fbpx Ινδία: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν όσους αντιδρούν στη χορήγηση πατέντας για το tenofovir | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ινδία: οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστηρίζουν όσους αντιδρούν στη χορήγηση πατέντας για το tenofovir

...Επικίνδυνο προηγούμενο για την παγκόσμια πρόσβαση στα νέα βασικά φάρμακα
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εκφράζουν σήμερα την υποστήριξή τους στις ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών της Ινδίας στον αγώνα τους ενάντια στην αίτηση χορήγησης πατέντας από την εταιρία Gilead Sciences για το σημαντικό φάρμακο κατά του AIDS, tenofovir (tenofovir disoproxil fumarate -TDF). Οι άνθρωποι που πάσχουν από HIV/AIDS στην Ινδία αντιτάχθηκαν χθες στην αίτηση χορήγησης πατέντας με το επιχείρημα ότι το φάρμακο περιέχει ένα ήδη υπάρχον και γνωστό συστατικό και δε θα πρέπει να θεωρείται ως εφεύρεση σύμφωνα με το Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας της Ινδίας. 

Αν χορηγηθεί η συγκεκριμένη πατέντα στη φαρμακοβιομηχανία Gilead, τότε, η αντίγραφη παραγωγή του tenofovir στην Ινδία -όπου μία αντίγραφη εκδοχή του φαρμάκου κυκλοφορεί ήδη στην αγορά από το 2005- θα μπορούσε να απαγορευτεί μέχρι το 2018 και οποιαδήποτε υπάρχουσα παραγωγή θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο. Εκτός αυτού, η μελλοντική αντίγραφη παραγωγή δισκίων συνδυασμού σταθερής δόσης που περιέχουν tenofovir θα μπορούσε επίσης να παρεμποδιστεί. Αυτού του είδους τα συνδυαστικά φάρμακα έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην ενίσχυση της θεραπείας κατά του AIDS παγκοσμίως, συμβάλλοντας στην απλοποίησή της.       

«Η χορήγηση της πατέντας αυτής θα δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο. Περιορίζοντας τη δυνατότητα παραγωγής του tenofovir καθώς και άλλων καινούργιων βασικών φαρμάκων σε μία και μόνη εταιρία, οι τιμές παραμένουν υψηλές καθώς εμποδίζεται ο ανταγωνισμός αντίγραφων φαρμάκων», δήλωσε η Έλεν τ' Χόεν, διευθύντρια Στρατηγικής Μαρτυρίας και Έρευνας της Εκστρατείας των ΓΧΣ «Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα».

Η πρόσβαση στο tenofovir σε χώρες με περιορισμένους πόρους είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Ενώ η Gilead, η εταιρία που κατέχει την πατέντα στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει το φάρμακο σε χαμηλότερη τιμή σε 97 αναπτυσσόμενες χώρες, καθυστέρησε πολύ να διαθέσει το φάρμακο. 

Στο πρόγραμμα των ΓΧΣ για το HIV στην Καχιελίτσα, στη Νότιο Αφρική, όπου περίπου 4.000 ασθενείς λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα, η δυσκολία πρόσβασης στο tenofovir έχει σαν αποτέλεσμα μόνο 40 ασθενείς να λαμβάνουν το φάρμακο. 

«Χρειαζόμαστε το tenofovir για όλο και περισσότερους από τους ασθενείς μας, αλλά ο εφοδιασμός από την Gilead είναι απλά τόσο αναξιόπιστος, που δεν μπορούμε να χορηγήσουμε το φάρμακο σε περισσότερους ασθενείς», τόνισε ο Δρ. Έρικ Γκοεμαέρε, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στη Νότιο Αφρική. «Περιμέναμε όλοι με ανυπομονησία να έχουμε το tenofovir ως αντίγραφο φάρμακο από την Ινδία. Το πρόγραμμά μας αποτελεί ένα παράδειγμα για το τι θα ακολουθήσει και σε άλλες περιοχές και είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος χρειάζεται απεγνωσμένα περισσότερες πηγές αυτού του βασικού φαρμάκου», συμπλήρωσε.

Το tenofovir χορηγείται ως μέρος της αντιρετροϊκής θεραπείας «πρώτης γραμμής» στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Είναι εξαιρετικά απαραίτητο σε χώρες με λιγοστούς πόρους και για τους ασθενείς που ξεκινούν θεραπεία για πρώτη φορά γιατί παρουσιάζει λιγότερες παρενέργειες από άλλα φάρμακα που χρησιμοποιούνται συχνά, αλλά και για τους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία εδώ και αρκετά χρόνια. Οι τελευταίες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την αντιρετροϊκή θεραπεία αναγνωρίζουν τη σημασία του tenofovir σε χώρες με περιορισμένους πόρους, συστήνοντας τη χρήση του για θεραπείες πρώτης και δεύτερης γραμμής. Ωστόσο, την ίδια στιγμή που υπογραμμίζεται η σημασία του tenofovir, η πρόσβαση σε αυτό μπορεί να περιοριστεί σημαντικά.    

Το Ινδικό Δίκτυο των Ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS, που εκπροσωπείται από το Εναλλακτικό Νομικό Φόρουμ, στο Μπανγκαλόρε, κατέθεσε χθες στο Γραφείο Χορήγησης Πατεντών στο Δελχί την αντίθεσή του στη χορήγηση της πατέντας. Οι δικηγόροι επιχειρηματολογούν ότι η δημιουργία ενός άλατος (fumaric acid) μέσα από ένα ήδη υπάρχον στοιχείο (tenofovir disoproxil), είναι μία κοινή πρακτική στη φαρμακευτική βιομηχανία και δε θα πρέπει να θεωρείται ότι μπορεί να γίνει πατέντα σύμφωνα με τον Ινδικό νόμο.   

«Για πολλούς από εμάς που πάσχουμε από HIV/AIDS τα καινούργια φάρμακα, όπως το tenofovir, δίνουν νέες ελπίδες για τη συνέχιση της θεραπείας. Καθώς οι πατέντες επεμβαίνουν στις ζωές μας, δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή από το να αντιταχθούμε σε αυτές», δήλωσε ο Λοόν Γκάνγκτε, από το Δίκτυο των Ανθρώπων που Ζουν με HIV/AIDS, μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο Δελχί.      

Σύμφωνα με το Νόμο περί Ευρεσιτεχνίας του 2005, ο καθένας μπορεί να καταθέσει σχόλια αντιτιθέμενος σε μία πατέντα, πριν το Γραφείο Χορήγησης Πατεντών αποφασίσει να την χορηγήσει ή να την απορρίψει. Πρόσφατα, ασθενείς με καρκίνο και εταιρίες που παράγουν αντίγραφα φάρμακα αντιτάχθηκαν στην αίτηση της Novartis για χορήγηση πατέντας για το Gleevec (imatinib mesylate), ένα φάρμακο κατά του καρκίνου, με το επιχείρημα ότι η αίτηση αναφερόταν σε μία νέα φόρμα ενός παλιού φαρμάκου. Τελικά, η αίτηση για την χορήγηση πατέντας απορρίφθηκε από το γραφείο ευρεσιτεχνίας.   

  • Οι ΓΧΣ παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε ανθρώπους που πάσχουν από HIV/AIDS από το 2000. Πάνω από 60.000 ασθενείς λαμβάνουν αντιρετροϊκά φάρμακα μέσα από τα προγράμματα των ΓΧΣ σε όλο τον κόσμο.