fbpx Γάζα: Ιατρική περίθαλψη μέσω πολέμου και εκεχειρίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Γάζα: Ιατρική περίθαλψη μέσω πολέμου και εκεχειρίας

27 Αυγούστου 2014
Για 50 ημέρες, το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας ζούσε στο ρυθμό των συγκρούσεων και των διακοπτόμενων περιόδων εκεχειρίας. Από τις 25 Αυγούστου, η επ’ αόριστον κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ, έφερε τεράστια αίσθηση ανακούφισης στις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) αλλά και συνολικά στον πληθυσμό της Γάζας. Ωστόσο, η δραστηριότητα στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Γάζα: Ιατρική περίθαλψη μέσω πολέμου και εκεχειρίας
Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που χειρούργησα ήταν γυναίκες και παιδιά

Μέχρι πριν λίγα εικοσιτετράωρα, το νοσοκομείο εξακολουθούσε να λαμβάνει ανθρώπους που τραυματίστηκαν στις πρόσφατες βομβιστικές επιθέσεις, καθώς και ανθρώπους που τραυματίστηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες και δεν μπορούσαν να φτάσουν για θεραπεία μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Οι χειρουργικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα  συνεχίζουν να εργάζονται σε βάρδιες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα σε συνεργασία με το προσωπικό του Παλαιστινιακού Υπουργείου Υγείας, όπως ακριβώς κάνουν από τις 8 Ιουλίου, όταν ο ισραηλινός στρατός έθεσε σε εφαρμογή την στρατιωτική επιχείρηση «Προστατευμένη Παρυφή» (Protective Edge). Κάθε φορά που κάποιος χειρουργός φεύγει, κάποιος άλλος τον αντικαθιστά. Ο  Μορίς, χειρουργός θώρακος, έχει μόλις επιστρέψει από τη Γάζα. «Χειρουργούσα ασθενείς με τραυματισμούς στο στήθος και την κοιλιακή χώρα» αναφέρει. «Οι περισσότερες ήταν πληγές από θραύσματα. Ακόμη και ένα μικρό κομμάτι οβίδας, με μήκος λιγότερο από 1 εκατοστό, μπορεί να σχίσει τα πάντα στο πέρασμά του και να προκαλέσει τεράστια τραύματα στους πνεύμονες. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς που χειρούργησα ήταν γυναίκες και παιδιά».

Δύο ακόμη χειρουργοί των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αυτή τη στιγμή εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, χειρουργώντας ασθενείς με σοβαρά εγκαύματα, οι οποίοι χρειάζονται πολλαπλές επεμβάσεις, όπως επίσης πραγματοποιούν πλαστικές και μεταμοσχεύσεις δέρματος, ανάμεσα σε άλλα. Παράλληλα, καλούνται να βοηθήσουν σε επεμβάσεις πολύωρες ή ιδιαίτερης δυσκολίας. Το νοσοκομείο 60 κλινών Αλ Σίφα δέχεται ασθενείς από όλη τη Λωρίδα της Γάζας, και περιλαμβάνει 6 χειρουργικές αίθουσες, μία μονάδα εντατικής θεραπείας για τους ασθενείς με εγκαύματα και μία αίθουσα επειγόντων περιστατικών. Ενώ το παλαιστίνιο ιατρικό προσωπικό διαθέτει μεγάλη εμπειρία, ένας μεγάλος αριθμός νοσοκομείων στη Γάζα καταστράφηκε ή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, με αποτέλεσμα ο φόρτος εργασίας στο Αλ Σίφα να είναι τόσο βαρύς ώστε να χρειάζονται ακόμα εξωτερική υποστήριξη.

Από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, οι MSF είχαν 3 χειρουργικές ομάδες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Υπήρχε μία συνεχής εισροή τραυματιών κατά τη διάρκεια της χερσαίας επιχείρησης. Η αίθουσα επειγόντων ήταν υπερπλήρης, όπως και οι χειρουργικές αίθουσες, με 30-40 σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς να φθάνουν κάθε μέρα.

«Πολλοί ασθενείς είχαν πολλαπλές πληγές από τις εκρήξεις των οβίδων, με τραυματισμούς στο θώρακα, στα αγγεία και στα άκρα» αναφέρει η Κέλυ, αναισθησιολόγος η οποία πέρασε 4 εβδομάδες στη Γάζα. «Οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά σε μία έκρηξη παθαίνουν εγκαύματα από τη θερμότητα, ενώ από την εκτόνωση αερίων καταστρέφονται τα πνευμόνια τους και κομμάτια από τις οβίδες διαπερνούν το σώμα τους. Το ωστικό κύμα μπορεί να καταστρέψει τα κόκκαλα των ποδιών των ατόμων που στέκονται όρθιοι, με αποτέλεσμα και τα δύο πόδια να πρέπει να ακρωτηριαστούν- είναι τρομερό, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση».

Σε επτά εβδομάδες, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν στείλει 37 άτομα διεθνές προσωπικό στη Γάζα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται χειρουργοί, γιατροί, νοσηλευτές, διαχειριστές και συντονιστές του έργου. Αυτή την στιγμή οι MSF έχουν δύο χειρουργούς, δύο αναισθησιολόγους και μία νοσηλεύτρια εντατικής φροντίδας που εργάζονται στο νοσοκομείο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν επίσης μια κλινική στην πόλη της Γάζας στην οποία παρέχουν μετεγχειρητική φροντίδα σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Αυτοί έρχονται για την αλλαγή επιδέσμων και για να παρακολουθήσουν συνεδρίες αποκατάστασης με κάποιον φυσιοθεραπευτή.

Οι συνεδρίες στη μετεγχειρητική κλινική φροντίδα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων εξαρτιόνταν από την ένταση των επιθέσεων. Στην κορύφωση του πολέμου, η κλινική έκλεισε για 11 ημέρες, καθώς ήταν αδύνατο για τους ασθενείς είτε να προσεγγίσουν την κλινική από μόνοι τους είτε να μεταφερθούν σ’ αυτή με αυτοκίνητο των MSF. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ομάδα παρείχε κιτ φροντίδας τραυμάτων για τους ασθενείς. Όταν η κλινική ξανάνοιξε, μόλις το 20 με 40 τοις εκατό των ασθενών ήταν σε θέση να έρθουν στα ραντεβού τους. Ένας αριθμός ασθενών, ωστόσο, δεν έχει ακόμη εντοπιστεί. Αυτή τη στιγμή η κλινική είναι γεμάτη. «Είναι σαν μια κυψέλη» λέει ο Δρ Αμπού Αμπέντ, γιατρός των MSF. «Εκτός από τους παλιούς ασθενείς μας, φροντίζουμε και τους νέους ασθενείς που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου. Είδαμε περισσότερους από 100 νέους ασθενείς μεταξύ της 1ης Ιουλίου και της 25ης Αυγούστου».

Η ιατρική βοήθεια που παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στη Γάζα παίρνει μια σειρά από διαφορετικές μορφές. Μαζί με την παροχή φροντίδας στο νοσοκομείο Αλ Σίφα και στην κλινική μετεγχειρητικής θεραπείας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επίσης δωρίσει φάρμακα και ιατρικές προμήθειες στο κεντρικό φαρμακείο στη Γάζα, στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, στο νοσοκομείο Νάσερ στο Χαν Γιουνίς και στο νοσοκομείο Καμάλ Εντουάν στο Μπεΐτ Λαχίγια. Αξίζει να γίνει ξεχωριστή μνεία στην επιτυχημένη συνεργασία μεταξύ των ομάδων των MSF και τις ομάδες από το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας. Ο αποκλεισμός αποκόβει το σύνολο του πληθυσμού της Γάζας από τον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια το παλαιστινιακό ιατρικό προσωπικό να στερείται τη δυνατότητα να μοιράζεται δεξιότητες με διεθνείς συναδέλφους, να αποκτά πρακτική εμπειρία ή να ταξιδεύει σε ιατρικά συνέδρια στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, το ντόπιο ιατρικό προσωπικό άδραξε την ευκαιρία να έρθρουν σε επαφή με τις νέες μεθόδους χειρουργικής, αναισθησιολογίας και ιατρικής μέσω των ομάδων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

______________________________________________________________

Κάντε μια δωρεά σήμερα στον ειδικό λογαριασμό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τη Γάζα:

Μέσω τράπεζας
Alpha Bank: IBAN GR87 0140 1040 1040 0278 6014 374
Μέσω internet  (http://support.msf.gr/gaza)
Μέσω σταθερού τηλεφώνου ΟΤΕ: 901 11 153 153
(€3,69 / κλήση, ΟΤΕ Γραμμή βοήθειας : 801 11 16 500)

Πληροφορίες  210 5 200 500, www.msf.gr

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι με €50 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αγοράζουν ιατρικά κιτ με τα οποία προσφέρουν ιατρική φροντίδα σε 70 ασθενείς για 3 μήνες . Τα κιτ περιέχουν τα απαραίτητα φάρμακα κι εξοπλισμό προκειμένου το προσωπικό της οργάνωσης να διασφαλίσει την παροχή ιατρικής φροντίδας, ανεξάρτητα από την πρόσβαση ή όχι σε ιατρικές δομές.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαθέτουν 50 άτομα προσωπικό στην Γάζα: 40 Παλαιστίνιους και 10 άτομα διεθνές προσωπικό. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται επίσης στη Δυτική Όχθη, παρέχοντας ψυχολογική υποστήριξη στις επαρχίες Χεβρώνα και Ναμπλούς. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν ως αποτέλεσμα της έκκλησης αυτής θα διατεθούν σε όλα τα υπάρχοντα προγράμματα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στα Παλαιστινιακά εδάφη.