fbpx Λ.Δ.Κονγκό: Μία ομάδα επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ αντιμετωπίζει επιδημία τυφοειδή πυρετού | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Λ.Δ.Κονγκό: Μία ομάδα επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ αντιμετωπίζει επιδημία τυφοειδή πυρετού

Ανακοίνωση - Οι ομάδες της Μονάδας Επείγουσας Παρέμβασης των ΓΧΣ στη Λ. Δ. του Κονγκόαντιμετωπίζουν αυτήν την εποχή μία επιδημία τυφοειδή πυρετού στο Κίκουιτ, στηνεπαρχία Μπαντούντου στη Λ. Δ Κονγκό, περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικά τηςπρωτεύουσας Κινσάσα.
Από τις 20 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί πάνω από 650 περιστατικά τυφοειδήπυρετού, ανάμεσα στα οποία περίπου 20 θάνατοι και 90 περιστατικάπεριτονίτιδας και εντερικής διάτρησης.

Οι ΓΧΣ υποστηρίζουν το Γενικό Νοσοκομείο του Κίκουιτ με στόχο την παροχήδωρεάν και ποιοτικής θεραπείας στους ασθενείς με απλά συμπτώματα, αλλά και σεόσους παρουσιάζουν επιπλοκές ή διάτρηση. «Τα απλά περιστατικά λαμβάνουνθεραπεία και αντιβιοτικά στα εξωτερικά ιατρεία, οι ασθενείς με επιπλοκέςεισάγονται για νοσηλεία, ενώ τα περιστατικά με διάτρηση απαιτούν χειρουργικήεπέμβαση», εξηγεί ο Δρ Τζιν Λάμπερτ Τσάλα-Τσάλα, της Μονάδας ΕπείγουσαςΠαρέμβασης των ΓΧΣ στη Λ. Δ. Κονγκό. «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμεμία καλή εξέταση των ασθενών που έρχονται στο νοσοκομείο».

Οι ΓΧΣ επίσης παρέχουν φάρμακα στο νοσοκομείο, εκπαιδεύουν τοπροσωπικό του νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας της πόλης καιδιασφαλίζουν ότι εφαρμόζονται τα κατάλληλα πρωτόκολλα καθορισμού καιθεραπείας.    

Ο τυφοειδής πυρετός είναι μία ασθένεια που συνδέεται με το μη ασφαλέςπόσιμο νερό, την ανεπαρκή διαχείριση των απορριμμάτων και τιςπλημμύρες. Επίσης, γνωστός και ως η «ασθένεια των βρώμικωνχεριών», ο τυφοειδής πυρετός προκαλείται από ένα βακτήριο πουμεταδίδεται από τα κόπρανα και το στόμα. «Η μετάδοση μπορεί να είναι άμεση -για παράδειγμα αν κάποιος δεν πλύνει τα χέρια του πριν από το φαγητό - ή έμμεση- όταν το βακτήριο μεταδοθεί μέσα από έντομα ξενιστές όπως οι μύγες που κάθονταιπάνω στα φαγητά στις υπαίθριες αγορές», λέει ο Δρ. Τσάλα Τσάλα.  

Πρόβλημα πρόσβασηςσε νερό

Από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο του 2006, οι ΓΧΣ είχαν ήδη πραγματοποιήσειμία παρέμβαση κατά του τυφοειδή πυρετού στο Κίκουιτ. Τα στοιχεία από την ίδιαπερίοδο του περασμένου χρόνου παρουσιάζουν επίσης μία αύξηση τωνπεριστατικών τυφοειδή πυρετού στην αρχή της εποχής των βροχών. Ταστοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι ο τυφοειδής πυρετός συνδέεται άμεσα με έναπρόβλημα στον εφοδιασμό ποιοτικού νερού στο Κίκουιτ, καθώς και στις άσχημεςσυνθήκες υγιεινής στις περιοχές όπου ζει ο ντόπιος πληθυσμός. ΣτοΚίκουιτ, σχεδόν ο μισός πληθυσμός δεν έχει αποχωρητήρια, κάδους απορριμμάτων ήοποιαδήποτε κατάλληλη πηγή ύδρευσης.  

Στα μονοπάτια του Μπονκίσα, στο δήμο Λουκολέλα, το νερό των βροχών κυλάειανάμεσα στις καλύβες και τα δέντρα. Μία κόκκινη λάσπη φέρνει μαζί της σκουπίδιακαι κόπρανα που καταλήγουν στον ποταμό Λουκέμι, πιο κάτω από το λόφο. Αλλά καθώςυπάρχουν δυσκολίες στον εφοδιασμό νερού στο Κίκουιτ, μία πόλη που αριθμείπερίπου 400.000 κατοίκους, πολλές οικογένειες παίρνουν νερό από διάφορα σημείαπου το νερό δεν είναι ασφαλές, ακόμα και από ποτάμια. «Στο Κίκουιτ οεφοδιασμός με νερό είναι πολύ δύσκολος», εξηγεί ο Ιμπραήμ Μπάρι, υπεύθυνοςτης Μονάδας Επείγουσας Παρέμβασης των ΓΧΣ στην περιοχή της Κινσάσα.«Οι κάτοικοι πρέπει να αγοράσουν νερό σε διάφορα σημεία στους κεντρικούς δρόμουςτης πόλης, όπου η εταιρία διανομής του νερού το πουλάει για ένα Κονγκολέζικοφράγκο το λίτρο. Για μία οικογένεια έξι ατόμων, αυτό μεταφράζεται σε 3,600Κονγκολέζικα φράγκα (περίπου 8 δολάρια), ένα ποσό που πολλές οικογένειες δενέχουν να διαθέσουν».     

Ένα σημαντικό μέρος της παρέμβασης των ΓΧΣ θα είναι τώρα η ενημέρωση τωνκατοίκων για τις βασικές πρακτικές υγιεινής. «Μία ομάδα εργαζόμενων στηνκοινότητα αυτήν την εποχή εκπαιδεύει ανθρώπους μέσα στις διάφορες "ζώνες υγείας"του Κίκουιτ», εξηγεί ο Μπάρι. «Αυτοί οι άνθρωποι θα ενημερώσουν με τησειρά τους τον ντόπιο πληθυσμό για τους τρόπους που μπορούν να αποφύγουν τημόλυνση, όπως το πλύσιμο των χεριών πριν το φαγητό, το καλό μαγείρεμα τουφαγητού, την κάλυψη των τροφίμων στις υπαίθριες αγορές κλπ.»

Ωστόσο, στο Κίκουιτ πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά για τη βελτίωση τηςυποδομής ύδρευσης και υγιεινής και την πρόληψη επιδημιών τυφοειδή πυρετού στομέλλον.

  • Οι ΓΧΣ παρεμβαίνουν στη Λ. Δ. Κονγκό από το 1981. Σήμερα,πάνω από 2.000 ντόπιοι εργαζόμενοι δουλεύουν μαζί με 150 διεθνείς εθελοντέςπαρέχοντας ιατρική βοήθεια στον πληθυσμό της χώρας, με τη λειτουργία 20προγραμμάτων σε όλη τη χώρα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ