fbpx Δύο άνθρωποι με HIV/AIDS ανατρέπουν την ευρεσιτεχνία για φάρμακο κατά του AIDS | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Δύο άνθρωποι με HIV/AIDS ανατρέπουν την ευρεσιτεχνία για φάρμακο κατά του AIDS

Η πρόσφατη δικαστική νίκη δύο Ταϊλανδών με HIV/AIDS εναντίον μιας πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας περιγράφεται σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου στο ιατρικό περιοδικό Lancet.

Η υπόθεση στην Ταϊλάνδη θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες διεθνώς. Η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι ασθενείς -των οποίων η υγεία και η ζωή μπορεί να εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν ένα φάρμακο- βλάπτονται από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχουν το νομικό δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση.

Η δικαστική διαδικασία που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο, ανέτρεψε την ευρεσιτεχνία για ένα φάρμακο κατά του AIDS, την οποία κατείχε ο φαρμακευτικός κολοσσός Bristol - Myers Squibb, ανοίγοντας το δρόμο για την παραγωγή αντιγράφων του φαρμάκου.

«Η δυνατότητα παροχής αγωγής κατά του AIDS εξαρτάται απολύτως από τη διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτών φαρμάκων», τόνισε ο δρ. Ντέιβιντ Γουίλσον, ιατρικός συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ταϊλάνδη. «Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας πρέπει να προσβάλλονται οποτεδήποτε περιορίζουν την πρόσβαση στα φάρμακα και οι ίδιοι οι ασθενείς έχουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν.»

«Αυτή η νίκη είναι αποτέλεσμα ετών δουλειάς από ανθρώπους με HIV/AIDS στην Ταϊλάνδη», δήλωσε ο Καμόν Ουπακαέου, πρόεδρος του Ταϊλανδικού Δικτύου Ανθρώπων με HIV/AIDS. «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για το βασικό ανθρώπινο δικαίωμά μας της πρόσβασης στα φάρμακα που χρειαζόμαστε, και ελπίζουμε ότι άνθρωποι σε άλλες χώρες θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τις εμπειρίες μας.»

Αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης παράγει μια γκάμα αντιγράφων φαρμάκων που είναι έως και 25 φορές φθηνότερα από την επώνυμη παραλλαγή τους. Ωστόσο, μια σειρά φαρμάκων για το AIDS προστατεύεται από ευρεσιτεχνίες, με αποτέλεσμα αυτά τα φάρμακα να εξακολουθούν να είναι πολύ ακριβά.

Το άρθρο του Lancet περιγράφει πώς οι εμπορικές πιέσεις των ΗΠΑ περιόρισαν την πρόσβαση σε οικονομικά προσιτά φάρμακα ενισχύοντας την προστασία των φαρμακευτικών προϊόντων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Οι τρέχουσες διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ταϊλάνδης μπορεί να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Στην Κεντρική Αμερική και αλλού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιέζει για αυστηρότερη προστασία μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για φάρμακα, υπονομεύοντας την υποχρέωση της χώρας στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου να προστατεύει τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με τη Σαρί Αουνγκσομουάνγκ, διευθύντρια του Ιδρύματος για τους Καταναλωτές στην Ταϊλάνδη, «η πνευματική ιδιοκτησία θα έπρεπε να εξαιρεθεί εντελώς από αυτές τις συζητήσεις».

Η Σαρί πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία: «Αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να έχουμε μια σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει. Πολλοί άνθρωποι στην Ταϊλάνδη πιστεύουν ότι οι εμπορικές συνομιλίες θα φέρουν μόνο οφέλη - πρέπει να ξέρουν τι κινδυνεύουν να χάσουν. Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να εμπλακεί στη διαδικασία, όχι απλά να ενημερωθεί όταν θα είναι πολύ αργά.»

ΔΡΑΣΕΙΣ