fbpx Αϊτή: 6 μήνες μετά: Οι συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες Αϊτινούς παραμένουν δυσμενείς | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή: 6 μήνες μετά: Οι συνθήκες διαβίωσης για χιλιάδες Αϊτινούς παραμένουν δυσμενείς

Αναφορά της διεθνούς επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Αϊτή 6 μήνες μετά © Espen RasmussenΔελτίο τύπου - Έξι μήνες μετά το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ως διεθνής, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση δημοσιεύουν σήμερα μια αναφορά, όπου περιγράφουν τη μεγαλύτερη επείγουσα παρέμβαση που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση σε διεθνές επίπεδο μέχρι σήμερα. Η αναφορά αναφέρεται επίσης στις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης των Αϊτινών σήμερα, εξηγώντας ταυτόχρονα τη δέσμευση που αναλαμβάνει η οργάνωση για τα επόμενα χρόνια.

 

100718-haiti-6months-banner
Η ιατρική δράση των ΓΧΣ στην Αϊτή έχει σημειώσει πρόοδο τους τελευταίους έξι μήνες, περνώντας από τη φάση της επείγουσας παρέμβασης σε ένα επίπεδο παροχής ευρύτερων υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης και ανακούφισης του πληθυσμού που έχει πληγεί. «Οι Αϊτινοί ήταν οι πρώτοι που ανταποκρίθηκαν σε αυτή την καταστροφή και εμείς ενισχύσαμε την προσπάθειά τους με μια παρέμβαση μαζικής βοήθειας. Σήμερα, έχει βελτιωθεί το σύστημα ιατρικής περίθαλψης του πληθυσμού της χώρας, καθώς μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση σε αυτή περισσότερα άτομα απ’ ότι πριν το σεισμό και φτωχοί άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σωστή ιατρική φροντίδα», εξηγεί ο Επικεφαλής Αποστολής των ΓΧΣ Στέφανο Τζανίνι, που βρισκόταν ήδη στο Πορτ-ο-Πρενς, όταν ο σεισμός σκότωσε και τραυμάτισε εκατοντάδες-χιλιάδες άτομα αφήνοντας άστεγους πάνω από ένα εκατομμύρια ανθρώπους.

 

Παρόλα αυτά, η κατάσταση για πολλούς Αϊτινούς παραμένει εξαιρετικά επισφαλής ενώ μεγαλώνει η απογοήτευση πολλών κατοίκων εξαιτίας των ρυθμών ανοικοδόμησης της χώρας. «Υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον ενθουσιασμό και τις υποσχέσεις για παροχή βοήθειας στα θύματα του σεισμού μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά την καταστροφή, και τη δυσμενή πραγματικότητα που επικρατεί ακόμα και σήμερα, μισό χρόνο μετά, στη χώρα», προσθέτει ο Τζανίνι.

Η αναφορά των ΓΧΣ δημοσιεύει στοιχεία για το μέγεθος της παρέμβασης και περιλαμβάνει μαρτυρίες εθελοντών, αλλά και ασθενών. Μέχρι τις 31 Μαΐου, δηλαδή μέσα σε 138 μέρες από την ημέρα της καταστροφής, το προσωπικό των ΓΧΣ περιέθαλψε περισσότερα από 173.000 άτομα και πραγματοποίησε πάνω 11.000 χειρουργικές επεμβάσεις. Πάνω από 81.000 Αϊτινοί δέχτηκαν ψυχολογική υποστήριξη, ενώ οι ομάδες της οργάνωσης μετέφεραν στη χώρα περίπου 27.000 σκηνές και διένειμαν πάνω από 35.000 κιτ με είδη πρώτης ανάγκης.

Η αναφορά των ΓΧΣ περιγράφει κάποιες από τις επιλογές που θα έπρεπε να έχουν γίνει μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά το σεισμό. Για παράδειγμα, ο εξαιρετικά μεγάλος αριθμός τραυματιών ανάγκασε τις ομάδες να επικεντρωθούν σχεδόν αποκλειστικά στη σταθεροποίηση της κατάστασης των ασθενών και στις επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις σε βάρος άλλων δραστηριοτήτων εξίσου ζωτικής σημασίας. Η ανεύρεση τοποθεσιών για τη λειτουργία προσωρινών ιατρικών εγκαταστάσεων έγινε πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα να υπάρχει λίγος χρόνος για αξιολογήσεις σε μεγαλύτερο βάθος.

Λόγω αυτής της κατάστασης χρειάστηκε να φτάσει στη χώρα ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός ξένων εργαζομένων ανθρωπιστικής βοήθειας και εθελοντών, καθώς πολλοί ντόπιοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έπεσαν θύματα του σεισμού. Δύο μήνες μετά το σεισμό, βρίσκονταν στην Αϊτή πάνω από 350 διεθνείς εθελοντές των ΓΧΣ, γεγονός που άσκησε τεράστια πίεση στο διαθέσιμο ανθρώπινο δυναμικό της οργάνωσης και στη διαχείρησή του. Οι ΓΧΣ κατάφεραν να μειώσουν σταδιακά τον αριθμό των εργαζομένων, καθώς άρχισε να προσλαμβάνεται περισσότερο ντόπιο προσωπικό στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης. Μέχρι το τέλος Μαΐου, το 93% του προσωπικού των ΓΧΣ ήταν Αϊτινοί.

Σύμφωνα, επίσης, με την αναφορά των ΓΧΣ, μέχρι το τέλος Μαΐου, είχαν συγκεντρωθεί από δωρεές σε διεθνές επίπεδο περίπου 91 εκατομμύρια ευρώ*. Μέχρι την ίδια περίοδο είχαν δαπανηθεί 53 εκατομμύρια ευρώ από τα οποία πάνω από 11 εκατομμύρια διατέθηκαν για τις ανάγκες χειρουργικών επεμβάσεων, 4 εκατομμύρια για τη μητρική υγεία-οι ΓΧΣ βοήθησαν στη γέννηση 3.700 παιδιών-και πάνω από 8,5 εκατομμύρια για τις ανάγκες παροχής καταλύματος. Η οργάνωση εκτιμά ότι μέχρι το τέλος του 2010, θα έχουν δαπανηθεί συνολικά περίπου 89 εκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη και ανακούφιση του Αϊτινού πληθυσμού.

Παρόλο που επικρατεί μια αβεβαιότητα γύρω από την ταχύτητα της ανοικοδόμησης της χώρας και το βαθμό στον οποίο άλλες οργανώσεις θα συνεχίσουν να προσφέρουν ιατρική βοήθεια, οι ΓΧΣ δεσμεύονται να συνεχίσουν να προσφέρουν υποστήριξη στα θύματα του σεισμού και τα επόμενα χρόνια. «Το σύστημα ιατρικής περίθαλψης στην Αϊτή ήταν εύθραυστο πριν από το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου», λέει ο Δρ. Ούνι Καρουνακάρα, ο Διεθνής Πρόεδρος των ΓΧΣ. «Ο σεισμός κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος των ιατρικών υποδομών που υπήρχαν. Θα πάρει πολλά χρόνια μέχρι να ορθοποδήσει και πάλι η χώρα. Οι ΓΧΣ είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην ανακατασκευή του συστήματος ιατρικής περίθαλψης των Αϊτινών και να αφιερώσουν, όπως απαιτείται, το προσωπικό και όλα τα διαθέσιμα μέσα σε αυτό το εγχείρημα».

100708-haiti-6-months-reportcover

Όλα τα στοιχεία που αναφέρονται αφορούν στη διεθνή επείγουσα παρέμβαση της οργάνωσης στην Αϊτή. Οι ΓΧΣ εργάζονται στην Αϊτή από το 1991.

Η πλήρης αναφορά των ΓΧΣ «Επείγουσα παρέμβαση μετά το σεισμό στην Αϊτή» είναι διαθέσιμη στα αγγλικά στην εδώ

 


 

 

*Σύνολο δωρεών σε διεθνές επίπεδο μέχρι 31 Μαΐου 2010 που προορίζονταν συγκεκριμένα για την επείγουσα παρέμβαση των ΓΧΣ στην Αϊτή .

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ