fbpx Αϊτή- 1 χρόνο μετά την επιδημία χολέρας: Ζωντανή η απειλή της ασθένειας λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αϊτή- 1 χρόνο μετά την επιδημία χολέρας: Ζωντανή η απειλή της ασθένειας λόγω ανεπαρκούς ανταπόκρισης

«Οι αρχές της Αϊτής και διεθνείς ανθρωπιστικοί φορείς πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για τη θεραπεία και την πρόληψη της χολέρας», δηλώνει ο Romain Gitenet, επικεφαλής αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή. «Είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθεί η υγειονομική περίθαλψη, και να εξασφαλιστεί πρόσβαση σε καθαρό νερό και σε συνθήκες υγιεινής.»

«Ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί τεράστια χρηματικά ποσά για την υποστήριξη της Αϊτής, χιλιάδες Αϊτινοί εξακολουθούν να αρρωσταίνουν από χολέρα κάθε εβδομάδα και κάποιοι από αυτούς να πεθαίνουν», προσθέτει.

Από τον Οκτώβριο του 2010 που εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα χολέρας, πάνω από 465.000 Αϊτινοί έχουν προσβληθεί από την ασθένεια και περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας, ενώ η τρέχουσα περίοδος βροχοπτώσεων διευκολύνει την εξάπλωση της ασθένειας.

Την ίδια στιγμή, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βλέπουν διεθνείς οργανισμούς που σχετίζονται με θέματα υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης να αποσύρονται από τη μάχη καταπολέμησης της χολέρας στην Αϊτή. Εξακολουθούν, ωστόσο, να υπάρχουν μεγάλες και επείγουσες ανάγκες με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να υπάρχουν επικίνδυνες και απρόβλεπτες διακυμάνσεις στον αριθμό των περιστατικών χολέρας. Για παράδειγμα, την τέταρτη εβδομάδα του Αυγούστου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα περιέθαλψαν 281 ασθενείς με συμπτώματα χολέρας στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, ενώ μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα περιστατικά εκτοξεύθηκαν στα 840 την εβδομάδα.

Είναι πιθανό η χολέρα να συνεχίσει να είναι παρούσα στην Αϊτή και τα επόμενα χρόνια. Οι αϊτινές αρχές πρέπει τελικά να αναλάβουν την ευθύνη για την αντιμετώπιση της νόσου, αν και δεν έχουν ακόμα καταφέρει να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε όλη τη χώρα.

Ακόμα και αν η διεθνής κοινότητα έχει υποσχεθεί τεράστια χρηματικά ποσά για την υποστήριξη της Αϊτής, χιλιάδες Αϊτινοί εξακολουθούν να νοσούν και να πεθαίνουν © Pascale Zintzen/MSFΚι ενώ διασφαλίζεται η επαρκής κάλυψη της επείγουσας ανάγκης για θεραπεία των Αϊτινών από χολέρα, διεθνείς ανθρωπιστικοί φορείς θα έπρεπε να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν την αϊτινή κυβέρνηση στη γρηγορότερη ενσωμάτωση της θεραπείας της χολέρας στις υγειονομικές εγκαταστάσεις και στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσπαθούν να μεταβιβάσουν στο Υπουργείο Υγείας τη διαχείριση των υγειονομικών εγκαταστάσεων που υποστήριζαν.

Εντωμεταξύ το κέντρο βάρους, θα πρέπει να πέσει στο να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Αϊτινοί. Σύμφωνα με τον Γκιτενέ «Ασθενείς χολέρας συνεχίζουν να πεθαίνουν από αφυδάτωση σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας απλώς επειδή δεν υπάρχουν κοντά σημεία στοματικής ενυδάτωσης ή κέντρα  θεραπείας χολέρας ή εξαιτίας της έλλειψης εκπαιδευμένου υγειονομικού προσωπικού ή άλλων εκπαιδευμένων μελών της κοινότητας  σε θέματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ντόπιου πληθυσμού. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Περί χολέρας και ανταπόκρισης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επιδημία

Η χολέρα είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται κυρίως μέσω μολυσμένου νερού και τροφίμων και μέσω της διαπροσωπικής επαφής. Μπορεί να σκοτώσει γρήγορα αλλά μπορεί να θεραπευτεί εύκολα, αν είναι διαθέσιμες οι κατάλληλες υγειονομικές υπηρεσίες. Είναι επίσης εύκολο να προληφθεί μέσω της πρόσβασης σε καθαρό νερό, με τακτικό πλύσιμο χεριών και διατήρηση της υγιεινής στα τρόφιμα. Η πλειοψηφία, ωστόσο, των Αϊτινών που ζουν σε αγροτικές περιοχές και σε αστικές παραγκουπόλεις δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό ή κατάλληλες υγειονομικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις αποχέτευσης. 

Από τον Οκτώβριο του 2010 που ξέσπασε η επιδημία χολέρας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν περιθάλψει πάνω από 160.000 ασθενείς με συμπτώματα χολέρας, δηλαδή το 35% των συνολικών περιστατικών που αναφέρθηκαν σε όλη τη χώρα. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ανταποκρίνονται στην επιδημία στις γειτονιές Μαρτισάν (Martissant), Καρφούρ (Carrefour), Ντελμά (Delmas), Τσοσκάλ (Choscal) και Ντρουιγιάρντ (Drouillard) στο Πορτ-ο-Πρενς, καθώς και στα διαμερίσματα Δυτικό (Ouest), Βόρειο(Nord) και Αρτιμπονίτ (Artibonite).

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ