fbpx 9 εκατομμύρια ζωές στα χέρια των κυβερνήσεων ενώπιον της Συνόδου του ΟΗΕ για το AIDS | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

9 εκατομμύρια ζωές στα χέρια των κυβερνήσεων ενώπιον της Συνόδου του ΟΗΕ για το AIDS

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια διευρυμένη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει το κύμα του AIDS
 

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μια διευρυμένη θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει το κύμα του AIDS © Ton KoeneΔελτίο τύπου - Νέα Υόρκη, 6 Ιουνίου 2011- Καθώς αποδεικνύεται ότι η θεραπεία για HIV μειώνει τη μετάδοση του ιού κατά 96%, οι κυβερνήσεις που συναντώνται στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το AIDS πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία να τεθούν σε θεραπεία 9 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτά δήλωσαν σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προσθέτοντας ωστόσο πως διάφοροι σημαντικοί δωρητές εκφράζουν έντονη αντίθεση.


«Έπειτα από εβδομάδες συνεχών διαπραγματεύσεων, θα δεχτούν οι κυβερνήσεις να υπογράψουν τον προτεινόμενο στόχο να τεθούν σε θεραπεία 15 εκατομμύρια άτομα με HIV/AIDS μέχρι το 2015;» ρώτησε η Sharonann Lynch, σύμβουλος HIV/AIDS στην εκστρατεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Ο κόσμος χρειάζεται ένα φιλόδοξο στόχο για τη θεραπεία του HIV/AIDS που να συνοδεύεται από σχέδιο υλοποίησής, διαφορετικά αν οι χώρες δεν είναι πρόθυμες να προσφέρουν τα χρήματα και να προβούν στις απαραίτητες για την αναχαίτιση της επιδημίας ενέργειες, δεν θα έχει νόημα».
 
Η σύνοδος συμπίπτει με νέες επιστημονικές ενδείξεις που δείχνουν ότι η θεραπεία είναι μια μορφή πρόληψης  της ασθένειας, καθώς μειώνει τη μετάδοση του ιού κατά 96%. 
 
«Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχουμε δει να σώζονται ζωές χάρη στη θεραπεία, και τώρα γνωρίζουμε ότι μπορεί επίσης να προστατεύσει ολόκληρες κοινότητες  γιατί  η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη», δήλωσε ο Tido von Schoen-Angerer, διευθυντής της Εκστρατείας των ΓΧΣ για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα, που συμμετείχε στο πρώτο πρόγραμμα παροχής αντιρετροϊκής θεραπείας των ΓΧΣ στην Ταϊλάνδη. «Όποιος δεν επιθυμεί να μετατρέψει αυτή την ένδειξη-ορόσημο για τη θεραπεία του HIV σε πρακτική που θα ξεπεράσει τον κύμα νέων μολύνσεων θα πρέπει να έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα» συμπλήρωσε. «Οι χώρες που συναντώνται στη Νέα Υόρκη έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την πορεία της επιδημίας του AIDS».
 
Θα χρειαστούν ετησίως άλλα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2015 για να αποφευχθούν 12 εκατομμύρια νέες μολύνσεις και πάνω από 7 εκατομμύρια θάνατοι μέχρι το 2020, σύμφωνα με νέα έρευνα του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών UNAIDS. Αυτό θα βοηθούσε ακόμα να μειώσουμε τον αριθμό των ετήσιων μολύνσεων από 2,5 σε 1 εκατομμύριο μέχρι το 2015. Παρόλα αυτά η χρηματοδότηση το 2009 και το 2010 μειώθηκε, αφήνοντας το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Αμερικανικής Κυβέρνησης PEPFAR καθώς και άλλα προγράμματα χωρίς τους αναγκαίους πόρους  που θα τους επέτρεπαν να αξιοποιήσουν το πλεονέκτημα «της θεραπείας ως πρόληψη».
 
Οι κυβερνήσεις χρειάζεται επίσης να διασφαλίσουν ότι το κόστος των φαρμάκων παραμένει προσιτό. Η αύξηση της χρήσης πατέντας στα φάρμακα επηρεάζει ήδη την πρόσβαση στα νεότερα φάρμακα για HIV/AIDS που είναι απαραίτητα  για τη θεραπεία ανθρώπων που αντιμετωπίζουν αυτή τη χρόνια ασθένεα. Νεότεροι συνδυασμοί φαρμάκων έχουν 50πλάσιο περίπου κόστος από την πρώτη γενιά φαρμάκων. Οι χώρες πρέπει να σταματήσουν άμεσα να προωθούν εμπορικές πρακτικές που εμποδίζουν την παραγωγή, την εξαγωγή, τη μεταφορά και την εισαγωγή πιο οικονομικά προσιτών αντίγραφων φαρμάκων. Τέτοιες πρακτικές είναι μέρος νέων διμερών συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου, όπως αυτή που βρίσκεται τώρα υπό διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία. 
 
 «Δέκα χρόνια πριν, οι ασθενείς μας έρχονταν στις κλινικές σε αναπηρικά καροτσάκια, συχνά ένα βήμα πριν το θάνατο, μόνο και μόνο επειδή η τιμή των φαρμάκων τα έκανε απρόσιτα», αναφέρει  ο Dr. von Schoen-Angerer, προσθέτοντας ότι «χάρη στα προσιτά αντίγραφα φάρμακα έχουμε δει να μεταμορφώνονται ζωές». Οι πλούσιες χώρες πρέπει να σταματήσουν να ισχυρίζονται υποκριτικά ότι αντιμετωπίζουν το HIV/AIDS, όταν την ίδια στιγμή προωθούν προτάσεις  που θα εμποδίσουν τον ανταγωνισμό για φτηνά αντίγραφα φάρμακα απαραίτητα για να σωθούν ζωές περισσότερων ανθρώπων. 
 
Οι κυβερνήσεις πρέπει ακόμη να σταματήσουν να αντιτίθενται στην εφαρμογή στρατηγικών που απευθύνονται κυρίως στις πιο ευάλωτες στην επιδημία ομάδες -γυναίκες, άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, χρήστες ναρκωτικών σε ένεση και εκδιδόμενα άτομα.
 
«Καιρός πια  οι ηγέτες να πάψουν να στρουθοκαμηλίζουν όταν πρόκειται για τις πιο περιθωριοποιημένες ομάδες που πλήττονται από αυτήν τη μάστιγα», τόνισε ο Nonkosi Khumalo, επικεφαλής της Εκστρατείας για τη Θεραπεία στη Νότια Αφρική. «Οι στρατηγικές  θεραπείας και πρόληψης για τις πιο ευάλωτες ομάδες δεν έχουν νόημα, αν αρνούμαστε την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων.»

Οι ΓΧΣ προσφέρουμε αντιρετροϊκή θεραπεία σε 170.000 άτομα που ζουν με τον ιό HIV/AIDS σε 19 χώρες και προμηθεύονται το 80% των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χρησιμοποιούν στα προγράμματά τους από παρασκευαστές αντίγραφων φαρμάκων στην Ινδία.
 
Διαβάστε την πλήρη αναφορά των ΓΧΣ «Getting Ahead of the Wave»: Μαθήματα για την αντιμετώπιση του ΑIDS στην επόμενη δεκαετία» εδώ:
http://bit.ly/ktUnTO

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΔΡΑΣΕΙΣ