fbpx Αϊτή: Ένα χρόνο μετά το σεισμό - Τεράστιες οι ανάγκες, παρά το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή: Ένα χρόνο μετά το σεισμό - Τεράστιες οι ανάγκες, παρά το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας

Αϊτή: Ένα χρόνο μετά το σεισμό -  Τεράστιες οι ανάγκες, παρά τη μεγάλη ανθρωπιστική βοήθεια© Aurelie Baumel / MSFΔελτίο Τύπου - Σε μια ανασκόπηση της επείγουσας παρέμβασης μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου 2010 στην Αϊτή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) περιγράφουν τις ελλείψεις στην ιατρική περίθαλψη, την παροχή νερού, στέγης και συνθηκών υγιεινής, και επισημαίνουν τα κενά και τις προκλήσεις στη δευτεροβάθμια ιατρική περίθαλψη. Η ανταπόκριση αμέσως μετά το σεισμό και η αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας των τελευταίων μηνών αποτελούν τη μεγαλύτερη παρέμβαση στην ιστορία της Οργάνωσης.

Κι ενώ η πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη στο σύνολο της έχει βελτιωθεί μετά το σεισμό, η γρήγορη εξάπλωση της χολέρας στη χώρα έχει καταδείξει τα όρια του διεθνούς συστήματος ιατρικής βοήθειας στην αντιμετώπιση κρίσεων. Οι ΓΧΣ δηλώνουν ότι οι διεθνείς οργανώσεις θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους απέναντι στον αϊτινό πληθυσμό και τις δωρήτριες χώρες κάνοντας τις υποσχέσεις πράξεις. Τόσο η υγεία του πληθυσμού όσο και η δυνατότητα ελέγχου της επιδημίας εξαρτάται από το καθαρό νερό και τις βελτιωμένες συνθήκες υγιεινής, όπως επίσης από την εξασφάλιση ότι ένα εκατομμύριο Αϊτινών που διαμένουν ακόμη σε σκηνές θα μεταφερθεί σταδιακά σε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

«Μπροστά στην τεράστια καταστροφή που προκάλεσε ο σεισμός, ιδιώτες δωρητές επέδειξαν πρωτοφανή αλληλεγγύη και η διεθνής κοινότητα υποσχέθηκε να ανοικοδομήσει μια «καλύτερη Αϊτή», δηλώνει ο Στέφανο Τζανίνι, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στην Αϊτή. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «παρά την προσπάθεια των Αϊτινών να ξαναχτίσουν τις ζωές τους, πολλοί από αυτούς σήμερα αντιμετωπίζουν μια δεύτερη και σε μεγάλο βαθμό αντιμετωπίσιμη καταστροφή, με το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας που έχει στοιχίσει έως τώρα τουλάχιστον 3.759 ανθρώπινες ζωές. Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της Αϊτής».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ΓΧΣ, μέχρι το τέλος του 2010 είχαν δαπανηθεί 104 εκατομμύρια ευρώ από δωρεές ιδιωτών για την ενεργοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας μετά το σεισμό αλλά και την αντιμετώπιση της επιδημίας χολέρας. Πιο συγκεκριμένα, από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2010, οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ περιέθαλψαν περισσότερους από 358.000 ανθρώπους, πραγματοποίησαν πάνω από 16.500 χειρουργικές επεμβάσεις και έφεραν στη ζωή 15.000 μωρά. Μόνο μέσα στους τρεις πρώτους μήνες μετά το σεισμό, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5.700 χειρουργικές επεμβάσεις από τις ομάδες των ΓΧΣ, γεγονός που ανέδειξε την οργάνωση σε βασικό φορέα χειρουργικής φροντίδας.

Από την αρχή της επιδημίας χολέρας οι ΓΧΣ έχουν περιθάλψει στα ειδικά κέντρα θεραπείας πάνω από 97.000 άτομα από τα 181.829 συνολικά κρούσματα χολέρας που αναφέρθηκαν σε εθνικό επίπεδο μέχρι την 18 Ιανουαρίου 2011.

 

 

Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες, και παράλληλα να γίνουν μακροπρόθεσμα σχέδια ανασυγκρότησης.  © Aurelie Baumel / MSF

«Ένα χρόνο μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου, είναι σημαντικό να σκεφτούμε σοβαρά τις ελλείψεις της χρονιάς που πέρασε με γνώμονα τα έντονα προβλήματα που εξακολουθεί να έχει ο πληθυσμός αλλά και την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως», τονίζει ο Ούνι Καρουνακάρα, Διεθνής Πρόεδρος των ΓΧΣ, συμπληρώνοντας ότι «με τη συνεχή γενναιόδωρη υποστήριξη των ιδιωτών δωρητών μας και τη δέσμευση του προσωπικού μας –πολλά μέλη του οποίου συνέχισαν να εργάζονται παρά την απώλεια μελών της οικογένειας τους ή των φίλων τους- οι ΓΧΣ προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία μας από την Αϊτή για να υποστηρίξουμε και να βελτιώσουμε τη λειτουργία των προγραμμάτων μας στη χώρα και να είμαστε προετοιμασμένοι για ανάλογα επείγοντα στο μέλλον».

Mini-site Αϊτή: ένας χρόνος μετά

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ο προϋπολογισμός της Αϊτής το 2011 ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν στη λειτουργία έξι ιδιωτικών νοσοκομείων στο Πορτ-ο-Πρενς, συνολικής δυναμικότητας άνω των 1000 ασθενών, καθώς και στην υποστήριξη δύο νοσοκομείων του Υπουργείου Υγείας της χώρας. Τρεις από τις ιατρικές εγκαταστάσεις στην πρωτεύουσα θα ανοικοδομηθούν μέσα στη χρονιά, μεταξύ αυτών και το μοναδικό κέντρο περίθαλψης ασθενών με εγκαύματα, αντικαθιστώντας πρόχειρες εγκαταστάσεις που στήθηκαν μετά το σεισμό.

Έξω από την πρωτεύουσα, στην περιοχή Λεγκάν, οι ΓΧΣ θα συνεχίσουν να λειτουργούν ένα νέο νοσοκομείο δυναμικότητας 120 κλινών, θέτοντας ως άμεσες προτεραιότητες την μαιευτική φροντίδα, την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την περίθαλψη τραυμάτων.

 

 

 

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ