fbpx Αναφορά: Πού είναι όλοι; | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αναφορά: Πού είναι όλοι;

Ανταπόκριση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στα πιο δύσκολα μέρη του πλανήτη.

Αναφορά: Πού είναι όλοι;

Γιατί αυτή η αναφορά;

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) εργαζόμαστε στην πρώτη γραμμή παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, έχοντας πλήρη επίγνωση των περιορισμών και των ελλείψεων της διεθνούς ανθρωπιστικής ανταπόκρισης στις κρίσεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνεται καλή δουλειά και σώζονται ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, πολύ περισσότερα μπορούν και θα πρέπει να γίνουν ώστε η βοήθεια να φτάνει κάθε φορά σε εκείνους τους πληθυσμούς που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Το 2016, η Παγκόσμια Ανθρωπιστική Σύνοδος Κορυφής (http://www.worldhumanitariansummit.org) θα συγκεντρώσει ειδικούς στην παροχή βοήθειας από όλο τον κόσμο για να εξετάσουν τη δομή και τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής δράσης στο μέλλον. Πριν από αυτή τη σημαντική συνάντηση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δημοσιεύουμε αναφορά, με την οποία εντοπίζουμε μερικά από τα βασικά ζητήματα που συνδέονται με τη διεθνή ανταπόκριση και αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων.

Δείτε τη διαδραστική έκδοση της αναφοράς εδώ: http://www.flipsnack.com/9666CCC7C6F/fun8r599

Ανταπόκριση σε επείγουσες καταστάσεις

Η αναφορά αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας σε εκτεταμένη βιβλιογραφία και 136 συνεντεύξεων με εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ,  ΜΚΟ και ακαδημαϊκό κόσμο κατά τα τελευταία δύο χρόνια (LINK σε μεθοδολογία). Πρόκειται για μία ποιοτική έρευνα, η οποία χρησιμοποιεί και ποσοτικά στοιχεία, όπου αυτά είναι διαθέσιμα. Τρεις εμπεριστατωμένες μελέτες περιπτώσεων (case studies) από το Νότιο Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ιορδανία, αναλύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να εντοπιστούν και να προσδιοριστούν μια σειρά από βασικά ευρήματα σε σχέση με την απόδοση του συστήματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στις τρεις αυτές περιπτώσεις.

Ελλείψεις στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

Η έκθεση είναι άβολη για όλους εμάς που συμμετέχουμε στο σύστημα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Αναδεικνύει τομείς της επείγουσας παρέμβασης που η ανταπόκριση των MSF χρειάζεται βελτίωση, ευρήματα που στοιχειοθετούνται από πρόσφατες εσωτερικές αξιολογήσεις από τη δράση μας στο Μαμπάν και την Γίντα, περιλήψεις των οποίων μπορείτε να βρείτε στην αναφορά. Επίσης, η έκθεση επισημαίνει ελλείψεις στην ανταπόκριση του ανθρωπιστικού συστήματος στο σύνολό του. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς με τον τομέα που εργαζόμαστε, σχετικά με την πραγματική δουλειά μας στο πεδίο σε περιοχές και πληθυσμούς που είναι δύσκολο να προσεγγίσουμε, αλλά που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη.

Διάλογος

Πρόθεσή μας είναι, η αναφορά αυτή να ανοίξει έναν ειλικρινή διάλογο με τους συναδέλφους μας στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας - εντός των MSF, με άλλες ΜΚΟ, με τον ΟΗΕ και με τους δωρητές, προκειμένου να βελτιωθούμε όλοι στον τρόπο που ανταποκρινόμαστε.

Διοργανώνουμε συναντήσεις -δημόσιες και ιδιωτικές- σε όλο τον κόσμο για να θέσουμε τα θέματα αυτά στο τραπέζι, και να ενθαρρύνουμε άλλους φορείς να συμμετέχουν στη συζήτηση.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και να αξιολογούμε τη δική μας ανταπόκριση μας αλλά και της ανθρωπιστικής κοινότητας εν γένει, σε τρέχουσες ανθρωπιστικές κρίσεις, και να μοιραζόμαστε τα αποτελέσματα.

Μάθετε περισσότερα, Δηλώστε συμμετοχή

Αν σας ενδιαφέρει το θέμα αυτό, υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία διαθέσιμη, συμπεριλαμβανομένης και της αλληλεπίδρασης των MSF με τον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας MSF and the Aid System: Choosing not to choose και Less is more: the case for a purely humanitarian response to emergencies.

Εάν εργάζεστε στον τομέα ανθρωπιστικής βοήθειας και θα θέλατε να συνεισφέρετε στο διάλογο, μπορείτε να υποβάλετε άρθρο στην ενότητα της διεθνούς ιστοσελίδας μας ‘Opinion and Debate’, μετά από επικοινωνία  με τον αρμόδιο τμήμα. Αν είστε χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παρακαλούμε χρησιμοποιήστε #whereiseveryone για να μας βοηθήσετε σε έναν γόνιμο και ουσιαστικό διάλογο.