fbpx Καμπότζη: Τα περιστατικά του δάγκειου πυρετού μειώνονται στο νοσοκομείο της Τακέο | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Καμπότζη: Τα περιστατικά του δάγκειου πυρετού μειώνονται στο νοσοκομείο της Τακέο

© Christopher Peskett/MSFΑνακοίνωση- Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) παρέχουμε βοήθεια στο επαρχιακό νοσοκομείο της Τακέο στην προσπάθεια αντιμετώπισης της επιδημίας δάγκειου πυρετού που έχει ξεσπάσει στην επαρχία, στη νοτιοανατολική Καμπότζη. Ο αριθμός των παιδιών που εισάγονται στο νοσοκομείο, έχει αρχίσει να μειώνεται. Αυτή την εβδομάδα οι εισαγωγές ασθενών έχουν μειωθεί από 200 σε 125 ασθενείς σε εβδομαδιαία βάση.

«Έχουμε δει μία ενθαρρυντική μείωση στον αριθμό των εισαγωγών, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτή η εξέλιξη είναι σημαντική,» τονίζει ο επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Καμπότζη, Φιλίπ Μπερνώ (Philippe Berneau). «Οι υγειονομικές αρχές της επαρχίας θα πρέπει να ενισχύσουν τις εκστρατείες πρόληψης, καθώς είναι ακόμα πολλά τα παιδιά που πεθαίνουν γιατί φτάνουν στο νοσοκομείο πολύ αργά.»

Στην Τακέο έχουν ήδη πεθάνει εφτά παιδιά, κυρίως από σύνδρομο δάγκειου κλονισμού ή δάγκειο αιμορραγικό πυρετό, που αποτελεί την πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας.

«Οι κεντρικές υγειονομικές αρχές έχουν τυπώσει ενημερωτικά φυλλάδια στη γλώσσα των Χμερ, αλλά η ανταπόκριση των επαρχιακών αρχών είναι πολύ αργή και τα φυλλάδια δεν έχουν μοιραστεί ακόμα εδώ,» συμπληρώνει ο Μπερνώ.

Η έλλειψη αίματος για μεταγγίσεις, απαραίτητες σε περιπτώσεις επιπλοκών, αποτελεί επίσης πρόβλημα. «Έχουμε πείσει τις οικογένειες να δώσουν αίμα αλλά παραμένει δύσκολο να βρούμε αρκετό,» εξηγεί ο Φιλίπ Μπερνώ (Philippe Berneau). «Πρέπει να γίνουν εκστρατείες για την ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της δωρεάς αίματος.»

Από τότε που ξέσπασε η επιδημία, οι ΓΧΣ έχουμε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Υγείας, στέλνοντας επιπλέον γιατρούς και νοσηλευτές και παρέχοντας ιατροφαρμακευτικό υλικό, όπως σύρριγες, κιτ ενυδάτωσης και εγχύματα.

Οι ΓΧΣ έχουμε φέρει ένα γιατρό με μεγάλη εμπειρία στο δάγκειο πυρετό για να βοηθήσει το προσωπικό του νοσοκομείου να παρέχει 24ωρη παρακολούθηση των ασθενών. «Το προσωπικό δεν ένιωθε ασφαλές να κρατάει στο νοσοκομείο παιδιά που παρουσίαζαν επιπλοκές και τα παρέπεμπε στο νοσοκομείο της Πνομ Πενχ. Ωστόσο, το να βρεις τρόπο να τα μεταφέρεις αποτελεί συχνά πρόβλημα», εξηγεί ο Μπερνώ. Σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα περίθαλψης περισσότερων παιδιών στο νοσοκομείο της Τακέο.

Οι ΓΧΣ εκτιμήσαμε την κατάσταση σε τέσσερις άλλες περιοχές της επαρχίας, στο Μπάτι (Bati), το Κιριβόνγκ (Kirivong), το Ανγκ Ρόκα (Ang Roka) και το Πρέι Κάμπας (Prey Kabas) όπου συμπεράναμε ότι η κατάσταση ήταν σταθερή.

Ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός στην Καμπότζη, ωστόσο το προσωπικό του νοσοκομείου βρέθηκε προ εκπλήξεως τον Ιούνιο, καθώς η επιδημία έπληξε τη χώρα πολύ νωρίτερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.  

Τα επίσημα στοιχεία για την Καμπότζη αποκαλύπτουν μία πολύ πιο σοβαρή επιδημία απ’ ότι συνήθως, καθώς συνολικά μέχρι τον Ιούλιο του 2007 έχουν καταγραφεί σχεδόν 15.000 περιστατικά ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2006 τα περιστατικά έφτασαν τα 16.600. Η επιδημία αποδείχτηκε επίσης πολύ πιο θανατηφόρα καθώς μέχρι τον Ιούλιο του 2007 καταγράφηκαν 182 θάνατοι, ενώ το 2006 οι θάνατοι από δάγκειο πυρετό ήταν 158.  

Ο δάγκειος πυρετός είναι μία μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεταιαπό το τσίμπημα ενός κουνουπιού και προκαλείται από τέσσερις τύπουςιών. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνους στους μύες, υψηλό πυρετό,ναυτία και έντονους πόνους στις αρθρώσεις. 

Ο δάγκειος αιμορραγικός πυρετός είναι μία πιο σοβαρή μορφή τηςασθένειας. Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και κλονισμό που, αν δεναντιμετωπιστούν άμεσα, μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο του ασθενούς,ιδιαίτερα στα παιδιά.

Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο φάρμακογια την ασθένεια αλλά η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία μπορούν ναπρολάβουν τις επιπλοκές και το θάνατο του ασθενούς. Ο ΠαγκόσμιοςΟργανισμός Υγείας εκτιμά ότι παγκοσμίως ο αριθμός των ατόμων πουπροσβάλλονται κάθε χρόνο από την ασθένεια μπορεί να φτάνει και τα 50εκατομμύρια.


ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ