fbpx Γουινέα Μπισσάου: Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Γουινέα Μπισσάου: Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από χολέρα

Η Μπισσάου ήταν η περιοχή που επλήγησε περισσότερο από την επιδημία, καθώς το 70% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων αναφέρθηκε στην πόλη αυτή. Για αυτό το λόγο οι ΓΧΣ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, ανοίξαμε ένα κέντρο θεραπείας της χολέρας δίπλα στο νοσοκομείο Σιμάο Μέντες, χωρητικότητας 100 κλινών το οποίο λειτουργεί 24 ώρες τη μέρα. Μέχρι στιγμής, οι ΓΧΣ έχουμε περιθάλψει εκεί περίπου 5.000 ασθενείς. 

Εκτός από το κέντρο θεραπείας της χολέρας στη Μπισσάου, η δράση μας επικεντρώνεται στην παροχή υποστήριξης σε 17 σημεία ενυδάτωσης που είναι διασκορπισμένα σε δύο περιοχές που επίσης έχουν πληγεί σοβαρά από την επιδημία, το Μπιόμπο και το Όιο. «Οι ασθενείς μπορεί να αφυδατωθούν και να πεθάνουν μέσα σε πολύ λίγες ώρες, αν δεν λάβουν περίθαλψη», εξηγεί ο Ντάνιελ Ρεμαρτίνεζ, συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ. «Για αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να καλύπτουμε τις περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν ασθενείς προκειμένου να τους δώσουμε άμεσα πρόσβαση στη θεραπεία και να τους σώσουμε τη ζωή».

Η χολέρα είναι ενδημική στη Γουινέα Μπισσάου. Κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών, από τον Μάιο ως τον Νοέμβριο, πολλές περιοχές της χώρας πλημμυρίζουν και τα πηγάδια γεμίζουν με ακάθαρτα νερά, γεγονός που συμβάλει στη μετάδοση της ασθένειας στον πληθυσμό. «Αν δεν λάβουν την απαραίτητη περίθαλψη άμεσα, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από την ασθένεια σε μεγάλο ποσοστό (20 με 50%) μπορεί να χάσουν τη ζωή τους. Ωστόσο αυτό το ποσοστό πέφτει στο 2% όταν οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία, η οποία στο 80% των περιστατικών απαιτεί απλά τη χορήγηση αλάτων ενυδάτωσης από το στόμα», συμπληρώνει ο Ρεμαρτίνεζ.   

Εκτός από την προσπάθεια μείωσης των θανάτων από χολέρα, εξίσου σημαντικός είναι και ο περιορισμός της μετάδοσης της επιδημίας μέσα από μέτρα πρόληψης και απολύμανσης. Η χολέρα μεταδίδεται κυρίως από την κατανάλωση μολυσμένου νερού ή φαγητού και συνδέεται επίσης με την έλλειψη διαχείρισης απορριμμάτων και τις κακές συνθήκες υγιεινής. «Η συνολική κατάσταση ύδρευσης και υγιεινής στη χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ περιορισμένη», δηλώνει ο Αγκουστίν Λόπεζ, υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη της αποστολής. «Αυτή η κατάσταση διευκολύνει την εξάπλωση της χολέρας. Η πρόληψη εξαρτάται από την πρόσβαση σε πόσιμο νερό και τα κατάλληλα συστήματα υγιεινής προκειμένου να εμποδιστεί η έκθεση στα βακτήρια και να σταματήσει η μετάδοση».

Σε πολλές περιοχές της Γουινέα Μπισσάου, οι βασικές υποδομές είναι ανεπαρκείς. Δεν υπάρχουν αποχετεύσεις, το δίκτυο ηλεκτροδότησης είναι πολύ περιορισμένο, ενώ εκτιμάται ότι λιγότερο από το 20% του πληθυσμού της χώρας έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους της χώρας παίρνουν το νερό που χρειάζονται από πηγάδια. 

Επίσης, οι σοροί όσων έχουν πεθάνει από χολέρα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ιδιαίτερη προσοχή και να απολυμανθούν σωστά πριν να γίνει η ταφή τους, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας. Σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα της χώρας, ένας νεκρός μπορεί να κρατηθεί στο σπίτι για αρκετές μέρες, για να μπορέσουν τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι να τον αποχαιρετίσουν. Συχνά οι συγγενείς και φίλοι αγγίζουν τη σορό του νεκρού συγγενή. Η κυβέρνηση απαγορεύει αυτές τις πρακτικές όταν έχει εκδηλωθεί επιδημία. Τα σπίτια των νεκρών καθώς και τα σπίτια των ασθενών που νοσηλεύονται στα κέντρα θεραπείας της χολέρας, απολυμαίνονται. Αυτή η δουλειά γίνεται από ομάδες ανθρώπων που έχουν αναλάβει να εντοπίζουν τα κρούσματα και να απολυμαίνουν τα σπίτια, ομάδες που συντονίζονται από τους ΓΧΣ και τις τοπικές αρχές με σκοπό να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας. Μια ειδική ομάδα απολυμαίνει τα σπίτια χρησιμοποιώντας ένα διάλυμα από χλώριο. Επίσης δίνουν σαπούνια και χλώριο στους ντόπιους και τους εξηγούν πώς να καθαρίζουν το νερό και ποια είναι τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που πρέπει να πάρουν για να εμποδίσουν τη μετάδοση των βακτηρίων.

  • Οι ΓΧΣ αντιμετώπισαν άλλη μία επιδημία χολέρας στη Γουινέα Μπισσάου το 2005.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ