fbpx Δύσκολη η επιστροφή των ομάδων των ΓΧΣ στη Σομαλία | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Δύσκολη η επιστροφή των ομάδων των ΓΧΣ στη Σομαλία

© Espen RasmussenΑνακοίνωση - Τις τελευταίες εβδομάδες, μια νέα διαμάχη έχει ξεσπάσει στο πολύπαθο ανατολικό αφρικανικό κράτος της Σομαλίας και οι συνέπειες για τον πληθυσμό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας είναι πολύ σοβαρές. Ενώ οι ομάδες των ΓΧΣ επιστρέφουν γρήγορα στα προγράμματα σε όλη την περιοχή, η εγγύηση της ασφάλειας του προσωπικού είναι εξαιρετικά προβληματική.

Για παράδειγμα, στις 27 Δεκεμβρίου, αντιπρόσωποι των στρατιωτικών δυνάμεων εισέβαλαν στις ιατρικές εγκαταστάσεις των ΓΧΣ στο Ντίνσορ, άσκησαν πιέσεις στο ντόπιο ιατρικό προσωπικό που εργάζεται για τους ΓΧΣ και κατάσχεσαν όλους τους εμπιστευτικούς ιατρικούς φακέλους των ασθενών που νοσηλεύονται εκεί. 
 
Η Σομαλία διατελεί πρακτικά χωρίς μία αποτελεσματική κεντρική κυβέρνηση από το 1991, ύστερα από την πτώση του Σιάντ Μπάρρε. Από τότε, οι συνεχόμενες εσωτερικές διαμάχες των φυλών και οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες έχουν καταστήσει τη χώρα μια από τις πιο δύσκολες στον κόσμο από πλευράς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Έχουν επίσης αφήσει τη Σομαλία με έναν από τους χειρότερες δείκτες υγείας στον πλανήτη. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες στατιστικές των Ηνωμένων Εθνών, πάνω από το ¼ των παιδιών της Σομαλίας πεθαίνουν πριν συμπληρώσουν το 5ο έτος της ηλικίας τους, και το προσδόκιμο ζωής όσων επιβιώνουν είναι μόλις 47 έτη. 

Οι Σομαλοί Ισλαμιστές (Ισλαμικά Δικαστήρια), οι οποίοι από τον περασμένο Σεπτέμβρη έλεγχαν τις περισσότερες μεγάλες πόλεις στη χώρα, παρείχαν ένα επίπεδο σταθερότητας στις περιοχές της Σομαλίας που ήταν εντελώς απρόσιτες για τους εργαζομένους διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων για περισσότερο από μια δεκαετία. Στις αρχές του 2006, οι ΓΧΣ κατάφεραν να ξεκινήσουν 2 μεγάλα προγράμματα στην επαρχία του Γκαλγκαντούντ, μια περιοχή που δεν διέθετε σχεδόν καθόλου ιατρική περίθαλψη από τις αρχές του 1990. 

«Η σχεδόν ολοκληρωτική ήττα των Ισλαμικών Δικαστηρίων ξαναέριξε τη χώρα σε κατάσταση σύγχυσης», εξηγεί ο επικεφαλής της αποστολής στη Σομαλία Κόλιν ΜακΙλρήβη. «Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιστρέψουμε στην πόλη Μαρέρε, αλλά η απουσία μιας σταθερής διοίκησης σημαίνει ότι δεν έχουμε αξιόπιστους συνεργάτες σε αυτή μας την προσπάθεια. Μέχρι να αλλάξει αυτό, δεν μπορούμε να στείλουμε τις ιατρικές μας ομάδες πίσω στην περιοχή αυτή».

Από τις 23 Δεκεμβρίου, η εμπόλεμη κατάσταση ανάγκασε τους ΓΧΣ να αποσύρουν το διεθνές προσωπικό τους από 7 τοποθεσίες κατά μήκος της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας. Παρόλο που οι αποστολές συντηρούνταν από το ντόπιο προσωπικό, αυτή η προσωρινή απουσία έχει προκαλέσει σημαντική απώλεια εποπτείας και ειδικής γνώσης.

Από τις αρχές του Ιανουαρίου, οι ομάδες έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στη χώρα, αλλά η ανασφάλεια είναι πιο αυξημένη από ποτέ. Ανάμεσα στις πρώτες περιοχές στις οποίες επέστρεψαν ήταν το Χουντούρ και το Ντίνσορ, στις επαρχίες του Μπακούλ και του Μπέι αντιστοίχως, οι οποίες τελούσαν πάντα υπό τον έλεγχο της Μεταβατικής Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, του σώματος που υποτίθεται ότι διοικεί επί του παρόντος όλη τη Σομαλία με την υποστήριξη της στρατιωτικής παρέμβασης της γειτονικής Αιθιοπίας.

Μια τετραμελής ομάδα έχει επίσης επιστρέψει στο νοσοκομείο του Γκαλκάγιο, μια μικρή ομάδα επέστρεψε στο Γκαλγκαντούντ στις 10 Ιανουαρίου, ενώ οι ΓΧΣ ελπίζουν να μπορέσουν να ξεκινήσουν να παρέχουν ιατρική βοήθεια εκ νέου στο Μπελεντουέινε και στο Τζόουχαρ την ερχόμενη εβδομάδα. Αντιπρόσωποι των ΓΧΣ έχουν ταξιδέψει στο Μαρέρε, μια περιοχή που πριν βρισκόταν υπό από την ηγεσία των Ισλαμικών Δικαστηρίων, για να πραγματοποιήσουν επαφές με τη νέα διοίκηση. Αυτή η περιοχή του ποταμού Τζούμπα προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία γιατί πρόσφατα υπέστη σοβαρές πλημμύρες που ανάγκασαν χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι ΓΧΣ αγωνίζονται να συνεχίσουν την εργασία τους με πλήρες δυναμικό σε όλα τα προγράμματά τους, αλλά η νέα κατάσταση αστάθειας στη χώρα κάθε άλλο παρά εξασφαλίζει το ενδεχόμενο αυτό.