεις

Αμστερνταμ, Αθήνα 28 Φεβρουαρίου, 2014 - Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/ MSF) διατάχθησαν από την κυβέρνηση της Μιανμάρ να σταματήσουν όλες τις δράσεις τους στη χώρα. Οι MSF είναι βαθύτατα συγκλονισμένoι από αυτή την μονομερή απόφαση και εκφράζουν ιδιαίτερη ανησυχία για την τύχη δεκάδων χιλιάδων ασθενών που ακολουθούν θεραπεία με την οργάνωση.

Σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία των MSF στη χώρα, έκλεισαν οι κλινικές HIV / AIDS στις επαρχίες Rakhine, Shan και Kachin, καθώς και στην περιοχή Γιανγκόν και οι ασθενείς δεν ήταν σε θέση να λάβουν τη θεραπεία που χρειάζονται. Επίσης, οι ασθενείς με φυματίωση και ανθεκτική φυματίωση δεν ήταν κι αυτοί σε θέση να λάβουν τη σωτήρια για την επιβίωσή τους θεραπεία.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους 30.000 ασθενείς με HIV / AIDS και τους περισσότερους από 3.000 ασθενείς με φυματίωση στη Μιανμάρ.

Στην Rakhine,  οι MSF δεν ήταν σήμερα σε θέση να παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη σε δεκάδες χιλιάδες ευάλωτους ανθρώπους σε καταυλισμούς προσφύγων ή σε απομονωμένα χωριά.  Κατά συνέπεια, ούτε να διενεργήσουν τις σωτήριες για την κατάσταση των πλέον σοβαρών περιστατικών παραπομπές σε μονάδες επείγουσας δευτεροβάθμιας νοσοκομειακής περίθαλψης καθώς και τον οικογενειακό προγραμματισμό και την περίθαλψη για τις εγκύους και τα νεογέννητα μωρά .

Δεν υπάρχει άλλη ιατρική μη-κυβερνητική οργάνωση με την εμπειρία και την υποδομή των ΜSF για να προσφέρει  άκρως απαραίτητες και σωτήριες για την επιβίωση ιατρικές υπηρεσίες.

Στα 22 χρόνια παρουσίας τους στη Μιανμάρ, οι ΜSF έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν υγειονομική περίθαλψη στους ανθρώπους βασιζόμενοι αποκλειστικά στην ανάγκη, ανεξάρτητα από τη φυλή, τη θρησκεία, το φύλο, την κατάσταση του HIV ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Από το 2004 , οι ΜSF έχουν περιθάλψει πάνω από 1.240.000 ασθενείς με ελονοσία μόνο στην επαρχία Rakhine, όπου η ασθένεια είναι ιδιαίτερα ενδημική. Όπως το HIV/ AIDS και η φυματίωση, έτσι και η ελονοσία δεν γνωρίζει εθνικά σύνορα.

Οι δράσεις των ΜSF  καθοδηγούνται από την ιατρική δεοντολογία και τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας. Οι MSF βρίσκονται σε διάλογο  με την κυβέρνηση της Μιανμάρ με αίτημα να επιτρέψει στο προσωπικό τους  να αναλάβει ξανά τις κρίσιμες ιατρικές δράσεις τους σε  ολόκληρη τη χώρα και να συνεχίσουν να προσφέρουν περίθαλψη σε χιλιάδες ασθενείς.

ΔΡΑΣΕΙΣ