fbpx Ανδρέας Κουτέπας - Ανοίγοντας «δρόμους» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Ανδρέας Κουτέπας - Ανοίγοντας «δρόμους»

Ανδρέας Κουτέπας,
υπεύθυνος τεχνικού τμήματος

{mosimage}Τον πολυτεχνίτη συνήθως τον ακολουθεί μοιραία... ο ερημοσπίτης. Εδώστους ΓΧΣ όμως, ο τεχνικός αποστολών έχει επάξια κερδίσει τον τίτλο τουπολυτεχνίτη της οργάνωσης! Ο Ανδρέας Κουτέπας έχει ταυτίσει τηνπαρουσία του με την τεχνική υποστήριξη των προγραμμάτων. Κάτι πουμεταφράζεται σε παροχή υλικού, συντονισμό και πάνω απ' όλα τεχνογνωσία.Όσο κι αν είναι δύσκολο να συντονίσει τόσα πολλά από την Αθήνα,αποδεικνύεται αρκετά εφευρετικός ανοίγοντας «δρόμους» ακόμα κι εκείόπου τα φάρμακα δεν μπορούν να φτάσουν. Θεωρεί απαραίτητο να λειτουργείμέσα στο μυαλό του ως «φωτεινός σηματοδότης» ο σκοπός για τον οποίοαφιερώνει ατέλειωτες ώρες δουλειάς και αποδεικνύει στην πράξη ότι ηανθρωπιστική δράση μπορεί να γίνει τρόπος ζωής.

Αλήθεια, ποια είναι τα καθήκοντα ενός τεχνικού υπεύθυνου στους ΓΧΣ;

«Οι αποστολές των ΓΧΣ δε χρειάζονται μόνο γιατρούς για να υλοποιηθούν.Χρειάζονται κι εκείνους που θα ασχοληθούν με τις επισκευές των ΚέντρωνΥγείας, την προμήθεια του υλικού, τη διαχείρισή του, τα μεταφορικάμέσα, τις τηλεπικοινωνίες, την ασφάλεια και γενικά όλα τα μέσα πουχρειάζονται για να πετύχει μια αποστολή. Στις δραστηριότητες αυτές, οτεχνικός υπεύθυνος βοηθά παρέχοντας υλικό, συντονισμό και τεχνογνωσία».

Πόσο δύσκολος ή, εύκολος είναι ο τεχνικός συντονισμός των αποστολών από την Αθήνα;

«Είναι αρκετά δύσκολος... Πρέπει να έχεις εικόνα των ιδιαιτεροτήτωνκάθε χώρας, κάθε συγκεκριμένου προγράμματος καθώς και τις συνθήκες τηςχώρας. Λόγου χάρη, το να μεταφέρεις φάρμακα σε ένα Κέντρο Υγείας δενείναι τόσο απλό όταν δεν υπάρχει δρόμος! Έτσι οι επιλογές που θα κάνειςπρέπει να είναι ρεαλιστικές, οικονομικές και φυσικά χρήσιμες».

Ποιο είναι το προφίλ ενός «τεχνικού σε αποστολή»;

«Τα κύρια χαρακτηριστικά ενός τεχνικού σε αποστολή είναι καλή τεχνικήκατάρτιση, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, ώστε να μπορέσει ναλειτουργήσει μαζί με ανθρώπους τελείως διαφορετικής νοοτροπίας. Το πιοσημαντικό όμως είναι να πιστεύει στην αποστολή και ότι μπορεί ναπροσφέρει σε αυτούς που χρειάζονται τη βοήθειά του».

Πως μεταφράζεις την καθημερινή ευθύνη της δουλειάς σου;

«Η δουλειά από την Αθήνα έχει ένα δύσκολο κομμάτι: να καταφέρεις να μη
χάσεις το νόημα της δουλειάς σου από την καθημερινή τριβή. Πρέπεισυνεχώς να έχεις στο μυαλό σου για ποιο σκοπό δουλεύεις και πώς θα τονπετύχεις. Και είναι αυτό που τελικά δίνει και νόημα στη δουλειά σου...»

Τι καλείσαι να κάνεις όταν ξεσπά ένα επείγον στο οποίο αποφασίζουν να παρέμβουν οι ΓΧΣ;

«Το θέμα είναι τι έχεις κάνει πριν! Το επείγον είναι μια κατάσταση πουκάθε λεπτό μετράει, οπότε η καλή προετοιμασία είναι το πιο σημαντικόμέρος. Αυτό σημαίνει ότι έχεις ετοιμάσει όλα τα υλικά: φάρμακα πρώτηςανάγκης, σκηνές, υπνόσακους, δορυφορικά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές,αυτοκίνητα και χίλια δυο άλλα... Και βεβαίως, να ξέρεις ποιοι τεχνικοίείναι διαθέσιμοι για να συμμετάσχουν στην αποστολή. Συμπεριλαμβανομένουκαι του εαυτού σου...».

Η μεγαλύτερη δυσκολία...

«...ήταν να αντιμετωπίσω την εχθρότητα των ντόπιων σε έναν προσφυγικόκαταυλισμό στο Πακιστάν, αφού, ως δυτικός, εκπροσωπούσα αυτούς που τουςείχαν βομβαρδίσει, είχαν σκοτώσει συγγενείς τους και τους είχαν διώξειαπό τα σπίτια τους. Και φυσικά από την πλευρά τους είχαν δίκιο».

Που συναντιέται η προσωπική φιλοσοφία που έχεις για τη ζωή με αυτή της ανθρωπιστικής δράσης;

«Πεποίθησή μου είναι ότι ο κόσμος που ζούμε στηρίζεται στηνεκμετάλλευση και, την καταδυνάστευση των ανθρώπων, τόσο στον«αναπτυγμένο» όσο και, στον «αναπτυσσόμενο» κόσμο. Είναι τεράστιαανάγκη οι άνθρωποι, παγκόσμια, να πολεμήσουν υπέρ του εξανθρωπισμού τουπλανήτη. Και ο ανθρωπισμός ως δράση, αλλά και ως φιλοσοφία, είναι μιακαλή απάντηση».

Όντας μέσα σε μία ΜΚΟ, πόσο σημαντική θεωρείς τη δράση τους;

«Οι ΜΚΟ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παγκόσμιο φαινόμενο. Έχουν μετατρέψειτην αφηρημένη ευαισθησία της κοινωνίας σε συμμετοχή και έργο. Έχουναρχίσει να είναι υπολογίσιμες δυνάμεις στον παγκόσμιο χάρτη, αλλά εδώκαραδοκεί και ο μεγαλύτερος κίνδυνος: να αφομοιωθούν από αυτό που πάνενα πολεμήσουν...»

Θα ήταν πρόκληση για σένα να βρεθείς...


«...σε αποστολή των ΓΧΣ σε εμπόλεμη ζώνη. Θα ήθελα να δω πώς θααντιδράσω σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, και πόσο αποτελεσματικός θαείμαι».

Δε δικαιολογείς τους ανθρώπους που...

«...δεν καταλαβαίνουν ότι ευθύνη για την κατάσταση του κόσμου έχουμεόλοι μας. Η αδράνεια των «καλών» αφήνει χώρο δράσης στους «κακούς»!»

Προσανατολίζεις πάντα τη ζωή σου...


«...για να βρίσκω πάντα καινούργια κίνητρα που να δίνουν ενθουσιασμόστην καθημερινή ζωή. Και κυρίως, να μπορώ να κοιτάω στα μάτια τον εαυτόμου στον καθρέφτη».