fbpx Βελτιώστε τις θεραπείες τώρα ή πληρώστε αργότερα… | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Βελτιώστε τις θεραπείες τώρα ή πληρώστε αργότερα…

© Dieter TelemansΟι μη βελτιωμένες θεραπείες απειλούν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσητων ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS
Δελτίο Τύπου - Η στασιμότητα στη χρηματοδότηση των προγραμμάτων κατά του HIV/AIDS και το υψηλό κόστος των νέων φαρμάκων θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή φτωχών ασθενών. Οι ασθενείς που χρειάζονται νέα φαρμακευτική αγωγή θα μπουν και πάλι στη λίστα των θυμάτων του AIDS, προειδοποιεί η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) κατά τη διάρκεια του φετινού συνεδρίου της Διεθνούς Οργάνωσης για το AIDS. Ενώ το πρόβλημα της πρόσβασης για επτά εκατομμύρια ανθρώπων στην αντιρετροϊκή θεραπεία δεν έχει ακόμα αντιμετωπιστεί, η ελλιπής χρηματοδότηση απειλεί ακόμη περισσότερο την ενίσχυση της περίθαλψης.

Σε ένα από τα πλέον μακρόχρονα προγράμματα του δημοσίου τομέα για την περίθαλψη ανθρώπων που ζουν με το ιό του AIDS στην Αφρική, μια συνεργασία ανάμεσα στους ΓΧΣ και στον Τομέα Υγείας στην Καγιελίτσα (Khayelitsha) της Νότιας Αφρικής, παρατηρήθηκε αποτυχία θεραπείας αντιρετροϊκών φαρμάκων πρώτης γραμμής στο 16% των ασθενών μέσα σε πέντε χρόνια. Το ¼ των ασθενών αυτών που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα δεύτερης γραμμής δεν ανταποκρίθηκαν ούτε σε αυτή την εναλλακτική θεραπεία διάρκειας δύο χρόνων. Δεδομένου ότι καμιά θεραπεία τρίτης γραμμής δεν είναι διαθέσιμη στη Νότια Αφρική, όπως και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, αυτοί οι ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν.

«Αυτό που βλέπουμε στην Καγιελίτσα (Khayelitsha) είναι αυτό που θα δούμε σύντομα σε όλη την Αφρική, εάν δεν υπάρξουν επείγουσες αλλαγές», λέει ο Δρ. Έρικ Γκομέρ, ιατρικός συντονιστής στο πρόγραμμα των ΓΧΣ στη Νότια Αφρική. «Χρειάζεται να παρέχουμε την ισχυρότερη δυνατή θεραπεία πρώτης γραμμής, να ανιχνεύουμε την πιθανότητα αποτυχημένης θεραπείας παρακολουθώντας τα επίπεδα του ιού HIV στους ασθενείς πριν ακόμα εκδηλώσουν συμπτώματα, καθώς και να παρέχουμε πρόσβαση σε προσιτούς συνδυασμούς θεραπειών δεύτερης και τρίτης γραμμής. Τίποτα από όλα αυτά δε συμβαίνει τώρα, που σημαίνει ότι χιλιάδες ασθενείς βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με το θάνατο».

Αντίθετα με τα φάρμακα πρώτης γραμμής, τα περισσότερα από τα φάρμακα δεύτερης και τρίτης γραμμής κατοχυρώνονται και κοστολογούνται σε τιμές απρόσιτες για τους ασθενείς των αναπτυσσόμενων χωρών. Σε κάποιες από αυτές τις χώρες, η στροφή από μια θεραπεία πρώτης γραμμής σε μια θεραπεία δεύτερης γραμμής αυξάνει το κόστος θεραπείας δεκαεφτά φορές.

Για να σταματήσει το αυξανόμενο κόστος, οι χώρες πρέπει να χρησιμοποιούν κατά κανόνα μέτρα, όπως οι υποχρεωτικές άδειες, που επιτρέπουν τη μαζική παρασκευή φαρμάκων για το AIDS κάτω από συγκεκριμένη πατέντα που θα μπορεί να διασφαλίζει τη θεραπεία σε προσιτή τιμή. Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα έπρεπε, λοιπόν, να θέσουν τις πατέντες των φαρμάκων για το AIDS σε μια «δεξαμενή» κοινής χρήσης, την οποία και δημιουργεί η διεθνής υπηρεσία φαρμακευτικής χρηματοδότησης «UNITAID», ώστε να επιτρέψει στις φτωχές χώρες να έχουν πρόσβαση σε πολύ αναγκαία φάρμακα σε προσιτές τιμές. ‘Η  θα προσφέρει στους παρασκευαστές αντιγράφων φαρμάκων ή στους ερευνητές την άδεια χρήσης των φαρμάκων με αντάλλαγμα ένα ποσό που θα πληρώνεται στην εταιρεία που το έχει δημιουργήσει.

«Είναι θέμα επιλογής για τις εθνικές και τις δωρήτριες κυβερνήσεις: θα δώσουν στους φτωχούς ανθρώπους λίγα μόνο χρόνια επιπλέον ζωής, ή θα τους προσφέρουν την ευκαιρία της μακρόχρονης επιβίωσης, όπως γίνεται με τους ασθενείς του HIV/AIDS σε πλούσιες χώρες» λέει ο Δρ. Τίντο βον Σον Ανγκερερ (Dr Tido von Schoen-Angerer), Διευθυντής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση σε Βασικά Φάρμακα.

  • Σήμερα, πάνω από τρία εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως που ζουν με τον ιό HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες λαμβάνουν αντιρετροϊκή θεραπεία. Υπολογίζεται ότι επτά εκατομμύρια άνθρωποι που χρειάζονται θεραπεία, δεν έχουν ακόμα πρόσβαση σε αυτή. Οι ΓΧΣ λειτουργούν προγράμματα κατά του HIV/AIDS σε περίπου 30 χώρες και παρέχουν αντιρετροϊκή θεραπεία σε πάνω από 140.000 οροθετικούς ενήλικες και παιδιά.
  • Η νέα αναφορά «Η θεραπεία του HIV/AIDS στις αναπτυσσόμενες χώρες- Η μάχη για μακρόχρονη επιβίωση έχει μόλις ξεκινήσει» είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα: www.msfaccess.org ή www.msf.org.za/2009-aids

 

ΔΡΑΣΕΙΣ