Είστε εδώ

Μαρία Καρχιλάκη - Αλλαγή, υπόθεση προσωπική

Μαρία Καρχιλάκη,
δημοσιογράφος

Θα μπορούσε με ευκολία να φοράει τα "παπούτσια" ενός Γιατρού Χωρίς Σύνορα κι ας μην είναι γιατρός η ίδια. Οι αποστολές και ο κίνδυνος είναι στοιχεία και της δικής της καθημερινότητας. Η Μαρία Καρχιλάκη, ρεπόρτερ εν δράσει τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια της ζωής της, μέσα από το ψυχρό γυαλί της τηλεόρασης καταφέρνει πάντα να ζωντανεύει ιστορίες λαών και ανθρώπων από... "Γκρίζες Ζώνες" του πλανήτη. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει δηλώσει δυναμικό παρών σε μεγάλες κρίσεις: Τουρκία, Γιουγκοσλαβία, Λιβερία, Κουβέιτ. Κάνει "συμμαχίες" με το φόβο για να τον αντιμετωπίζει αλλά όχι και με τον αφανισμό που φέρνει ο πόλεμος στις ζωές των ανθρώπων. Επιμένει να πιστεύει μ' όλη της την καρδιά στις προσωπικές επαναστάσεις...

Ρεπόρτερ...στα δύσκολα. Με πόση ευκολία παίρνετε την απόφαση να καλύψετε δημοσιογραφικά μια επικίνδυνη αποστολή;

"Πριν από 10 χρόνια δεν έμπαινε καν θέμα απόφασης... Δεν μπορούσα να διανοηθώ πως δε θάμουν "εκεί". Στο όποιο εκεί... Σήμερα που η κόρη μου είναι τεσσάρων και κάτι η αλήθεια είναι πώς το σκέφτομαι..."

Αναρωτιέμαι, τι σχέση έχετε με το φόβο;

"...φόβου!! Μερικές φορές και πανικού. Το περίεργο όμως είναι -τουλάχιστον έτσι λειτούργησε σε μένα- πως από κάποια στιγμή και μετά, ο υπερβολικός φόβος ακυρώνει (!) το φόβο ενεργοποιώντας τη διαδικασία της επιβίωσης"

Πώς είδατε ν' αλλάζει τη ζωή των ανθρώπων ο πόλεμος, η προσφυγιά, ο σεισμός...

"Δεν την αλλάζει. Την εξαφανίζει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να ξεκινήσουν από το τίποτα, να υποστούν (λες και το όφειλαν!) τις ωδίνες ενός νέου τοκετού ζωής. Δεν τα καταφέρνουν όλοι..."

Μια συγκλονιστική εικόνα που θα σας ακολουθεί...

"Μυρωδιά... Η αφόρητη δυσωδία των χιλιάδων πτωμάτων στο φοβερό σεισμό πριν από δύο χρόνια στην Τουρκία..."

Με δυο λόγια, τι είναι αυτό που καταγράφηκε μέσα σας από τον πόλεμο στο Κόσσοβο που βιώσατε από τόσο κοντά;

"Ο ΠΟΛΕΜΟΣ. Αυτό! Έχω προσωπική σχέση μαζί του. Τον ξέρω".

Το ξέρετε ότι έχετε όλα τα προσόντα για να γίνετε ενεργό μέλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα; Θα μπορούσαμε άραγε να σας "εκμεταλλευτούμε";

"Το ξέρετε ότι μπορείτε..."

Γιατί τόσες λίγες διεθνείς ειδήσεις στα δελτία των τηλεοπτικών καναλιών; Πιστεύετε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για συγκλονιστικά γεγονότα έξω από τα σύνορά του;

"Γιατί με στεναχωρείτε τώρα;"

Η διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και ευαισθητοποιημένου απέναντι στις παγκόσμιες εξελίξεις ανθρώπου, είναι ζητούμενο του σημερινού τηλεοπτικού γίγνεσθαι;

"Αυτό θάπρεπε νάναι το ζητούμενο του καθενός από μας. Δεν είμαι σίγουρη ότι συμβαίνει αυτό. Από την άλλη, εγώ προτιμώ να μη βλέπω την τηλεόραση ως "σύνολο" αλλά ως "προσωπικό γίγνεσθαι" των ανθρώπων που συμμετέχουν στο πρόγραμμά της. Ε! Άλλοι ενδιαφέρονται γι' αυτό που ρωτάτε, άλλοι όχι. Διαλέγει κανείς και παίρνει".

Έχουν τη θέληση τα ΜΜΕ να αλλάξουν τα πράγματα; Γιατί τη δύναμη σαφώς τη διαθέτουν...

"Κι εδώ ισχύει αυτό που λέγαμε προηγουμένως. Η αλλαγή είναι υπόθεση προσωπική. Αφήστε δε που κάποιες φορές θεωρώ κι αυτή τη "δύναμη" των ΜΜΕ υπερτιμημένη..."

"Σταγόνα που πέφτει στον ωκεανό και χάνεται η βοήθεια" υποστηρίζουν κάποιοι για τη δράση ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πιστεύετε στις μικρές επαναστάσεις;

"Μ' όλη μου την καρδιά..."

Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να αντιμετωπίζετε τα πράγματα, τη ζωή;

"Να τα/την αντιμετωπίζω. Να μη γυρίζω το κεφάλι..."

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.