fbpx Αϊτή: Οι ΓΧΣ ξεκινούν ιατρική παρέμβαση σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή: Οι ΓΧΣ ξεκινούν ιατρική παρέμβαση σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας

Με φόντο τη διαρκή κοινωνική αναταραχή, η ομάδα των ΓΧΣ στην Αϊτή επισκέφθηκε τις τελευταίες ημέρες αρκετά νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και αξιολόγησε τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό τραυματιών που είναι αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων πολιτικών διαδηλώσεων. Τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 25 σκοτώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά δεν έχει προβλεφθεί συντονισμένη παροχή βοήθειας στα θύματα.

«Οι τραυματίες που φτάνουν στις ιατρικές μονάδες και δεν έχουν οικονομικά μέσα, το πολύ-πολύ να λάβουν πρώτες βοήθειες πριν διωχθούν», τονίζει ο δρ. Τζέικομπ Μαϊκέρε, ιατρικός υπεύθυνος για τις δραστηριότητες των ΓΧΣ στην περιοχή, που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες. «Συνήθως, τους διώχνουν ήδη από την είσοδο, γιατί δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για την περίθαλψή τους.»

Οι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν μόνο οικονομικούς αλλά και πολιτικούς περιορισμούς στην πρόσβασή τους στην περίθαλψη. Οι περισσότερες ιατρικές μονάδες στο Πορτ-ο-Πρενς και στο Γκονάιβες έχουν «χαρακτηριστεί» -κατά παράβαση της αρχής της ουδετερότητας- και θεωρούνται είτε κυβερνητικές είτε προσκείμενες στην αντιπολίτευση. Ωστόσο, στο πλαίσιο της εκτίμησης της κατάστασης, η ομάδα των ΓΧΣ μπόρεσε να εντοπίσει τρία νοσοκομεία, στα οποία μπορεί να παράσχει αμερόληπτη υποστήριξη ώστε να αποφύγει τη σύνδεση είτε με την κυβέρνηση είτε με την αντιπολίτευση.

Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να στείλουν μία διμελή ιατρική ομάδα -ένα νοσηλευτή και ένα χειρουργό- που θα δουλέψει σε δύο ιδιωτικά νοσοκομεία στο Πορτ-ο-Πρενς. Το νοσοκομείο Σεν Φρανσουά ντε Σαλ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχει δυναμικότητα 111 κλινών και τρία χειρουργεία και χρησιμεύει ως νοσοκομείο παραπομπής για το νοσοκομείο Καναπέ Βερ, όπου μεταφέρεται η πλειονότητα των τραυματιών και το οποίο διαθέτει 40 κλίνες και δύο χειρουργεία.

«Στόχος της παρουσίας μας και της συνεργασίας μας με αυτά τα νοσοκομεία είναι να γίνει δυνατή η παροχή δωρεάν περίθαλψης σε αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν», συνέχισε ο δρ. Μαϊκέρε. «Θα εφοδιάσουμε τα νοσοκομεία με φάρμακα και εξοπλισμό και θα στείλουμε ιατρικό προσωπικό, όταν χρειαστεί.»

Από το Δεκέμβριο 2003, η Αϊτή -που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια ανεξαρτησίας- αντιμετωπίζει σχεδόν καθημερινά πολιτικές διαδηλώσεις στις σημαντικότερες πόλεις της, κυρίως στο Πορτ-ο-Πρενς και το Γκονάιβες. Οι διαδηλωτές -τα κόμματα της αντιπολίτευσης «La convergence democratique» και «184 Group» (ένα σύνολο διαφόρων εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών), επαγγελματικές ομάδες (όπως γιατροί, δικηγόροι και δάσκαλοι), ο ιδιωτικός τομέας και οι φοιτητές- ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ καταστέλλει τη διαφορετική άποψη και έχει κακοδιαχειριστεί την οικονομία, και ζητούν την παραίτησή του.

Το πανεπιστήμιο και πολλά σχολεία έχουν κλείσει από τις αρχές Ιανουαρίου. Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Πορτ-ο-Πρενς, που είναι το μόνο μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο στην πρωτεύουσα, δεν λειτουργεί εδώ και μήνες εξαιτίας απεργιών και εσωτερικών προβλημάτων.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ