fbpx Ελονοσία: από τις καλές προθέσεις στην αποτελεσματική δράση | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ελονοσία: από τις καλές προθέσεις στην αποτελεσματική δράση

Η έκθεση με τίτλο "Full Prescription; better malaria treatment for more people, MSF’s experience" περιγράφει το έργο της οργάνωσης στη Σιέρα Λεόνε, στο Τσαντ και στο Μάλι και αποδεικνύει πως πολλοί θάνατοι μπορούν να αποφευχθούν μέσα από απλές, οικονομικές θεραπείες και διαγνωστικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα σήμερα. 

«Αν και ακόμη είναι ανεπαρκής, η χρηματοδότηση που είναι διαθέσιμη για την ελονοσία είναι σχετικά μεγάλη», δηλώνει ο Μέινι Νικολάι (Meinie Nicolai), Γενικός Διευθυντής των ΓΧΣ στις Βρυξέλλες. «Έχουν αρχίσει να δημιουργούνται καινούργια και πιο αποτελεσματικά φάρμακα και γρήγορα τεστ τα οποία μπορούν να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση σε δεκαπέντε λεπτά. Όμως, πολλές προσπάθειες αποτυγχάνουν την τελευταία στιγμή και πλήθος ασθενών, κυρίως παιδιών, δε λαμβάνουν ως τώρα τη θεραπεία που έχουν ανάγκη.»

Σε πολλές περιοχές της υπο-Σαχάριας Αφρικής, οι άνθρωποι δεν επισκέπτονται τις ιατρικές υποδομές είτε γιατί είναι πολύ ακριβές είτε γιατί βρίσκονται πολύ μακριά. Στη Σιέρα Λεόνε, για παράδειγμα, μόνο το 12% των παιδιών που πιθανολογείται ότι πάσχουν από ελονοσία, έχει λάβει αποτελεσματική θεραπεία στις ιατρικές δομές. Η εμπειρία και η έρευνα των ΓΧΣ δείχνει πως το αντίτιμο που οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν, τους αποτρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια στις περισσότερες από τις χώρες όπου εργαζόμαστε.       

Ένα δεύτερο εμπόδιο για την παροχή αποτελεσματικής θεραπείας για την ελονοσία είναι γεωγραφικής φύσεως. Ορισμένες αγροτικές περιοχές είναι πολύ απομακρυσμένες από τα κέντρα υγείας ή αποκομμένες λόγω των πλημμυρών κατά τη διάρκεια της εποχής των βροχών. Η στρατηγική συνεργασίας με εθελοντές στα διάφορα χωριά για την αντιμετώπιση της ελονοσίας αποδείχτηκαν εξαιρετικά αποτελεσματικές ως προς τον εντοπισμό και τη θεραπεία των ασθενών που πάσχουν από ελονοσία στις περιοχές που ζουν. Συνδυάζοντας τη δωρεάν ιατρική φροντίδα στα κέντρα υγείας και σε κοινότητες γεωγραφικά απομονωμένες, το πρόγραμμα των ΓΧΣ στο Μαλί κατάφερε να τριπλασιάσει τον αριθμό των περιστατικών ελονοσίας που διεγνώσθησαν και θεραπεύτηκαν μέσα στο διάστημα ενός έτους. 

Αυτό έγινε δυνατό χωρίς να διακινδυνεύσουμε την ποιότητα της φροντίδας μέσα από τη χρήση εύχρηστων γρήγορων τεστ, που δίνουν τη δυνατότητα σε ανθρώπους που διαθέτουν μόνο βασική εκπαίδευση να επιβεβαιώσουν εάν ο πυρετός του ασθενή οφείλεται πράγματι στην ελονοσία. Όταν οι αιτίες βρεθούν, οι εθελοντές των χωριών διανέμουν δωρεάν φάρμακα στους ασθενείς ή σε αυτούς που τους φροντίζουν.

«Οι εθελοντές των χωριών δεν αποτελούν τον άσσο στο μανίκι», εξηγεί η Κριστίν Ζαμέ (Christine Jamet), επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στο Τσαντ. «Όμως, συμβάλλουν στην αποτελεσματική κάλυψη του κενού που δημιουργείται από το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση στις ιατρικές δομές. Δεν θα πρέπει να αποκλείουν τις αρχές από την επέκταση της πρόσβασης στην περίθαλψη, κυρίως από την στιγμή που οι ασθενείς που η διάγνωσή τους έχει βγει αρνητική για την ελονοσία, πρέπει να λάβουν την απαιτούμενη περίθαλψη και αν η περίπτωσή τους είναι σοβαρή, πρέπει να παραπέμπονται σε κάποια ιατρική δομή. Για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη ιατρική θεραπεία, τα περιστατικά ελονοσίας θα πρέπει να επιβεβαιώνονται συστηματικά μέσα από εξετάσεις».

Τη συγκεκριμένη στιγμή, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) προτείνει την περίθαλψη όλων των παιδιών που υποφέρουν από πυρετό, στις ενδημικές περιοχές, με φάρμακα κατά της ελονοσίας. Αλλά στη Σιέρα Λεόνε, για παράδειγμα, η συστηματική χρήση γρήγορων τεστ στο πρόγραμμά μας στην Μπο (Βο) έδειξε πως το 30-40% των πιθανών περιστατικών παιδιών ηλικίας κάτω των πέντε ετών είναι αρνητικά. Η μη χρήση των εξετάσεων με τον προτεινόμενο τρόπο από την ΠΟΥ σημαίνει πως πολλοί θα λάβουν θεραπεία για τη λάθος ασθένεια και δε θα γίνουν περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί το ακριβές αίτιο της αρρώστιας.

Μέχρι την στιγμή εκείνη που τα πιο επιτυχημένα μέτρα πρόληψης και εξουδετέρωσης θα μπορέσουν να αποδώσουν, οι ασθενείς θα συνεχίσουν να πεθαίνουν αβοήθητοι εάν η υπάρχουσα αποτελεσματική θεραπεία και τα διαγνωστικά εργαλεία δε μπορέσουν να φτάσουν σε αυτούς. Η αποστολή τεστ και φαρμάκων στις χώρες που μαστίζονται από την ελονοσία δεν είναι αρκετή. Είναι αναγκαίο να εφαρμοστούν μέτρα για να διασφαλιστεί η παράδοσή τους.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ