fbpx Φιλιππίνες: χτύπημα τρίτου τυφώνα μέσα σε ένα μήνα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Φιλιππίνες: χτύπημα τρίτου τυφώνα μέσα σε ένα μήνα


Philippines © Frederic Baldini - MSFΑνακοίνωση - Αργά το βράδυ της Παρασκευής, 30 Οκτωβρίου, ο τυφώνας Μυρινέ προκάλεσε κατολισθήσεις στην ανατολική ακτή της επαρχίας Γκεζόν. Σαρωτικοί άνεμοι ταχύτητας 150 χλμ/ώρα. και εντάσεως 186 χλμ/ώρα, Μιρίνε, γνωστός και ως Σάντι, προκάλεσε ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες στην περιοχή πριν κοπάσει σε μια τροπική καταιγίδα με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ.

 

Ο τυφώνας έχει πλήξει τη Μανίλα κυρίως γύρω από το χωριό Τάι-Τάι και τον κόλπο Λαγκούνα. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πολλοί άλλοι αγνοούνται. Πάνω από 15.000 άτομα έχουν μεταφερθεί σε πολλά κέντρα φιλοξενίας πληγέντων, ενώ έχουν πληγεί περίπου 300.000 άνθρωποι σε 14 συνολικά επαρχίες.

Ο τυφώνας Μιρίνε έχει προκαλέσει χάος σε μια περιοχή που ταλανίζεται ακόμα από σοβαρές πλημμύρες που προκάλεσε η τροπική καταιγίδα Κετσάνα στα τέλη Σεπτεμβρίου 2009.

«Σε κάποιες περιοχές, η στάθμη του νερού έχει καλύψει κτίρια μέχρι τη μέση. Οι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούσαν ακόμα να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες καταστροφές του τυφώνα Κετσάνα έχοντας ήδη περάσει ολόκληρες εβδομάδες μέσα σε λιμνάζοντα νερά», λέει ο συντονιστής της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ, Πιέρ Λουίτζι Τέστα. « Αυτή η νέα δοκιμασία θα τους κάνει, χωρίς καμία αμφιβολία ακόμα πιο ευάλωτους σε ασθένειες που προκαλούνται από μολυσμένα ύδατα».

Οι ΓΧΣ που παρέχουν από τον προηγούμενο μήνα βοήθεια στα θύματα όλων των περιοχών του κόλπου Λαγκούνα, καθώς και στον πληγέντα πληθυσμό ανατολικά της Μανίλα, έχουν κάνει εκτίμηση των αναγκών των νέων περιοχών που έχουν πληγεί ιδιαίτερα στην παράκτια και τη νότια περιοχή της Λαγκούνα και της Σάντα Κρουζ, όπου το 80% της πόλης έχει βυθιστεί.

Στην επαρχία Ταρλάκ (Tarlac), Λος Μπάνος, Καμπογιάο, Σάντα Κρουζ και Καλάμπα, οι ΓΧΣ έχουν επισημάνει την ανάγκη για τη διανομή επιπλέον κιτ με είδη προσωπικής υγιεινής, πλαστικών καλυμμάτων, καθώς και την ανάγκη για την κατασκευή τουαλετών και τη διανομή καθαρού νερού. Πέντε κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης έχουν πλημμυρίσει μετά τον τυφώνα, και οι ΓΧΣ θα ξεκινήσουν να λειτουργούν νέες κινητές ιατρικές μονάδες στην περιοχή.

Οι ΓΧΣ λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες στην περιοχή Λαγκούνα, τόσο στα κέντρα υποδοχής πληγέντων όσο και στις πλημμυρισμένες περιοχές, ενώ συνεχίζουν να παρακολουθούν τις ιατρικές ανάγκες  των κατοίκων της περιοχής. Από την αρχή της παρέμβασης οι ομάδες των ΓΧΣ έχουν εξετάσει πάνω από 1.500 ασθενείς.

Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, οι ΓΧΣ εργάζονται πάνω στον έλεγχο και την επιτήρηση των περιπτώσεων διάρροιας και λεπτοσπείρωσης, μια βακτηριαδιακής μόλυνσης που προκαλείται από την έκθεση σε μολυσμένα από απόβλητα ζώων νερά.

Οι ΓΧΣ έχουν διανείμει κιτ με είδη πρώτης ανάγκης με πλαστικά δοχεία, μαγειρικά σκεύη, κουβέρτες, σαπούνια, καθώς και υλικά για την κατασκευή καταφυγίων για περίπου 18.000 οικογένειες στις πληγείσες περιοχές. Έχουν αρχίσει επίσης οι εργασίες διανομής και εξυγίανσης νερού με την κατασκευή τουαλετών και τη διανομή κιτ προσωπικής υγιεινής σε πολλά κέντρα φιλοξενίας πληγέντων.

Μετά από μια αρχική παρέμβαση στο βόρειο νησί της Λαζόν (Luzon) στις επαρχίες Καγκιαγιάν (Cagayan) και Ιλόκος Νόρτε (Illocos Norte), οι ΓΧΣ έχουν παράσχει βοήθεια στα θύματα των πλημμύρων στις περιοχές Πανγκασινάν (Pangasinan), Ταρλάκ (Tarlac) και Μπενγκουέτ (Benguet), όπου έχουν διανεμηθεί 12.000 κιτ με εργαλεία και είδη προσωπικής υγιεινής. Σε αυτές τις περιοχές οι ΓΧΣ έχουν εξετάσει πάνω από 2.500 ασθενείς και συνεχίζουν να επιβλέπουν την υγειονομική κατάσταση και τις περιπτώσεις διάρροιας και λεπτοσπείρωσης προκειμένου να ελέγξουν και να προλάβουν πιθανή εκδήλωση κάποιας επιδημίας. Οι ΓΧΣ έχουν επίσης κατασκευάσει πρόχειρες τουαλέτες στις περιοχές Ροζάλες (Rosales) και Πανγκανισάν (Pangasinan) και έχουν διανείμει ταμπλέτες καθαρισμού νερού σε πάνω από 9.000 οικογένειες.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ