fbpx Λίβανος: μετά την επείγουσα φάση της κρίσης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λίβανος: μετά την επείγουσα φάση της κρίσης

Ανακοίνωση - Μία εβδομάδα μετά την έναρξη της εκεχειρίας, η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση βαίνει προς εκτόνωση. Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους και η Λιβανέζικη κοινωνία παρέχει την περισσότερη βοήθεια.

Δεδομένης της κατάστασης, οι ΓΧΣ ξεκίνησαν να μειώνουν τη δράση τους, εξακολουθώντας ωστόσο να παρακολουθούν την κατάσταση που παραμένει εύθραυστη. Τις τελευταίες ημέρες οι ομάδες των ΓΧΣ διανέμουν ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους επιστρέφουν στα σπίτια τους αλλά και σε όσους είχαν παραμείνει στις περιοχές που επλήγησαν από τους βομβαρδισμούς στο νότιο Λίβανο και στην ανατολική κοιλάδα της Μπεκάα. Προσπαθούν επίσης να διασφαλίσουν τον εφοδιασμό νερού στα χωριά που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές και συνεχίζουν να παρέχουν υποστήριξη σε κλινικές και νοσοκομεία με τη δωρεά φαρμάκων.

Με βάση τη Τζεζίν, μία ομάδα των ΓΧΣ παρακολουθεί την κατάσταση αξιολογώντας τις ανάγκες και διανέμοντας ανθρωπιστική βοήθεια και ιατροφαρμακευτικό υλικό στα χωριά που βρίσκονται κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα, από το Ααντάισε ως το Μπλίντα. Καθώς στην περιοχή εργάζονται Λιβανέζοι γιατροί, οι ιατρικές ανάγκες γρήγορα μειώνονται. Η ομάδα επίσης παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή της Τζεζίν και στην κοιλάδα της Μπεκάα. Σε αυτή την περιοχή, περίπου 25.000 εκτοπισμένοι έλαβαν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως στρώματα, βρεφικό γάλα και είδη προσωπικής υγιεινής.

Μέσα στις επόμενες μέρες, μία ομάδα των ΓΧΣ που είναι εγκατεστημένη έξω από την Τύρο θα συνεχίσει να αξιολογεί τις ανάγκες στην περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι. Στο Άιτα εχ Τσάαμπ, στο Αϊταρούν και στο Αϊανάτα, χωριά στα σύνορα με το Ισραήλ που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τις συγκρούσεις, η ομάδα των ΓΧΣ διένειμε είδη προσωπικής υγιεινής και μαγειρικής, σεντόνια, κουβέρτες και σκηνές. Επίσης, εγκατέστησε δεξαμενές νερού σε χωριά όπου είχε καταστραφεί το σύστημα ύδρευσης. Αυτή τη στιγμή η ομάδα πραγματοποιεί δωρεές σε φάρμακα σε διάφορες κλινικές και νοσοκομεία της περιοχής, στο Μπεντ Τζμπέιλ και στην Τιμπνίν.

Καθώς οι περισσότεροι εκτοπισμένοι επέστρεψαν στα σπίτια τους, οι ΓΧΣ σταμάτησαν τη λειτουργία της κλινικής στη Σιδώνα και αυτή την εβδομάδα θα προχωρήσουν και στο κλείσιμο της κλινικής στην Τύρο. Τις προηγούμενες ημέρες, οι ομάδες των ΓΧΣ είχαν διανείμει είδη προσωπικής υγιεινής και μαγειρικής, καθώς και κουβέρτες, σεντόνια και βρεφικό γάλα σε περίπου 23.000 εκτοπισμένους μέσα και γύρω από την Τύρο και τη Σιδώνα.

Οι πάνω από 100.000 εκτοπισμένοι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη Βηρυτό άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους αμέσως μόλις τέθηκε σε εφαρμογή η εκεχειρία. Σχεδόν όλα τα κέντρα φιλοξενίας των εκτοπισμένων είναι τώρα άδεια. Σαν αποτέλεσμα, η ιατρική και ψυχολογική φροντίδα που παρείχαν οι ΓΧΣ με Κινητές Ιατρικές Μονάδες, έχει σταματήσει. Στα νότια προάστια της Βηρυτού, που επλήγησαν σοβαρά από τους βομβαρδισμούς, οι ΓΧΣ υποστηρίζουν μία κλινική, αξιολογώντας πόσο σοβαρά έχουν πληγεί οι ιατρικές δομές και αν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω βοήθεια.  

Στο Μπααλπέκ, οι ΓΧΣ συνεχίζουν να υποστηρίζουν το δημόσιο νοσοκομείο με την παροχή φαρμάκων. Μία ομάδα έχει διανείμει 1.500 είδη προσωπικής υγιεινής, 500 σετ μαγειρικής, κουβέρτες και σκηνές σε εκτοπισμένους ανθρώπους μέσα στην πόλη καθώς και στα γύρω χωριά. Μέσα στις επόμενες μέρες, μία ιατρική ομάδα θα αξιολογήσει τις ανάγκες στα χωριά που βρίσκονται βόρεια του Μπααλμπέκ. Εκτός αυτού, μία ομάδα αποτελούμενη από έναν ψυχίατρο και έναν ψυχολόγο αξιολογεί την κατάσταση της ψυχικής υγείας του πληθυσμού της περιοχής.

Σχεδόν όλοι όσοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην περιοχή Άλεϋ (στα βουνά Σουφ) έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους. Για το λόγο αυτό, οι ΓΧΣ σταμάτησαν την παροχή φαρμάκων για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και τη διανομή ανθρωπιστικού υλικού. Οι ΓΧΣ παρείχαν ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 100.000 εκτοπισμένους ανθρώπους στην περιοχή, πρόσφεραν ιατρική φροντίδα μέσα από Κινητές Ιατρικές Μονάδες αλλά και με κατ' οίκον επισκέψεις, και εφοδίασαν με φάρμακα το νοσοκομείο του Άλεϋ και άλλες κλινικές.

Καθ' όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης, οι ομάδες των ΓΧΣ διένειμαν ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους είχαν την μεγαλύτερη ανάγκη. Συνολικά, περίπου 60.000 εκτοπισμένοι στο Λίβανο και 8.500 πρόσφυγες στη Συρία έλαβαν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως μαγειρικά σκεύη, στρώματα, κουβέρτες, θερμάστρες και είδη προσωπικής υγιεινής που περιλαμβάνουν σαπούνια, ξυραφάκια, οδοντόβουρτσες κλπ.

Μέχρι στιγμής, πάνω από 300 τόνοι υλικού έχουν αποσταλεί στη Βηρυτό και έχουν διανεμηθεί σε διάφορες περιοχές όπου παρεμβαίνουν οι ομάδες των ΓΧΣ. Αυτό το υλικό αποτελείται από διάφορα αντικείμενα, ιατρικό υλικό (υλικό για αιμοκάθαρση, φάρμακα, χειρουργικά εξοπλισμό κλπ.) και τεχνικό υλικό (εξοπλισμό εξυγίανσης, δεξαμενές νερού, οχήματα, κλπ.)

Διεθνές προσωπικό: 30
Ντόπιο προσωπικό: πάνω από 50