fbpx Ιορδανία: Απαιτείται επειγόντως διεθνής βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ιορδανία: Απαιτείται επειγόντως διεθνής βοήθεια για τους Σύριους πρόσφυγες

Σχεδόν μισό εκατομμύριο Σύριοι έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στην Ιορδανία. Πρόκειται για το 1/3 από το 1,5 εκατομμύριο Σύριους που διέφυγαν σε γειτονικές χώρες προσπαθώντας να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις στη χώρα τους

Το ένα τρίτο των Σύριων προσφύγων καταφεύγει στην Ιορδανία
η μαζική εισροή προσφύγων έχει διαμορφώσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση

Περισσότεροι από 100.000 από αυτούς ζουν στον καταυλισμό Ζατάρι, που βρίσκεται βόρεια της χώρας, λιγότερο από 20 χλμ από τα σύνορα με τη Συρία. Μέχρι τον περασμένο μήνα χιλιάδες πρόσφυγες συνέχισαν να καταφθάνουν καθημερινά στον καταυλισμό, που αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο καταυλισμό για Σύριους πρόσφυγες στην περιοχή.

«Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση της Ιορδανίας έχει καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες», εξηγεί ο Αντουάν Φουσέρ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ιορδανία. «Όμως η μαζική εισροή προσφύγων έχει διαμορφώσει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση». Οι εντάσεις είναι ένα καθημερινό φαινόμενο στον καταυλισμό, που έχει υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητές του, ενώ επηρεάζουν και την κοινότητα της Ιορδανίας, που δοκιμάζεται έντονα  από την εισροή μεταναστών, ιδιαίτερα στη βόρεια επαρχία, όπου ο πληθυσμός έχει διπλασιαστεί μέσα σε λίγους μήνες. «Δεν υφίσταται βιώσιμη λύση για τη φιλοξενία προσφύγων, κυρίως λόγω της έλλειψης μακροπρόθεσμης οικονομικής βοήθειας».

Στον καταυλισμό Ζατάρι, η κατάσταση των προσφύγων παραμένει εξαιρετικά επισφαλής. Στα τέλη Μαρτίου, οι MSF άνοιξαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, που είναι το μοναδικό για παιδιά ηλικίας από 1 μηνός έως 10 χρονών. Τα μέλη της ομάδας αυξήθηκαν και οι δραστηριότητες επεκτάθηκαν προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις που υπάρχουν λόγω των νέων αφίξεων μεταναστών. Στα τέλη Απριλίου άρχισαν να λειτουργούν εξωτερικά ιατρεία για παιδιά. Τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας τους, το προσωπικό των MSF πραγματοποίησε περίπου 2.000 ιατρικές εξετάσεις, 60 από τις οποίες αφορούσαν σε επείγοντα περιστατικά. Περισσότερα από 270 παιδιά έχουν νοσηλευτεί και έχουν λάβει περίθαλψη από τότε που άνοιξε το νοσοκομείο.

«Το προσωπικό μας καταγράφει όλο και περισσότερα περιστατικά διάρροιας και λοίμωξης του αναπνευστικού, που αντικατοπτρίζει τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων σε αυτό τον ασφυκτικά γεμάτο καταυλισμό, ενώ αναμένεται να σημειωθεί αύξηση των περιστατικών αφυδάτωσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού», επεσήμανε η Κλαούντια Τράπα, γιατρός των MSF στο Ζατάρι. Η διάθεση νερού είναι ένα κρίσιμο ζήτημα στην περιοχή. Επίσης, οι ιατρικές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκείς για το μέγεθος του πληθυσμού που φιλοξενείται στον καταυλισμό.

Γενικότερα, το σύστημα υγείας δεν λειτουργεί σταθερά. Όπως και άλλοι φορείς υγείας που βρίσκονται στο Ζατάρι, έτσι και οι MSF παραπέμπουν τα πιο σοβαρά περιστατικά σε δημόσια νοσοκομεία της Ιορδανίας που βρίσκονται έξω από τον καταυλισμό, τα οποία παρουσιάζουν ήδη πληρότητα. Παρόλα αυτά, το σύστημα υγείας  της χώρας διατρέχει τον κίνδυνο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Σύριων προσφύγων εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης.

«Χωρίς πολιτική βούληση και οικονομική δέσμευση από τα κράτη, η κυβέρνηση της Ιορδανίας κινδυνεύει να καταφύγει σε δραστικά μέτρα: εμποδίζοντας μονίμως την πρόσβαση των προσφύγων στη χώρα ή περιορίζοντας την πρόσβαση στην περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία, υπονομεύονται οι ήδη επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων Σύριων», σημειώνει ο Αντουάν Φουσέρ. «Η Ιορδανία χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη διεθνή υποστήριξη προκειμένου να διατηρήσει μια πολιτική «ανοικτών πυλών».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι MSF εργάζονται στην Ιορδανία σε ένα νοσοκομείο στο Αμμάν από το 2006, λειτουργώντας προγράμματα επανορθωτικής χειρουργικής και περιθάλποντας τραυματίες από τη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη στα εξωτερικά ιατρεία.

Προσωπικό των MSF βρίσκεται επίσης στη Συρία, λειτουργώντας αυτή τη στιγμή πέντε νοσοκομεία στα βόρεια της  χώρας, καθώς και στο Λίβανο και το Ιράκ, όπου παρέχει ιατρική και ψυχολογική φροντίδα σε Σύριους πρόσφυγες.