fbpx Η Ιταλία αρνείται σε πρόσφυγες από το Σουδάν τη δυνατότητα ασύλου | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η Ιταλία αρνείται σε πρόσφυγες από το Σουδάν τη δυνατότητα ασύλου

«Εάν άνθρωποι που διέφυγαν από το Νταρφούρ, το οποίο, σύμφωνα με τα Η.Ε. και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί το «θέατρο» σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, τότε ο όρος "προστασία προσφύγων'' δε σημαίνει πλέον απολύτως τίποτε».

Οι ιταλικές αρχές εξέδωσαν εντολές απέλασης για τουλάχιστον 38 ανθρώπους που ζητούσαν άσυλο, χωρίς να τους παράσχουν ούτε τις στοιχειώδεις πληροφορίες για το πώς θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στην επίσημη διαδικασία ασύλου. Τουλάχιστον 13 από αυτούς τους ανθρώπους είχαν τραπεί σε φυγή για να γλιτώσουν από τον πόλεμο και την ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ του Σουδάν. Άλλοι έφυγαν για να γλιτώσουν από τη βία στην Αιθιοπία και την Ερυθραία.

Στις 2 Ιουνίου, μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων έφτασε στο σικελικό νησί Λαμπεντούζα, όπου κρατήθηκε επί τρεις ημέρες σε ένα Κέντρο Υποδοχής. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι αυτοί μεταφέρθηκαν αεροπορικώς στο Κροτόνε, όπου οι αρχές τους έβαλαν να υπογράψουν κάποια έγγραφα, χωρίς να τους πληροφορήσουν για το περιεχόμενό τους. Αποδείχθηκε ότι επρόκειτο για εντολές απέλασης που τους υποχρέωναν να εγκαταλείψουν την Ιταλία μέσα σε πέντε ημέρες. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκαν με τρένο σε διάφορες ιταλικές πόλεις, όπου τώρα είναι αναγκασμένοι να φροντίσουν για την επιβίωσή τους.

«Το γεγονός ότι δεν τους δόθηκε πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου συνιστά εμπαιγμό του διεθνούς και ιταλικού δικαίου περί προσφύγων», τονίζει η Λόρις ντε Φιλίππι, συντονίστρια των προγραμμάτων των ΓΧΣ στην Ιταλία. «Εάν άνθρωποι που διέφυγαν από το Νταρφούρ, το οποίο, σύμφωνα με τα Η.Ε. και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελεί το «θέατρο» σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν έχουν καν τη δυνατότητα να κάνουν αίτηση ασύλου στη χώρα μας, τότε ο όρος "προστασία προσφύγων'' δε σημαίνει πλέον απολύτως τίποτε».

«Οι ομάδες των ΓΧΣ στο Νταρφούρ γίνονται καθημερινά μάρτυρες του ακραίων ζωτικών αναγκών στην περιοχή, που προκαλούνται από τις κτηνώδεις επιθέσεις εναντίον αμάχων, από την πείνα και τις ασθένειες. Τώρα, στην Ιταλία, οι άνθρωποι από το Νταρφούρ που μόλις πριν από δύο μήνες είδαν ολόκληρες τις οικογένειές τους να εξοντώνονται, έρχονται αντιμέτωποι με μια πολύ σκληρή επιλογή. Ή θα ζήσουν παράνομα στην Ιταλία ή θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα μέσα σε πέντε ημέρες».

Ένας νεαρός από την ομάδα των προσφύγων, ο Χαϊσάμ, 18χρονος σπουδαστής από τη Ντίσα, στο βόρειο Νταρφούρ, αναγκάστηκε να το βάλει στα πόδια για να σώσει τη ζωή του το Νοέμβριο, όταν το χωριό του δέχθηκε επίθεση και ο πατέρας του και τα δύο αδέλφια του σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια του. Χρειάστηκε έξι μήνες για να φτάσει τελικά στην Ευρώπη, όπου νόμιζε ότι θα μπορούσε να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Αντί γι' αυτό, φυλακίστηκε στο Κέντρο Υποδοχής της Λαμπεντούζα επί τρεις ημέρες, χωρίς πρόσβαση σε πληροφορίες, διερμηνεία, νομική συμβουλή ή ιατρική περίθαλψη.

«Ήμουν άρρωστος και ζήτησα από έναν αξιωματικό να δω ένα γιατρό. Έλεγα συνεχώς ''ντότορ, ντότορ'' και ήξερα ότι με καταλάβαινε, αλλά απλά μου έκανε νεύμα να φύγω», θυμάται ο Χαϊσάμ.

Οι ΓΧΣ άρχισαν να παρεμβαίνουν στο Κέντρο Υποδοχής της Λαμπεντούζα το Σεπτέμβριο του 2002, αλλά από τις 19 Απριλίου 2004 δεν τους επιτρέπεται η πρόσβαση.

Στο Κροτόνε και το Αγκριτζέντο η ομάδα των προσφύγων έλαβε εντολές απέλασης στα ιταλικά και υποχρεώθηκε να τις υπογράψει χωρίς καμία εξήγηση για το περιεχόμενό τους. «Στο Κροτόνε μας πήραν δακτυλικά αποτυπώματα και μας έδωσαν χαρτιά να υπογράψουμε», λέει ο Χαϊσάμ. «Υπήρχε μια μεταφράστρια. Τη ρώτησα πολλές φορές τι ήταν τα χαρτιά, αλλά αυτή μου είπε να μη μιλάω. Το μόνο που μας ρώτησε ήταν πού θέλουμε να πάμε στην Ιταλία: Ρώμη, Μιλάνο ή Νάπολη. Εγώ είπα Ρώμη και κόλλησαν μια κάρτα στο πουκάμισό μου με τον προορισμό. Μετά μου έδωσαν ένα εισιτήριο και με έφεραν στο σιδηροδρομικό σταθμό».

Πριν δύο ημέρες οι ΓΧΣ είδαν την ομάδα των 38 προσφύγων να φτάνει στο «Ξενοδοχείο Αφρική» -δηλαδή, στον εγκαταλελειμμένο σιδηροδρομικό σταθμό στην περιοχή Τιμπουρτίνα της Ρώμης, ο οποίος φιλοξενεί εκατοντάδες ανθρώπους που ζουν παράνομα στη χώρα.

Οι ΓΧΣ διαμαρτύρονται έντονα γι' αυτήν την απάνθρωπη μεταχείριση ανθρώπων που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. «Αυτό δεν είναι μόνο παράνομο, τραυματίζει ακόμη περισσότερο ανθρώπους που έχουν ήδη υποφέρει κάτω από τις χειρότερες συνθήκες που μπορεί κανείς να φανταστεί», καταλήγει η Ντε Φιλίππι. «Καλούμε τις ιταλικές αρχές να δώσουν σε κάθε άτομο που αναζητά άσυλο, σωστές πληροφορίες και πραγματική πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου».

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ