fbpx Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: «Καταδικάστε τις επιθέσεις στους αμάχους και στο ανθρωπιστικό έργο!» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία: «Καταδικάστε τις επιθέσεις στους αμάχους και στο ανθρωπιστικό έργο!»

Έπειτα από τη σφαγή στην Μπογκίλα και τις βιαιοπραγίες κατά αμάχων, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Doctors Without Borders –MSF) αποφάσισαν να συρρικνώσουν  τη δράση τους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (CAR) και τη σχετική δράση τους σε άλλες γειτονικές χώρες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμε τις Αρχές και όλες οι εμπόλεμες πλευρές στη χώρα να καταδικάσουν δημόσια τις επιθέσεις ενάντια σε αμάχους και στις ανθρωπιστικές οργανώσεις
Καλούμε επειγόντως τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας καθώς και όλες τις εμπόλεμες ομάδες να καταδικάσουν άμεσα και δημόσια τη φοβερή αυτή βιαιοπραγία

Μπανγκουί, 5 Μαΐου 2014 – Σε διαμαρτυρία για τη βίαιη δολοφονία 16 αμάχων, μεταξύ αυτών και 3 μελών του προσωπικού τους  στο νοσοκομείο της Μπογκίλα, η οποία συνέβη στις 26 Απριλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κλείνουν για μια εβδομάδα τα προγράμματά τους στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία αλλά και σε άλλες γειτονικές χώρες αφήνοντας σε λειτουργία μόνο την παροχή επείγουσας περίθαλψης. Η οργάνωση επίσης θα  διενεργήσει εκτίμηση του εργασιακού περιβάλλοντος για το προσωπικό της καθώς και του μακροπρόθεσμου αποτελέσματος από τη δράση της.
«Καλούμε επειγόντως τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας καθώς και όλες τις εμπόλεμες ομάδες να καταδικάσουν άμεσα και δημόσια τη φοβερή αυτή βιαιοπραγία», δήλωσε ο Αρζάν Έχενκαμπ, Γενικός Διευθυντής στους MSF.
«Απαιτούμε όλες οι εμπόλεμες πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τον πληθυσμό που ζει σε περιοχές υπό τον έλεγχό τους, και να δεσμευτούν δημόσια ότι θα τιθασεύσουν τα στρατεύματά τους και θα σεβαστούν τους αμάχους και τους εργαζομένους στο ανθρωπιστικό έργο», συνέχισε ο Έχενκαμπ. «Ζητάμε επίσης στη μεταβατική κυβέρνηση να παράσχει στον πληθυσμό την προστασία που χρειάζεται κατεπειγόντως, με την υποστήριξη και των διεθνών στρατιωτικών δυνάμεων».
Οι MSF είναι σοκαρισμένοι από το γεγονός ότι η μεταβατική κυβέρνηση της χώρας και οι εκπρόσωποι των ένοπλων ομάδων δεν έχουν ακόμη καταδικάσει απερίφραστα τη σφαγή στην Μπογκίλα, όπως και άλλες βιαιοπραγίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Είναι βασικό να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετηθούν δημόσια όλες οι πλευρές σχετικά με αυτές τις επιθέσεις.
«Μια επίθεση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σημαίνει επίθεση ενάντια σε μια από τις μεγαλύτερες ιατρικές ομάδες σήμερα στη χώρα. Σε κάποιες περιοχές δε είναι η μόνη οργάνωση που παρέχει οποιοδήποτε είδος ιατρικής βοήθειας», λέει ο Έχενκαμπ. «Παραμένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους κατοίκους της ΚΑΔ την ιατρική βοήθεια που χρειάζονται, αλλά οι διάφορες πλευρές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Τους προηγούμενους 18 μήνες, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχει επανειλημμένως υποστεί βιαιοπραγίες, η πλειοψηφία των οποίων σημειώθηκαν στην νομαρχία Οuham όπου βρίσκεται η πόλη Μπογκίλα. Προσωπικό του Υπουργείου Υγείας όπως και άλλων διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων, έχουν κι αυτοί στοχοποιηθεί σε βίαιες επιθέσεις στη χώρα.
Έχοντας αντέξει ήδη πάνω από ένα χρόνο ένοπλων συγκρούσεων, ο πληθυσμός της ΚΑΔ συνεχίζει να δέχεται ακραία επίπεδα βίας, εκτοπισμούς και να υφίσταται μια άνευ προηγουμένου κρίση στην υγεία, υπό το αδιάφορο βλέμμα της διεθνούς κοινότητας και των ειρηνευτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή σήμερα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Από το 2006, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται ένα νοσοκομείο 115 κλινών στην Μπογκίλα και προσφέρουν πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη σε πληθυσμό που εκτιμάται γύρω στους 45.000 κατοίκους. Οι ομάδες των MSF επίσης υποστηρίζουν επτά κέντρα υγείας γύρω από την Μπογκίλα για την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, κυρίως στη θεραπεία της ελονοσίας και στην αναφορά σοβαρών περιστατικών στο νοσοκομείο. Κάθε μήνα, διενεργούνται μεταξύ 9000 και 13000 γενικών εξετάσεων, και θεραπεύονται μεταξύ 5000 και 10000 ασθενών για ελονοσία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία από το 1997. Αυτή τη στιγμή η οργάνωση έχει περισσότερα από 300 άτομα διεθνές προσωπικό και περισσότερα από 2.000 άτομα ντόπιο προσωπικό που εργάζονται στη χώρα.
Οι MSF λειτουργούν εφτά σταθερά προγράμματα (στο Batangafo, στο Carnot, στο Kabo, στο Ndélé, στη  Paoua, στη Bria και στο Zémio) και οκτώ προγράμματα επείγουσας κατάστασης (στο Bangui,στο  Berbérati, στο Bouar, στη Boguila, στη Bossangoa, στη  Bangassou και στη Bocaranga,  όπως και κινητές κλινικές στη βορειοδυτική χώρα). Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επίσης παρέχουν βοήθεια στους κεντροαφρικανικούς πρόσφυγες οι οποίοι έχουν καταφύγει στο Τσαντ, στο Καμερούν και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.