fbpx Αϊτή: «Περιθάλπουμε καθημερινά ασθενείς με σύνδρομο καταπλάκωσης» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή: «Περιθάλπουμε καθημερινά ασθενείς με σύνδρομο καταπλάκωσης»

Haiti - © Julie RemyΣυνέντευξη - Στέφαν Μάντενς, Νεφρολόγος των ΓΧΣ, Γενικό Νοσοκομείο, Πορτ-ο-Πρενς Ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας για τους επιζώντες του καταστροφικού σεισμού στην Αϊτή, που έχουν σοβαρά κατάγματα στα  άκρα και επικίνδυνα μολυσμένα τραύματα είναι μεγάλος. Έτσι, ένα βασικό κομμάτι της επείγουσας παρέμβασης των ΓΧΣ καλύπτεται από τη δουλειά των νεφρολόγων που είναι ειδικοί στις ασθένειες ήπατος.

Αμέσως μετά το χτύπημα του σεισμού, οι ΓΧΣ έστειλαν μια ιατρική ομάδα 9 ατόμων στο Γενικό Νοσοκομείο, στο Πορτ-ο-Πρενς, και μετά έστειλαν επίσης τέσσερα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για να βοηθήσουν τους ασθενείς που χρειάζονταν τόσο εξειδικευμένη φροντίδα.

Τη Δευτέρα, οι ΓΧΣ έβαλαν τον πρώτο ασθενή με «σύνδρομο καταπλάκωσης» στο σωτήριο μηχάνημα για αιμοκάθαρση, ενώ μια εβδομάδα αργότερα η ομάδα είχε πραγματοποιήσει πάνω από 50 αιμοκαθάρσεις.  Το «σύνδρομο της καταπλάκωσης είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι λεπτοί μύες που καταστρέφονται από σοβαρά εσωτερικά τραύματα απελευθερώνουν μεγάλες ποσότητες τοξινών στο αίμα οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια. Εάν αυτή η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, το «σύνδρομο της καταπλάκωσης» μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Οι ασθενείς με σηψαιμία, μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή μόλυνση, λαμβάνουν επίσης εξειδικευμένη θεραπεία από την ομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο.

Εδώ ο νεφρολόγος των ΓΧΣ, Στεφάν Μάντες, μιλά για τις δύο πρώτες μέρες περίθαλψης ασθενών με σύνδρομο καταπλάκωσης στο Πορτ-ο-Πρενς:
Ονομάζομαι Στέφαν Μάντενς, είμαι 47 χρονών και έχω ειδίκευση  στη νεφρολογία. Αυτή είναι η όγδοη αποστολή μου με τους ΓΧΣ, αλλά είναι η πρώτη φορά που έρχομαι στο πεδίο για να βοηθήσω μετά από ένα σεισμό. Είμαι εδώ από την Παρασκευή.

Κάτι που συμβαίνει στους σεισμούς είναι ότι οι ασθενείς, ή οι τραυματίες, μένουν για μεγάλο διάστημα κάτω από τα συντρίμμια και, όταν ανασύρονται με κατεστραμμένους μύες και τόσα αγγεία που έχουν καταστραφεί, αποδεσμεύονται από το πόδι τόσο μεγάλες ποσότητες τοξινών που κάποιες φορές τα νεφρά δεν καταφέρνουν να απομακρύνουν και η μόνη λύση είναι η αιμοκάθαρση.

Το σύνδρομο της καταπλάκωσης μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Σε κάποιες περιπτώσεις, στιγμή το νεφρό ξαναρχίζει να λειτουργεί μετά από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και αυτό μπορεί να συμβεί είτε μετά από 24 ώρες, ή μετά από δύο μέρες. Όμως, κάποιες φορές, ασθενείς με το σύνδρομο χρειάζονται χρόνια αιμοκάθαρση, και έτσι παρέχουμε τώρα αυτή η δυνατότητα.
Ήμασταν πολύ τυχεροί γιατί βρήκαμε ένα κέντρο αιμοκάθαρσης στο Γενικό Νοσοκομείο. Είχε καταρρεύσει.-δεν υπήρχε ούτε νερό, ούτε ηλεκτρικό εξαιτίας του σεισμού. Αλλά με τη βοήθεια των τεχνικών των ΓΧΣ καταφέραμε να το θέσουμε και πάλι σε λειτουργία μέσα σε 36 ώρες. Αλλά μόλις έχεις εγκαταστήσει και πάλι τη μονάδα αιμοκάθαρσης και μπορείς να το επικοινωνήσεις σε όλους τους γιατρούς στην πόλη, εκείνη τη στιγμή άρχισε η εισροή ασθενών. Τη Δευτέρα δεχτήκαμε τον πρώτο ασθενή και την Τρίτη είχαμε ήδη έξι και μόλις χθες είχαμε ήδη έντεκα-οπότε ο αριθμός αυξάνει πολύ γρήγορα.

Είναι δύσκολο να πούμε πόσοι …από την εμπειρία μας στους σεισμούς σε άλλες χώρες, κάποιες φορές έχουμε κάνει αιμοκάθαρση σε 300 ή 400 ασθενείς. Προς το παρόν, έχουμε μόνο 20, αλλά αυτός ο αριθμός μπορεί να μεγαλώσει πολύ γρήγορα. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που έχει συσταθεί και η ομάδα ανίχνευσης, και έχουμε σκοπό να στείλουμε περισσότερους νεφρολόγους, περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό, περισσότερο εξοπλισμό, γιατί πιστεύουμε ότι θα έχουμε ασθενείς με σύνδρομο καταπλάκωσης τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες.

Είναι ασυνήθιστο ότι έξι ημέρες μετά την καταστροφή συνεχίζουμε να βρίσκουμε τόσους ασθενείς με σύνδρομο καταπλάκωσης, ακριβώς επειδή κανονικά πρέπει να δρας όσο το δυνατόν συντομότερα. Αλλά είδαμε ότι προχθές υπήρχαν πολλοί ασθενείς που παραπέμπονταν στο κέντρο μας με σύνδρομο καταπλάκωσης, γι’αυτό και πιστεύουμε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί ασθενείς.  

Προσπαθούμε επίσης να εντοπίσουμε από μόνοι μας ασθενείς με το σύνδρομο της καταπλάκωσης. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα που έχουμε να κάνουμε είναι να το γνωστοποιήσουμε σε όλους τους χειρουργούς, σε όλους τους γιατρούς που εργάζονται στο Πορτ-ο-Πρενς. Και όχι μόνο στο προσωπικό των ΓΧΣ αλλά σε όλους που εργάζονται τώρα με τραυματισμένους ασθενείς, όπου υπάρχει περίπτωση να χρειάζεται θεραπεία νεφρικής ανεπάρκειας.

Έχουμε συνολική δυνατότητα για επτά μηχανήματα αιμοκάθαρσης, κάτι που σημαίνει ότι μπορούμε να περιθάλψουμε πολλούς ασθενείς σε καθημερινή βάση και ότι για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους αυτό είναι πραγματικά σωτήριο.
Κάποιες φορές οι ασθενείς συνέρχονται μέσα σε 24 ώρες και χρειάζονται μόνο μία αιμοκάθαρση, κάποιες άλλες φορές χρειάζονται καθημερινά τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι θεραπείες, άλλες φορές παίρνει μια εβδομάδα, ενώ κάποιες άλλες οι ασθενείς δεν επανέρχονται ποτέ».
 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ