fbpx Μάλι: Σε ευάλωτη κατάσταση οι πρόσφυγες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Μάλι: Σε ευάλωτη κατάσταση οι πρόσφυγες

Μια πολιτική κρίση έχει διχάσει το Μάλι από τα τέλη Ιανουαρίου. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις περιοχές στο βόρειο τμήμα της χώρας. Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι κρύβονται στο δάσος ή τρέπονται μαζικά σε φυγή. 

Ο φόβος της σύλληψης σε διασταυρωμένα πυρά, η ανασφάλεια και η διατροφική κρίση έχουν οδηγήσει πάνω από 300.000 κατοίκους του Μάλι να το εγκαταλείψουν
Με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κάθε εβδομάδα στους 50 βαθμούς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν αρκετό νερό να πιούν

Πρόσφυγες και εκτοπισμένοι κρύβονται στο δάσος ή τρέπονται μαζικά σε φυγή προς την Μπουρκίνα Φάσο, το Νίγηρα και τη Μαυριτανία. Συχνά εγκαθίστανται σε περιοχές ήδη κατοικημένες-περιοχές που έχουν ήδη δοκιμαστεί από την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας στην περιοχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανταποκρινόμαστε στην αυξανόμενη ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας που υπάρχει στην περιοχή, παρέχοντας βοήθεια σε πρόσφυγες και στο ντόπιο πληθυσμό. 

Πάτησε πάνω στο χάρτη για μεγένθυση

Ο φόβος της σύλληψης σε διασταυρωμένα πυρά, η ανασφάλεια και η διατροφική κρίση έχουν οδηγήσει πάνω από 300.000 κατοίκους του Μάλι να το εγκαταλείψουν κατευθυνόμενοι προς γειτονικές χώρες. «Πολλοί είναι τρομοκρατημένοι και έτοιμοι να αφήσουν τα πάντα πίσω τους για να γλιτώσουν από τη βία», λέει η Marie-Christine Férir, συντονίστρια της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι πρόσφυγες που έρχονται κυρίως από το Τιμπουκτού, το Γκαό, το Σεγκού και το Μοπτί βρίσκουν καταφύγιο σε κοινότητες και σε καταυλισμούς όπου υπάρχει περιορισμένη παροχή νερού, στέγης και τροφής.

Παροχή πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης

Προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ευπαθών ομάδων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουμε κέντρα υγείας στην Μπουρκίνα Φάσο (Γκανταφάμπου, Φερέριο), στη Μαυριτανία (Φασάλα, Μπέρα, Μπασικουνού) και στο Νίγηρα (Τσαιναγκοντάρ, Μπάνι Μπάνγκου, Γιάσαν). Κάθε εβδομάδα, κινητές κλινικές μας περιθάλπουν άτομα σε καταυλισμούς στην Μπουρκίνα Φάσο (Ντίμπισι, Νατούτου-Νιενιέ, Ντέου) και στο Νίγηρα (Έορου, Μεγκάιζε, Μπάνι Μπάνγκου, Αμπάλα, Γκαουντέλ, Μπεϊντού). Από το Φεβρουάριο, οι ομάδες μας εξέτασαν περισσότερα από 23.000 άτομα στις συνοριακές περιοχές του Μάλι. «Παρατηρούμε κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού, ελονοσία και διάρροια. Αυτά τα προβλήματα εμφανίζονται συχνά εξαιτίας των πολύ κακών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων», επισημαίνει η Férir. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα περιθάλπουν μεγάλο αριθμό γυναικών που χρειάζονται μαιευτική φροντίδα. Έτσι, εκατό γυναίκες έχουν γεννήσει στο περιφερειακό νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον καταυλισμό Μπέρα στη Μαυριτανία.

Νερό, ένα σπάνιο και πολύτιμο αγαθό

Οι πρόσφυγες δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ειδικά στις ερημικές περιοχές της Μαυριτανίας. Το νερό είναι απαραίτητο για την αποφυγή ασθενειών και άλλων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με τις συνθήκες υγιεινής. Στον καταυλισμό Μπάνι Μπάνγκου, τα φορτηγά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξυπηρετούν κάποιες δεξαμενές νερού που αντιστοιχούν σε 200 κυβικά μέτρα χλωριωμένου νερού κάθε εβδομάδα. «Με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται κάθε εβδομάδα στους 50 βαθμούς πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφυγες, και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι έχουν αρκετό νερό να πιούν», τονίζει η Férir. Η μετανάστευση υπό αυτές τις συνθήκες προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία δεδομένου ότι η περιοχή πλήτετται από ξηρασία και έλλειψη διατροφικής ασφάλειας.

Θεραπεία και πρόληψη του υποσιτισμού

Οι πρόσφυγες εξαρτώνται απόλυτα από την ανθρωπιστική βοήθεια για την πρόσληψη των βασικών αγαθών, όπως για παράδειγμα για τη διανομή τροφίμων. Οι μητέρες δεν λαμβάνουν ούτε γάλα ούτε το κατάλληλο φαγητό για τα παιδιά τους. «Το ρύζι μπορεί να ανακουφίσει την πείνα αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται τα παιδιά. Στοιχεία, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, υδατάνθρακες και μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη ενός παιδιού», επισημαίνει η Férir. Στη Μαυριτανία, οι πρόσφυγες μας είπαν ότι εγκατέλειψαν το Μάλι επειδή δεν είχαν να φάνε. Από το ξεκίνημα της επείγουσας ανταπόκρισης, οι ομάδες μας έχουν περιθάλψει περίπου 1.000 σοβαρά υποσιτισμένα παιδιά σε αυτές τις τρεις χώρες.

Αντιμετώπιση των επιδημιών

Η προστασία των παιδιών από την ιλαρά αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα στους καταυλισμούς όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργαζόμαστε. Από το Μάρτιο οι ομάδες μας έχουν εμβολιάσει περισσότερα από 10.000 παιδιά με τη βοήθεια των υγειονομικών αρχών. Έχουν επίσης καταγραφεί περιστατικά χολέρας στις περιοχές Ναμαρινγκούγκου και Μπονφέμπα, στο Νίγηρα. Από τις αρχές Μαΐου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και το Υπουργείο Υγείας έχουν περιθάλψει πάνω από 600 ασθενείς χολέρας. Μια άλλη ομάδα της οργάνωσης κάνει τις τελευταίες εργασίες σε δυο κέντρα θεραπείας χολέρας χωρητικότητας 60 κλινών.

Η ευπαθής κατάσταση των προσφύγων και η επερχόμενη περίοδος των βροχοπτώσεων θα αυξήσει τον κίνδυνο των επιδημιών, όπως της ελονοσίας και της χολέρας. Επιπλέον, «η περίοδος λιμού» που ξεκινά τον Ιούλιο πυροδοτεί πάντα μια έξαρση του υποσιτισμού. Καθώς περιθάλπουμε αυτές τις ευπαθείς ομάδες βλέπουμε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το διπλό φορτίο του υποσιτισμού και της ελονοσίας.


 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στην περιοχή Σικάσο του Μάλι, ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα λειτουργούν ακόμα παιδιατρικά και επισιτιστικά προγράμματα σε πέντε κέντρα υγείας και στο νοσοκομείο Κουτιάλα. Εκτός από την παροχή θεραπείας, εργάζονται και για την πρόληψη μεγάλων παιδικών ασθενειών. Στο βόρειο τμήμα της χώρας, εργαζόμαστε στο νοσοκομείο Τιμπουκτού και παρέχουμε περίθαλψη στα χωριά των περιοχών Τιμπουκτού, Κιντάλ και Μοπτί.