fbpx Η ελονοσία στη Σιέρα Λεόνε | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Η ελονοσία στη Σιέρα Λεόνε

© Francesco ZizolaΑνακοίνωση- Η Όμο Μπρίμα δεν είχε ποτέ ελονοσία. Τουλάχιστο έτσι νομίζει. Από την άλλη, λέει ότι κανείς δεν της έχει πάρει αίμα για να το εξετάσει. Αυτό βέβαια δε διαχωρίζει την Όμο Μπρίμα από τους υπόλοιπους κατοίκους του χωριού της, του Κιμπάι. Εδώ, στις παρυφές της περιοχής δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) στη Σιέρα Λεόνε, η υγειονομική περίθαλψη ήταν πάντα ανεπαρκής.

Οι περισσότεροι δεν έχουν κάνει ποτέ εξετάσεις για ελονοσία. Την ίδια,όμως, στιγμή, γνωρίζουν όλοι πολύ καλά τις συνέπειές της.

Η Όμο Μπρίμα λέει ότι συνήθως αναφέρονται στα συμπτώματα της ελονοσίας λέγοντας κρύωμα. Και αν ένας επισκέπτης ρωτήσει τους κατοίκους του Κιμπάι, οι περισσότεροι θα πουν ότι ο μεγαλύτερός τους φόβος είναι μην αρπάξουν κανένα κρύωμα. Όλοι γνωρίζουν επίσης και κάποιον που να πέθανε απ’ αυτό. Αυτό έπαθε κι ο αδερφός της Όμο Μπρίμα. Και το ένα από τα δυο παιδιά της έχει κρυώσει πολλές φορές, λέει- όλο κλαίει και παραπονιέται για πονοκεφάλους.
 
Είναι πολύ πιθανό η Όμο Μπρίμα, μέσα στην εικοσιεννιάχρονη ζωή της, να έχει πάθει αρκετές φορές ελονοσία χωρίς να το ξέρει. Τ’ ότι δεν έχει νοσήσει σοβαρά, οφείλεται πιθανότατα στη μερική ανοσία που έχει αναπτύξει με τα χρόνια. Αλλά μέσα σ’ ένα-δυο μήνες, αυτή η ανοσία μπορεί να μην είναι αρκετή. Ο λόγος είναι ότι η Όμο Μπρίμα είναι έγκυος.
 
© Francesco ZizolaΓια διάφορους λόγους, οι έγκυοι, όπως η Όμο Μπρίμα, ανήκουν στους πιο ευάλωτους στην ελονοσία. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταστέλλεται ως φυσική συνέπεια της εγκυμοσύνης, γεγονός που τις κάνει ευάλωτες σε λοιμώξεις, γενικά, και στην ελονοσία ειδικότερα. Αν πάθαινε τώρα ελονοσία, ένα επιπλέον πρόβλημα θα ήταν ότι τα συμπτώματα ίσως ήταν λιγότερο ορατά από το κανονικό. Ο πυρετός ίσως να ήταν χαμηλότερος, και οι πονοκέφαλοι όχι τόσο έντονοι. Ο λόγος είναι ότι το σώμα της δεν αντιδρά τόσο δραστικά όσο συνήθως. Οι συνέπειες, από την άλλη, μπορεί να είναι πιο μοιραίες από το σύνηθες. Η ελονοσία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αναιμία, η οποία μπορεί να απειλήσει τη ζωή της μητέρας και του μωρού που εγκυμονεί. Ελλιποβαρή νεογέννητα και αποβολές είναι άλλες πιθανές συνέπειες στην περίπτωση που η ελονοσία δεν αντιμετωπιστεί. Υπάρχει ακόμη και ο κίνδυνος συγγενούς ελονοσίας: μετάδοση της νόσου από τη μητέρα στο παιδί.

Για την Όμο Μπρίμα, όλα πάνε προς το παρόν καλά. Οι εξετάσεις της δείχνουν ότι και αυτή και το μωρό της είναι μια χαρά. Και όπως και η υπόλοιπη οικογένειά της, κοιμάται κάτω από κουνουπιέρα για να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο της ελονοσίας.

Οι αυξανόμενοι κίνδυνοι για τις εγκύους, τις έχουν αναγάγει σε ομάδα ειδικού ενδιαφέροντος για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα. Και μέσω του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, ακόμη και αυτές που μένουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως η Όμο Μπρίμα, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν εξετάσεις και φάρμακα.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ