fbpx Εξαιρετικά νέα από τη Νότιο Αφρική! | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Εξαιρετικά νέα από τη Νότιο Αφρική!

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα απέκτησαν το δικαίωμα να εισάγουν γενόσημη λινεζολίδη για την καταπολέμηση της φυματίωσης. Περισσότεροι ασθενείς με ανθεκτική φυματίωση (DR-TB) αποκτούν πλέον πρόσβαση σε εξαιρετικά φθηνότερη εκδοχή του φάρμακου που σώζει ζωές.

Εξαιρετικά νέα από τη Νότιο Αφρική!
Ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως και ένας στους δύο στις φτωχές χώρες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα

Αθήνα, Γιοχάνεσμπουργκ, 4 Ιουλίου - Μετά από μια μακρά μάχη τριών ετών, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) έλαβαν την έγκριση από το Συμβούλιο Ελέγχου Φαρμάκων της Νότιας Αφρικής (MCC) για την εισαγωγή μίας σημαντικά πιο προσιτής έκδοσης του αντιβιοτικού λινεζολίδη προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση στη θεραπεία και να παρέχουν καλύτερες επιλογές για τους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση (DR-TB) στην περιοχή Καγιελίτσα (Khayelitsha), στο Δυτικό Ακρωτήριο της Νοτίου Αφρικής.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα χρησιμοποιούν λινεζολίδη σε εξατομικευμένα θεραπευτικά σχήματα ασθενών με πολυανθεκτική φυματίωση στην Καγιελίτσα από το 2011, αγοράζοντας το φάρμακο στην τιμή της αγοράς , δηλαδή καταβάλλοντας περισσότερα από 700 Νοτιοαφρικάνικα Ραντ (περίπου 65 δολάρια ΗΠΑ) ανά δισκίο των 600mg. Η λινεζολίδη είναι μόνο ένα φάρμακο σε μία ήδη πανάκριβη αγωγή για την εξαιρετικά πολυανθεκτική φυματίωση (XDR-TB), με το συνολικό κόστος για το συγκεκριμένο φάρμακο κατά τη διάρκεια της θεραπείας δύο ετών να υπερβαίνει τις 520.000 Ραντ (περίπου 49.000 δολάρια ΗΠΑ) ανά ασθενή.

«Η υψηλή τιμή του πρωτότυπου φαρμάκου αποτελούσε μέχρι και το 10% του συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού των MSF για τα προγράμματα HIV και φυματίωσης στην Καγιελίτσα, γεγονός το οποίο περιόριζε μέχρι σήμερα τον αριθμό των ασθενών στους οποίους μπορούσαμε να προσφέρουμε λινεζολίδη» αναφέρει η Τζένιφερ Χιούζ, φυματιολόγος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

«Ένας στους τρεις ανθρώπους παγκοσμίως και ένας στους δύο στις φτωχές χώρες δεν μπορεί να έχει πρόσβαση σε βασικά φάρμακα» τονίζει ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Η έλλειψη πολιτικής πρωτοβουλίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης φαρμάκων επιτρέπει στις φαρμακοβιομηχανίες να θέτουν προτεραιότητες με κύριο γνώμονα το κέρδος τους, με αποτέλεσμα να διατίθενται τεράστια ποσά για τη δημιουργία φαρμάκων που είναι αποτελεσματικά απέναντι σε  ασθένειες που εμφανίζονται στις πλούσιες χώρες.  Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια άνθρωποι στο κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα που θα μπορούσαν να σώσουν τη ζωή τους».

Με την έγκριση του Συμβουλίου Ελέγχου Φαρμάκων της Νότιας Αφρικής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μπορούν τώρα να εισάγουν το πρώτο εξασφαλισμένης ποιότητας γενόσημο φάρμακο - που έχει εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου στην τιμή αγοράς των 8 δολαρίων ΗΠΑ ανά δισκίο (περίπου 85 Ραντ). Πρόκειται για μία μείωση της τιμής της τάξης του 88% επί της τιμής του επώνυμου προϊόντος του ιδιωτικού τομέα. Παρόλο που αυτή η γενόσημη μορφή λινεζολίδης δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει στη Νότια Αφρική, οι MSF έχουν τώρα τη δυνατότητα να εισάγουν το προϊόν μετά την αιτήσή τους  για άδεια στο Συμβούλιο Ελέγχου Φαρμάκων της Νότιας Αφρικής. Σύμφωνα με τον νόμο «Το Συμβούλιο μπορεί να επιτρέψει την πώληση των φαρμάκων που βρίσκονται εκτός λίστας για συγκεκριμένους σκοπούς». Η παρούσα άδεια χορηγείται για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς και για τη χρήση, τον σκοπό και τη διάρκεια, που ορίζονται από το Συμβούλιο.

«Η λινεζολίδη ήταν το φάρμακο που με βοήθησε να νικήσω την πολυανθεκτική φυματίωση» λέει η Φουμέτζα Τισίλ, η πρώτη ασθενής στην οποία χορηγήθηκε μία αγωγή που περιείχε λινεζολίδη από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην Καγιέλιτσα και η οποία θεραπεύτηκε το 2013. «Όμως άλλοι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στην λινεζολίδη και δεν καταφέρνουν να επιβιώσουν. Χρειαζόμαστε φάρμακα υποσχόμενα, όπως η λινεζολίδη , να είναι ευρέως διαθέσιμα σε προσιτές τιμές για να δώσουν σε περισσότερους ασθενείς μια καλύτερη φροντίδα, καθώς οι θεραπείες για την πολυανθεκτική φυματίωση που έχουμε είναι τόσο επιβαρυντικές και δεν λειτουργούν πάντα» λέει η Τισίλ.

«Η έγκριση στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα να χρησιμοποιήσουν  γενόσημη λινεζολίδη είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση ευρύτερης πρόσβασης στο φάρμακο για τους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση σε όλη τη Νότια Αφρική» εξηγεί η Δρ Χιούζ. «Άλλοι φορείς παροχής υγειονομικής περίθαλψης, όπως το Εθνικό Τμήμα Υγείας, θα μπορούσε να αναλάβει παρόμοια δράση με τους MSF. Αυτό θα τους επιτρέψει να ξεπεράσουν τους δημοσιονομικούς περιορισμούς και να προσφέρουν τη λινεζολίδη σε περισσότερους ασθενείς με πολυανθεκτική φυματίωση, σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες και τα πρωτόκολλα θεραπείας» συμπληρώνει.

«Το 1999, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκινήσαμε μια εκστρατεία για την πρόσβαση στα βασικά φάρμακα. Αυτή η διεθνής πρωτοβουλία, βασισμένη στην πρακτική πείρα των MSF και στις ιατρικές τους γνώσεις, αποσκοπεί στη μείωση των τιμών των φαρμάκων και στην κινητοποίηση της έρευνας και της ανάπτυξης για φάρμακα ξεχασμένων ασθενειών. Η βελτίωση της πρόσβασης σε θεραπευτικές μονάδες στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει γίνει πλέον μέρος μιας παγκόσμιας κίνησης» καταλήξει ο κ. Βεΐζης.

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΕΚΔΟΣΗ