fbpx ΛΔ Κονγκό: Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι τρέπονται σε φυγή στο Βόρειο Κίβου | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

ΛΔ Κονγκό: Για άλλη μία φορά οι κάτοικοι τρέπονται σε φυγή στο Βόρειο Κίβου

Copyright: Yoanis MengeΑνακοίνωση - Οι κάτοικοι στη βόρεια περιοχή της επαρχίας του Βόρειου Κίβου προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βία από τα τέλη Ιανουαρίου, όταν ξεκίνησε μία επίθεση εναντίον των ανταρτών του FDLR. Οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική φροντίδα σε αρκετά χωριά και πόλεις της περιοχής, όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 230.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι άνθρωποι.

Για να γλιτώσουν από τη βία, οι άμαχοι αναγκάζονται να φύγουν γρήγορα, αφήνοντας σχεδόν τα πάντα πίσω ή παίρνοντας μαζί τους μόνο ένα στρώμα ή μία λεκάνη. «Ήταν 11.30 το βράδυ και κοιμόμασταν,» λέει ο Μ., κάτοικος του Μιρίκι, ενός χωριού στο Βόρειο Κίβου. «Ακούσαμε πυροβολισμούς. Στην αρχή, νομίζαμε πως ήταν από κάποιους που έρχονταν να μας επιτεθούν και να λεηλατήσουν το χωριό. Μείναμε μέσα στις καλύβες μας, αλλά οι πυροβολισμοί συνεχίζονταν για πολλή ώρα οπότε αποφασίσαμε να φύγουμε από το χωριό και να κατευθυνθούμε στο δάσος, ο καθένας μόνος του.»

Όλα αυτά συνέβησαν τον Μάρτιο, στην περιοχή Λούμπερο, που βρίσκεται στα βόρεια της επαρχίας του Βόρειου Κίβου. Ωστόσο, τέτοιες παρόμοιες επιθέσεις έχουν γίνει επανειλημμένα από τα τέλη Ιανουαρίου, ύστερα από την επίθεση του στρατού της χώρας κατά των ανταρτών του FDLR, δηλαδή των Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση της Ρουάντα, που οδήγησε σε εκ νέου εκτοπισμό των κατοίκων της περιοχής. Αρχικά η επιχείρηση αυτή γινόταν με τη συνεργασία του στρατού της Ρουάντας αλλά τα στρατεύματα αυτά αποχώρησαν από την περιοχή στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι συγκρούσεις όμως συνεχίζονται στις βόρειες και δυτικές περιοχές του Βόρειου Κίβου. 

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο Μιρίκι πυρπολήθηκαν πολλά σπίτια. «Περίπου στις 6.30 το πρωί, είδαμε ένα τεράστιο σύννεφο καπνού στο χωριό,» αφηγείται ο Μ. «Ήμασταν σε έναν γειτονικό λόφο και είδαμε τις καλύβες μας να καίγονται. Η δικιά μου κάηκε και αυτή μαζί με όλα μου τα υπάρχοντα.» Ο Μ. έφυγε για τη γειτονική πόλη της Κάινα, όπου έχουν βρει καταφύγιο και άλλοι εκτοπισμένοι άνθρωποι.

Αρκετές κοινότητες στην περιοχή Λούμπερο έχουν δεχτεί μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων, όπως η Κάινα και η Κανιαμπαγιόγκα, ο πληθυσμός των οποίων σχεδόν διπλασιάστηκε. Το χωριό του Λουόφου δέχτηκε επίσης μεγάλο αριθμό εκτοπισμένων και φιλοξενούσε πολλούς εσωτερικά εκτοπισμένους ανθρώπους. Το βράδυ της 17ης Απριλίου δέχτηκε και αυτό επίθεση, κατά τη διάρκεια της οποίας πυρπολήθηκαν 250 σπίτια και εφτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Όπως πάντα, οι κάτοικοι προσπάθησαν να φύγουν για να σωθούν και εγκαταστάθηκαν όπου μπορούσαν. Μαζί με οικογένειες που τους φιλοξενούν, σε πρόχειρα καταλύματα ή σε εγκαταλελειμμένα σπίτια. «Οι τοπικές οργανώσεις και οι εκπρόσωποι των εκτοπισμένων ανθρώπων εκτιμούν ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στην περιοχή Λούμπερο αγγίζει τους 230.000 ανθρώπους, αλλά δεν υπάρχουν καθόλου καταυλισμοί,» λέει ο Ρομαίν Ζιτενέ, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ.  

Ανταποκρινόμενοι σε αυτές τις μετακινήσεις πληθυσμών, οι ΓΧΣ επέκτειναν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή του Λούμπερο. Η ομάδα των ΓΧΣ που εργάζεται στην Κάινα παρέχει βοήθεια στο Λουόφου, στην Κανιαμπαγιόγκα, την Κιρούμπα, την Κάινα και το Μπίνγκουι και μεταφέρει τους σοβαρά ασθενείς στο νοσοκομείο της Κάινα ή στο κέντρο υγείας της Κανιαμπαγιόγκα. Καθώς η κατάσταση μεταβάλλεται συνεχώς, οι ΓΧΣ προσαρμόζουν τις δραστηριότητές τους, κατευθυνόμενοι στις περιοχές όπου καταφτάνουν οι άμαχοι και όπου είναι πιο μεγάλες οι ανάγκες. Μία άλλη ομάδα έχει πάει να βοηθήσει πιο βόρεια, στην πόλη του Λούμπερο.

Παρόλο που οι άμαχοι βιώνουν συχνά τη βία και τις λεηλασίες, οι επιθέσεις δεν έχουν προκαλέσει πολλούς τραυματίες. «Περιθάλπουμε πολύ λιγότερους τραυματίες από τον Οκτώβριο,» λέει ο Ζιτενέ. «Οι ένοπλες ομάδες δεν εμπλέκονται τώρα σε μετωπικές συγκρούσεις, όπως έκαναν το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο. Αυτές οι συγκρούσεις μοιάζουν πιο πολύ με ανταρτοπόλεμο.»

Στα τέλη του 2008, οι συγκρούσεις έπληξαν κυρίως τη νότια περιοχή της επαρχίας. Οι μάχες ανάμεσα στο στρατό της χώρας και τους αντάρτες του CNDP (του Εθνικού Κογκρέσου για την Άμυνα των Λαών) ώθησαν τους αμάχους να φύγουν προς τη Γκόμα. Σήμερα, η βία επικεντρώνεται στα βόρεια, γύρω από το Λούμπερο και την Κάινα. Η κατάσταση είναι πιο ήρεμη στη νότια περιοχή της επαρχίας, παρόλο που τα βίαια περιστατικά δεν έχουν σταματήσει εντελώς. Οι ομάδες των ΓΧΣ βρίσκονται ακόμα εκεί, παρέχοντας ιατρική και χειρουργική φροντίδα στους κατοίκους που έχουν πληγεί από τις χρόνιες συγκρούσεις και στους εκτοπισμένους ανθρώπους που μένουν σε πολλούς καταυλισμούς. 

Διαβάστε περισσότερα για τον πόλεμο στο Ανατολικό Κονγκό στην ιστοσελίδα Κατάσταση: Κρίσιμη - www.condition-critical.gr.