fbpx Φυσικές καταστροφές στη Νότια Ασία και στο Νότιο Ειρηνικό | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Φυσικές καταστροφές στη Νότια Ασία και στο Νότιο Ειρηνικό

091007 SE Asia - Pacific © Juan-Carlos TomasiΟι ομάδες των ΓΧΣ παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε απομονωμένες περιοχές.
Περισσότεροι από 60 χειρουργοί, γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί και άλλοι διεθνείς εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στη σημαντική διεθνή και τοπική προσπάθεια παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μανίλα των Φιλιππίνων, στο Παντάνγκ της Ινδονησίας και στη Σαμόα στο Νότιο Ειρηνικό.

45 τόνοι ιατροφαρμακευτικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στην Ινδονησία.  

Οι ομάδες των ΓΧΣ προσπαθούν να καταγράψουν τις επείγουσες ανάγκες του πληθυσμού και έχουν ξεκινήσει να παρέχουν ιατρική βοήθεια μέσα από κινητές ιατρικές μονάδες και να διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης σε συγκεκριμένες περιοχές.

Συνεχής αξιολόγηση των αναγκών στις Φιλιππίνες
Μία ομάδα των ΓΧΣ αξιολογεί την κατάσταση στο Τουγκουεγκαράο (Tuguegarao), μία πόλη στο βόρειο μέρος της χώρας, όπου ένας δεύτερος τυφώνας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές και προκάλεσε το θάνατο 15 ανθρώπων το Σάββατο 3 Οκτωβρίου. Άλλες ομάδες των ΓΧΣ επικεντρώνουν τις δραστηριότητές τους στην πόλη της Μανίλα και στις γύρω περιοχές μία εβδομάδα μετά τον τυφώνα Κετσάνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι πλημμύρες προκάλεσαν το θάνατο 300 ανθρώπων και τον εκτοπισμό 320.000 ανθρώπων μέσα και γύρω από την Μανίλα. Τα νερά από τις πλημμύρες έχουν αρχίσει να υποχωρούν και πολλοί κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. Ωστόσο, κάποιες περιοχές συνεχίζουν να βρίσκονται κάτω από το νερό και μπορεί να χρειαστούν μήνες για να καθαρίσει η περιοχή. Οι ΓΧΣ ξεκίνησαν τη λειτουργία μίας κινητής ιατρικής μονάδας και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης (σαπούνι, λεκάνες και πλαστικά καλύμματα) στην περιοχή Λαγκούνα Μπέυ, στο νοτιοανατολικό μέρος της Μανίλα, μία περιοχή που είναι ακόμα μερικώς πλημμυρισμένη. Η έκταση και η τοπογραφία της περιοχής καθιστούν δύσκολη την παροχή βοήθειας στους πληγέντες που έχουν άμεση ανάγκη για βοήθεια. Οι ομάδες των ΓΧΣ χρησιμοποιούν ελικόπτερα και βάρκες.

Καμία αναφορά για ξέσπασμα επιδημιών
Δύο κινητές ιατρικές μονάδες πραγματοποιούν κάθε μέρα περίπου εβδομήντα ιατρικές εξετάσεις η κάθε μία, επισκεπτόμενες τα 505 καταφύγια πληγέντων στη Μανίλα και στις γύρω περιοχές. Οι κύριες ασθένειες που συναντούν είναι η διάρροια και οι δερματικές μολύνσεις. Οι ιατρικές μας ομάδες έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα παρακολούθησης της κατάστασης ούτως ώστε να ανταποκριθούν άμεσα σε οποιαδήποτε πιθανή επιδημία. «Μετά από κάθε μεγάλη φυσική καταστροφή, υπάρχει ο κίνδυνος εκδήλωσης σοβαρών επιδημιών,» σημειώνει ο Δρ. Ζαν Ριγκαλ, ιατρικός διευθυντής των ΓΧΣ. «Το γεγονός είναι ότι δεν έχει εκδηλωθεί καμία επιδημία μετά το τσουνάμι του 2005, τον τυφώνα Κατρίνα την ίδια χρονιά ή τον τυφώνα Μιτς το 1998. Στην πραγματικότητα, πολύ σπάνια εκδηλώνονται επιδημίες αμέσως μετά από μία μεγάλη φυσική καταστροφή. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν αργότερα, αν μία ασθένεια ήταν ήδη παρούσα στην περιοχή, αν η πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη και στο πόσιμο νερό έχει επιδεινωθεί και αν οι πληγέντες έχουν καταλύσει σε προσωρινούς καταυλισμούς όπου επικρατεί συνωστισμός. Για αυτό το λόγο είναι απαραίτητη η συνεχής παρακολούθηση της κατάστασης.» Παρόλα αυτά, οι κίνδυνοι υγείας από τα πτώματα, που συνήθως θεωρείται ότι μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα, είναι σχετικά μικροί.

Αξιολόγηση της κατάστασης στην Ινδονησία
Περίπου 50 διεθνείς εθελοντές, ανάμεσα στους οποίους χειρουργοί, νοσηλευτές, ψυχολόγοι και τεχνικοί, βρίσκονται στην πόλη Παντάνγκ και στις γύρω περιοχές, κυρίως στην πόλη Παριαμάν, όπου περίπου το 90% των κτιρίων έχουν καταστραφεί. Τα τελευταία επίσημα στοιχεία μιλούν για περισσότερους από 704 νεκρούς και πιθανώς 1.000 με 3.000 αγνοούμενους σχεδόν μία εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το νησί της Σουμάτρα στην Ινδονησία. Υπάρχουν περίπου 800 σοβαρά τραυματίες και 2.600 άτομα με πιο δευτερεύοντα τραύματα. Ωστόσο η παροχή ιατρικής βοήθειας σε αρκετά νοσοκομεία της περιοχής φαίνεται ότι είναι μέχρι στιγμής επαρκής. Οι ομάδες των ΓΧΣ επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στις περιοχές γύρω από την πόλη Παριαμάν (Pariaman) και ξεκινούν τη λειτουργία κινητών ιατρικών μονάδων και τη διανομή ειδών πρώτης ανάγκης. Οι κινητές αυτές μονάδες θα παρέχουν την ιδιαίτερα κρίσιμη πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα στους πληγέντες, πολλοί από τους οποίους ζουν πλέον στην ύπαιθρο. Επιπλέον οι ψυχολόγοι της οργάνωσης προσφέρουν υποστήριξη σε αυτούς που έχουν υποστεί ψυχολογικά τραύματα από τις καταστροφές.

Στις γύρω περιοχές της Παριαμάν, πολλά χωριά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς από κατολισθήσεις και η πρόσβαση σε αυτά είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σε άλλες περιοχές, το σύνολο σχεδόν των σπιτιών έχει καταστραφεί από το σεισμό. Σε υποστήριξη αυτών που έχουν χάσει σχεδόν τα πάντα, οι ΓΧΣ ξεκινούν τη διανομή βασικών προμηθειών όπως πλαστικά καλύμματα, ενώ αξιολογούν τις ανάγκες για είδη ατομικής υγιεινής και μαγειρικών σκευών. Μια και οι βασικές υποδομές σε αρκετά χωρία έχουν καταστραφεί, οι ειδικοί εξυγίανσης νερού αξιολογούν τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι ανάγκες.

Αξιολόγηση των αναγκών στα νησιά Σαμόα στο Νότιο Ειρηνικό
Μία μικρή ομάδα αποτελούμενη από έναν συντονιστή, έναν ειδικό σε θέματα ύδρευσης και υγιεινής και έναν ψυχολόγο έχει επισκεφτεί τη νότια ακτή του νησιού Ουπόλου ανάμεσα στα χωριά Λαλομάνου και Φούσι προκειμένου να πραγματοποιήσει μία αρχική εκτίμηση της κατάστασης και των αναγκών. Ένα μεγάλο μέρος της ακτής ανάμεσα στο Λαλομάνου και το Λοτοφάγκα υπέστη τις μεγαλύτερες ζημιές από το σεισμό και το τσουνάμι στις 29 Σεπτεμβρίου. Μία άλλη ομάδα επισκέπτεται επίσης το νησί Μανόνο, δυτικά του Ουπόλου. Αυτή η περιοχή που είναι προσβάσιμη μόνο με βάρκα δεν έχει δεχτεί μέχρι στιγμής καμία βοήθεια από οργανώσεις αρωγής. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα αξιολογήσουν τις ψυχολογικές ανάγκες των κατοίκων σε αυτές τις περιοχές.