fbpx Αιθιοπία: Οριακές συνθήκες για τους Νοτιοσουδανούς πρόσφυγες στην Γκαμπέλλα | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

Αιθιοπία: Οριακές συνθήκες για τους Νοτιοσουδανούς πρόσφυγες στην Γκαμπέλλα

Οι πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν συνεχίζουν να καταφθάνουν στην περιοχή της Γκαμπέλλα της Αιθιοπίας, έχοντας εγκαταλείψει με τα πόδια τα σπίτια τους εξαιτίας της βίας, περπατώντας για μέρες και ψάχνοντας για ασφαλές καταφύγιο και τροφή. Από τα τέλη Ιουνίου, 600-800 πρόσφυγες καταφθάνουν στον μεταβατικό καταυλισμό Μπουρουμπιέ κάθε μέρα, γεγονός που αποτελεί μια αύξηση της τάξεως των 100-300 καθημερινών αφίξεων σε σύγκριση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν βρίσκονται στην Γκαμπέλλα μετά το ξέσπασμα της τρέχουσας σύγκρουσης, το Δεκέμβριο του 2013.

Αιθιοπία: Οριακές συνθήκες για τους Νοτιοσουδανούς πρόσφυγες στην Γκαμπέλλα
Τον Μάιο, οι Νοτιοσουδανοί έφευγαν εξαιτίας των συγκρούσεων, τώρα όμως λένε ότι εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της έλλειψης τροφίμων.

Οι κύριοι προσφυγικοί καταυλισμοί στην Γκαμπέλλα παραμένουν κατάμεστοι. Υπάρχουν σχέδια για επέκταση των νέων προσφυγικών καταυλισμών του Κουλέ 1 και 2, στους οποίους έχουν εγγραφεί 51.476 και 37.287 πρόσφυγες αντίστοιχα. Ο παλιός καταυλισμός Λιετσουόρ φιλοξενεί επιπλέον 47.469 πρόσφυγες.

Αν και διανεμήθηκαν κατάλληλες σκηνές στους πρόσφυγες στους καταυλισμούς Κουλέ 1, Κουλέ 2 και Λεϊτσουόρ, πολλοί άνθρωποι στους καταυλισμούς Κουλέ 1 και Λιετσουόρ εξακολουθούν να έχουν μόνο πλαστικά καλύμματα για την προστασία από τη βροχή.

Οι νεοαφιχθέντες πρόσφυγες διαμένουν πρώτα σε μεταβατικούς καταυλισμούς. Ο καταυλισμός Μπουρουμπιέ, υπερπλήρης τον Μάιο από περίπου 20.000 ανθρώπους που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τις μάχες στο Νασίρ, άδειασε στα μέσα Ιουνίου. Οι πρόσφυγες που ζούσαν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες μεταφέρθηκαν στους μόνιμους καταυλισμούς Κουλέ 1 και 2. Λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων, χρησιμοποιήθηκαν βάρκες  για την μεταφορά των προσφύγων. Ωστόσο, ο καταυλισμός είναι και πάλι γεμάτος μετά την πρόσφατη εισροή νέων προσφύγων που περιμένουν να μεταφερθούν σε μόνιμους οικισμούς. Περισσότεροι από 7.700 πρόσφυγες διαμένουν στο Ακόμπο και στο Παγάκ σε προσωρινούς, μεταβατικούς καταυλισμούς.

Το καθαρό νερό αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τους πρόσφυγες στους πλήρεις καταυλισμούς για να πιούν, να πλύνουν και να μαγειρέψουν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/ MSF) λειτουργούν μια μονάδα επεξεργασίας νερού που παράγει κατά μέσο όρο 1 εκατομμύριο λίτρα την ημέρα ασφαλούς νερού για τους πρόσφυγες. Με τον ημερήσιο στόχο των 15 λίτρων ανά άτομο, οι άνθρωποι στον καταυλισμό Παγάκ λαμβάνουν την πλήρη ποσότητα νερού, ενώ στον καταυλισμό Κουλέ λαμβάνουν 14 λίτρα, στο Λιετσουόρ  10 λίτρα, και στο Κουλέ 1, 8 λίτρα. Οι συνθήκες υγιεινής αποτελούν επίσης προτεραιότητα. Οι MSF έχουν κατασκευάσει τα δύο τρίτα των 1.200 αποχωρητηρίων των καταυλισμών, και σχεδόν όλες τις βρύσες για το πλύσιμο των χεριών, αλλά μέχρι στιγμής 30 από τα 500 συνολικά ντους.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο υποσιτισμός είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Σε μαρτυρίες τους οι πρόσφυγες υπογραμμίζουν την τροφή και την ασφάλεια ως σημαντικά κίνητρα για να μεταβούν στην Γκαμπέλλα. «Τον Μάιο, οι Νοτιοσουδανοί έφευγαν εξαιτίας των συγκρούσεων» λέει η Ναταλί Ρόμπερτς, γιατρός και ιατρική συντονίστρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Γκαμπέλλα. «Τώρα όμως λένε ότι εγκαταλείπουν τη χώρα τους λόγω της έλλειψης τροφίμων».

Οι νεοαφιχθέντες στους καταυλισμούς Κουλέ 1 και Κουλέ 2 είναι ήδη υποσιτισμένοι. Η διανομή τροφίμων στους καταυλισμούς είναι εύθραυστη, αναγκάζοντας πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, να περπατούν εννέα χιλιόμετρα από τον καταυλισμό Κουλέ 1 μέχρι την πόλη για να αλέσουν το σιτάρι τους.

Τα ποσοστά υποσιτισμού συνολικά παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα στα μέσα Ιουνίου: 20% με γενικό υποσιτισμό και 6% με σοβαρό υποσιτισμό. Τα ποσοστά αυτά αποτελούν μια βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά εξακολουθούν να είναι πάνω από το όριο έκτακτης ανάγκης του 5% των παιδιών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό.

Τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα σε ασθένειες, αντιμετωπίζοντας αναπνευστικές λοιμώξεις, διάρροια και τώρα ελονοσία, καθώς η περίοδος των βροχοπτώσεων έχει ξεκινήσει. Μετά το τέλος της επιδημίας ιλαράς στην Γκαμπέλλα τον Μάιο, αυτοί που έχουν διαγνωστεί αυτή την στιγμή με την ασθένεια είναι κυρίως Νοτιοσουδανοί που μόλις έφτασαν στην χώρα.

Η χολέρα είναι άλλος ένας ακόμη κίνδυνος που απορρέει από την επιδημία στο Νότιο Σουδάν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναμένουν να ξεκινήσει μια εκστρατεία εμβολιασμού, με την έγκριση του Υπουργείου Υγείας, της Διοίκησης για τους Πρόσφυγες και των Υποθέσεων Επαναπατρισμού καθώς και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, για έναν στοχευμένο πληθυσμό 130.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων και των κατοίκων.

Οι MSF πραγματοποίησαν, από τις αρχές Μαρτίου, 35.361 ιατρικές συνεδρίες στον καταυλισμό Λιετσουόρ και στην Ιτάνγκ και 2.523 ιατρικές συνεδρίες στους καταυλισμούς Κουλέ 1 και Κουλέ 2 σε διάρκεια μιας εβδομάδας στα μέσα Ιουνίου. Κατά την ίδια περίοδο, οι MSF περιέθαλψαν 812 κρούσματα ελονοσίας στο Λιετσουόρ, την Ιτάνγκ, το Μπουρουμπιέ και τους καταυλισμούς Κουλέ 1 και Κουλέ 2 και αυτοί οι αριθμοί είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρείχαν φροντίδα σε 1.060 παιδιά που εισήχθησαν σε δύο επισιτιστικά κέντρα εντατικής θεραπείας μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου.

Τέλος, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, στα τέλη Ιουνίου, κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό θνησιμότητας στα δύο νοσοκομεία που διαχειρίζονται, στον καταυλισμό Λιετσουόρ (100 κλίνες) και στην Ιτάνγκ (130 κλίνες) κοντά στον καταυλισμό Κουλέ, κατά 11% και 7% αντίστοιχα . Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί με την περίοδο των βροχοπτώσεων και της αύξησης των σχετιζόμενων επιδημιών.

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αυτή την στιγμή παρέχουν ιατρική περίθαλψη στους πρόσφυγες του Νότιου Σουδάν στους προσωρινούς καταυλισμούς Παγάκ και Μπουρουμπιέ και στους τρεις προσφυγικούς καταυλισμούς Λιετσουόρ, Κουλέ 1 και Κουλέ 2, καθώς και στην Ιτάνγκ. Επιπλέον, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης στους καταυλισμούς Παγκάκ, Κουλέ 1, Κουλέ 2 και Μπουρουμπιέ στην περιοχή Γκαμπέλλα της Αιθιοπίας.