fbpx Ελλάδα-Λακωνία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν και παραδίδουν το πρόγραμμα ελονοσίας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ελλάδα-Λακωνία: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκλήρωσαν και παραδίδουν το πρόγραμμα ελονοσίας

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) παραδίδουν το πρόγραμμα ελέγχου της ελονοσίας στο Ελληνικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και στις τοπικές δομές υγείας του δήμου Ευρώτα, στη νότια Πελοπόννησο, μετά την ολοκλήρωση της επτάμηνης παρέμβασής τους για την αντιμετώπιση αυτής της ασθένειας που επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα μετά από 40 περίπου χρόνια.

Παράδοση του προγράμματος στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τις τοπικές υγειονομικές αρχές
Θα πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ελονοσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, που αποτελούνταν από γιατρούς, τεχνικό εργαστηρίου, τεχνικό, διερμηνείς και διοικητικό προσωπικό, υποστήριξε πλήρως την ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ στην εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας συμβάλλοντας στην πρόληψη, την επιδημιολογική επιτήρηση, την κλινική διαχείριση, την εργαστηριακή διάγνωση και τον έλεγχο των φορέων της νόσου.

«Δεδομένου ότι έχουν επιτευχθεί όλοι οι στόχοι του προγράμματος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ολοκληρώνουμε τις δραστηριότητές μας στην περιοχή της Λακωνίας, συνεχίζοντας ωστόσο να παρακολουθούμε την κατάσταση και να διατηρούμε τη συνεργασία μας με τις υγειονομικές αρχές», δήλωσε ο γιατρός και επικεφαλής του προγράμματος ελονοσίας των MSF στη Λακωνία, Απόστολος Βεΐζης. «Είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δουλειά και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα προκειμένου να συνεχίσουμε τις προσπάθειες αντιμετώπισης και ελέγχου της ελονοσίας σε εθνικό επίπεδο με την πλήρη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η εμπειρία των τελευταίων μηνών μας έδωσε τη δυνατότητα να θέσουμε τη βάση για μια καλά οργανωμένη αντιμετώπιση της ασθένειας στο μέλλον», πρόσθεσε. Τα περιστατικά ελονοσίας που αντιμετωπίστηκαν φέτος ήταν λιγότερα από τα μισά της προηγούμενης χρονιάς (57).

Από τα τέλη Μαρτίου 2012, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν συνεχή παρουσία στο Δήμο Ευρώτα, στη Λακωνία, κάνοντας περιοδικές επισκέψεις σε σπίτια και καταλύματα της περιοχής και διεξάγοντας συνεχείς ελέγχους για περιστατικά ελονοσίας. Από την έναρξη της παρέμβασης μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η ομάδα της οργάνωσης έχει πραγματοποιήσει πάνω από 10.000 θερμομετρήσεις (ενεργή αναζήτηση) και έχει κάνει πάνω από 300 τεστ ταχείας διάγνωσης ελονοσίας στον τοπικό πληθυσμό. Επίσης, παρείχε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε 791 άτομα παρατηρώντας ότι υποφέρουν κυρίως από λοιμώξεις του αναπνευστικού, δερματοπάθειες και μυοσκελετικά προβλήματα.

Ενίσχυση των τοπικών δομών υγείας και ενημέρωση για την ασθένεια
Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ, οργάνωσαν εκπαιδευτικές συνεδρίες υγείας στις τοπικές κοινότητες με στόχο να τις ενημερώσουν και να τις ευαισθητοποιήσουν γύρω από το θέμα της ελονοσίας και των απαραίτητων προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της ασθένειας. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της οργάνωσης στην περιοχή,  πραγματοποιήθηκαν 21 συνεδρίες. Όσον αφορά στην πρόληψη και την προστασία του τοπικού πληθυσμού, η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα διένειμε εντομοαπωθητικά σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και υποστήριξε τις τοπικές δομές υγείας παρέχοντας τεστ ταχείας διάγνωσης και μικροσκόπια, και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση του προσωπικού με στόχο τη διάγνωση και τη θεραπεία της ασθένειας στα αρχικά ακόμα στάδια της.

Πρόσβαση στο σύστημα υγείας
«Θα πρέπει να τονίσουμε, ωστόσο, ότι ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της ελονοσίας δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν υπάρχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας», επεσήμανε ο γιατρός A. Βεΐζης, συμπληρώνοντας ότι «σε ένα πρώτο επίπεδο, είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε την κατάσταση και να επενδύσουμε στον έλεγχο των φορέων (κουνουπιών), αλλά από ιατρικής πλευράς, αυτό δεν αρκεί, αφού, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα εξέτασης και σωστής διάγνωσης, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα το πρόβλημα». Αυτή τη στιγμή, το δημόσιο σύστημα υγείας δοκιμάζεται σκληρά εξαιτίας των οριζόντιων περικοπών του προϋπολογισμού. Οι πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (χαμηλόμισθοι ηλικιωμένοι, άνεργοι, άστεγοι) που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα υγείας δεδομένου ότι υποχρεούνται να πληρώσουν ένα αντίτιμο αξίας 5 ευρώ. Οι αλλοδαποί που στερούνται νομιμοποιητικών εγγράφων έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας μόνο σε περιπτώσεις ‘επείγοντος περιστατικού’ και μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας τους. Και παρά το γεγονός ότι η θεραπεία της ελονοσίας παρέχεται δωρεάν, τα συμπτώματα της ασθένειας πολύ συχνά δεν είναι εκείνα που συναντάμε σε ένα επείγον περιστατικό.

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα από το 1990. Το 2012, ανταποκρίθηκαν στις επείγουσες ανάγκες των αστέγων στο κέντρο της Αθήνας και συνεχίζουν να υποστηρίζουν μετανάστες και πρόσφυγες ενώ ανταποκρίνονται στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ελονοσίας. Το 2011, οι MSF παρείχαν περίθαλψη σε 1.422.839 ασθενείς με ελονοσία σε όλο τον κόσμο.