fbpx Αϊτή-Κρ. Φουρνιέ: «Μέσα στο χάος οι ΓΧΣ κατάφεραν να περιθάλψουν αποτελεσματικά χιλιάδες τραυματίες» | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή-Κρ. Φουρνιέ: «Μέσα στο χάος οι ΓΧΣ κατάφεραν να περιθάλψουν αποτελεσματικά χιλιάδες τραυματίες»

Fournier © Julie RemyΣυνέντευξη -  Ο Δρ. Κριστόφ Φουρνιέ, Πρόεδρος του Διεθνούς Γραφείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) επισκέφθηκε το Πορτ-ο-Πρενς. Δύο μόλις εβδομάδες μετά το σεισμό, περιγράφει τις εντυπώσεις του:«Είδα γιατρούς, νοσηλευτές, χειρουργούς, τεχνικούς να καταφέρνουν να περιθάλψουν εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες ασθενείς - αρχικά στους δρόμους, τα πεζοδρόμια, πίσω ή μπροστά από διαλυμένα κτίρια, σε συνθήκες που δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί.

Όμως όλοι αυτοί οι άνθρωποι, όλοι αυτοί οι  γιατροί, οι νοσηλευτές και οι χειρούργοι των ΓΧΣ μπόρεσαν να φροντίσουν αυτούς τους ασθενείς σε τόσο δύσκολες συνθήκες και να σώσουν τις ζωές τους. Και έπειτα, ένα ακόμη μεγάλο επίτευγμα, είναι ότι κατάφεραν να μεταφέρουν τους ασθενείς αυτούς από τους δρόμους, όπου βρίσκονταν, σε νέα νοσοκομεία τα οποία είχαν καθαρίσει, ή σε αυτοσχέδια νοσοκομεία κατασκευασμένα από σκηνές. Όλα αυτά ήταν πραγματικά εντυπωσιακά και έκαναν τη μεγάλη διαφορά στον αριθμό των ζωών που σώθηκαν και των ασθενών που νοσηλεύτηκαν.

Τι σας ανησυχεί,λοιπόν, περισσότερο σχετικά με την ιατρική περίθαλψη του πληθυσμού της Αϊτής;

Βασικά, έχουμε περιθάλψει πάρα πολλούς ασθενείς πλέον, περισσότερους από έξι χιλιάδες τραυματίες. Έχουμε ακόμη πραγματοποιήσει περισσότερες από 1000 χειρουργικές επεμβάσεις, μεταξύ των οποίων φυσικά και ακρωτηριασμούς. Αυτό που με ανησυχεί τώρα περισσότερο, είναι η δυνατότητα μας να απορροφήσουμε το μεγάλο αριθμό ασθενών που ακόμη χρειάζονται νοσηλεία. Χρειάζεται να αυξήσουμε τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών. Χρειάζεται να στήσουμε νέες σκηνές, σχεδόν παντού σε όλη την πόλη αλλά και να δημιουργήσουμε «χωριά ανάρρωσης», όπου οι ασθενείς θα φιλοξενούνται μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ θα μπορούν να δέχονται επισκέψεις νοσηλευτών, γιατρών, φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων για να αποκατασταθούν σταδιακά τα τραύματά τους, σωματικά και ψυχικά.

Ακούμε πολλά για την ανάγκη μετεγχειρητικής φροντίδας. Μπορείτε να εξηγήσετε τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό;

Τα τραύματα πολλών ασθενών έχουν μολυνθεί, καθώς δεν κατάφεραν να έρθουν εγκαίρως στο νοσοκομείο. Όσοι εγκλωβίστηκαν μέσα στα συντρίμμια των σπιτιών τους οι πληγές τους μολύνθηκαν με αποτέλεσμα να χρειάζεται μία πολύ-πολύ μακροχρόνια θεραπευτική αγωγή, ώστε να σταματήσει η μόλυνση, να γίνουν αργά και προσεκτικά τα απαραίτητα ράμματα και να κλείσουν οι πληγές. Έχουμε ακόμη όλους αυτούς τους ανθρώπους στους οποίους έχουμε κάνει ακρωτηριασμούς και των οποίων η θεραπεία θα πάρει πολύ χρόνο. Βλέπετε λοιπόν ότι λόγω της φύσης των τραυμάτων τους, η ανάρρωση των ανθρώπων αυτών θα χρειαστεί αρκετό καιρό στο εξής.

Ξέρετε, θα να σας δώσω ένα παράδειγμα που μου έρχεται αυτή τη στιγμή στο μυαλό, για μία κυρία που βοήθησα να μεταφερθεί από το Leogane, μία πόλη νότια του Port-au-Prince, η οποία επίσης χτυπήθηκε από το σεισμό. Η κύρια αυτή παρέμεινε στο σπίτι της,  που κατέρρευσε, επί τρεις μέρες. Μεταξύ άλλων έχασε το αριστερό της μάτι, οπότε στο νοσοκομείο της Leogane χρειάστηκε όχι μόνο να της αφαιρέσουμε το μάτι της, που ήταν ήδη νεκρωμένο, αλλά και την περιοχή γύρω από αυτό,. Επειδή όμως έμεινε για τρεις ημέρες μέσα στα συντρίμμια, μολύνθηκε και η μόλυνση επεκτάθηκε στο υπόλοιπο της σώμα. Η κατάστασή της ήταν πολύ κρίσιμη εξαιτίας της μόλυνσης και γι΄ αυτό το λόγο τη μεταφέραμε με ελικόπτερο στο νέο νοσοκομείο που οι ΓΧΣ έστησαν εδώ σε πολύ λίγο χρόνο, όπου υπάρχουν μονάδες εντατικής θεραπείας, γιατροί για επείγοντα, αναισθησιολόγοι που μπορούν να αντιμετωπίσουν την περίπτωσή της. 

Θα μπορούσα ακόμα να μιλήσω για την περίπτωση του τετάνου. Έχουμε όλο και περισσότερα περιστατικά τετάνου, επειδή και πάλι αυτοί οι άνθρωποι μένουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους, παγιδευμένοι στα συντρίμμια για μέρες. Θυμάμαι ένα μικρό κορίτσι που έπασχε από τέτανο, και σχεδόν πέθανε εξαιτίας του. Κάποια στιγμή η καρδιά της σταμάτησε να λειτουργεί, αλλά καταφέραμε να την επαναφέρουμε στο δρόμο και μετά να την περιθάλψουμε. Σήμερα μετά από δύο κρίσιμες μέρες επανέρχεται σιγά-σιγά. Ήμασταν όλοι πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό, αλλά δεν παύει το περιστατικό αυτό να μαρτυρά τη φύση αυτών των τραυμάτων, όπως ο τέτανος, που προκαλούνται από μόλυνση εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια των σπιτιών τους.
Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν ότι πολλοί Αϊτινοί πεθαίνουν, αλλά την ίδια στιγμή με όλες στις προσπάθειες που γίνονται όχι μόνο από τους ΓΧΣ, σώζονται πολλές ανθρώπινες ζωές.

Καθώς φεύγετε από  τη χώρα, ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις προσπάθειες που γίνονται και την αποτελεσματικότητά τους;

Αυτό που μου κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι σε μια πολύ χαοτική κατάσταση και σε μια αξιοσημείωτη έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στις ομάδες των Ηνωμένων Εθνών, όλες αυτές οι ανθρωπιστικές δυνάμεις, οι στρατιώτες, ξέρετε, από το Υπουργείο ή το στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών, συνθέτουν μια χαοτική κατάσταση που συνήθως συναντάς σε κάθε τέτοιου είδους περίσταση, όπως σε ένα σεισμό για παράδειγμα. Αλλά μέσα σε όλη αυτή τη σύγχυση, οι ΓΧΣ έχουν καταφέρει να περιθάλψουν πολλούς ασθενείς, για την ακρίβεια χιλιάδες ασθενείς με αποτελεσματικό τρόπο. Πριν το σεισμό, το σύστημα υγείας στο Πορτ-ο-Πρενς είχε ήδη καταρρεύσει, και αυτός είναι ο λόγος που οι ΓΧΣ ήταν τόσο δραστήριοι στην περιοχή πραγματοποιώντας πάνω από 1.000 τοκετούς λόγω του σημαντικού προβλήματος  της μητρικής θνησιμότητας στο Πορτ-ο-Πρενς. Και αυτό το πρόβλημα θα εξακολουθεί να υπάρχει. Και τώρα πλέον δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο ένα μεγάλο αριθμό τραυματιών, ανθρώπους που θα έχουν κάποιας μορφής αναπηρία για όλη τους τη ζωή, αλλά θα πρέπει να προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το συντομότερο δυνατό τις ιατρικές δυνατότητες που μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας πρωτεύουσας τριών εκατομμυρίων. Αυτό θα είναι, επίσης, μια από τις προτεραιότητές μας τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες.»

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ