fbpx 1 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

  • English
  • Ελληνικά

Είστε εδώ

1 Δεκεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Φωτογραφία του Γεράσιμου ΝεόφυτουΔελτίο Τύπου - Τα παιδιά με HIV έχουν δικαίωμα στην κατάλληλη θεραπεία
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2007, 33.000.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV/AIDS παγκοσμίως (πηγή: UNAIDS). Παράλληλα, 10.000.000 άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη για θεραπεία, αλλά το 70% δεν έχει πρόσβαση σε αυτή. Ο αριθμός των παιδιών που ζουν με τον ιό HIV/AIDS άγγιξε τα 2.100.000. Από αυτά, μόνο το 10% έχουν πρόσβαση στη θεραπεία. Σήμερα, σχεδόν το 90% όλων των παιδιών που είναι θετικά στον ιό HIV, ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.

Η περίθαλψη παιδιών και εφήβων με HIV σε χώρες με περιορισμένους πόρους είναι εφικτή. Όμως, η έλλειψη ειδικά προσαρμοσμένων θεραπειών για παιδιά με HIV καθιστά την φροντίδα τους πραγματική πρόκληση. Τα φάρμακα για τα παιδιά, που είναι σε μορφή σκόνης και πρέπει να αναμειχθούν με νερό ή τα σιρόπια που έχουν πικρή γεύση και πρέπει να διατηρούνται σε ψυγείο, δεν βοηθούν στη συνέχιση της θεραπείας, κυρίως εξαιτίας των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών. Χρειάζονται επειγόντως συνδυασμοί φαρμάκων σταθερής δόσης και στρατηγικές συμμόρφωσης στη θεραπεία προσαρμοσμένες στις ανάγκες των παιδιών.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) τονίζουν πως υπάρχει άμεση ανάγκη για φάρμακα, διαγνωστικά εργαλεία και στρατηγικές θεραπείας για να αποφευχθούν περισσότεροι θάνατοι.  Τα παιδιά δεν μάχονται μόνο ενάντια στο AIDS, μάχονται και ενάντια στο χρόνο. Χωρίς διαγνωστικά εργαλεία  καιφαρμακευτική αγωγή, τα μισά από τα παιδιά που έχουν γεννηθεί με τον ιό HIV θα πεθάνουν πριν τα δεύτερα γενέθλιά τους! Καθώς ακόμα αγωνιζόμαστε να υλοποιήσουμε πιο αποτελεσματικές στρατηγικές προφύλαξης για την «κάθετη» μετάδοση του ιού (από μητέρα σε παιδί), είναι πολύ σημαντικό όλα τα παιδιά να διαγνώσκονται και να ξεκινούν αντιρετροϊκή αγωγή όσο το δυνατόν νωρίτερα, διαφορετικά θα συνεχίσουμε να γινόμαστε μάρτυρες υψηλών ποσοστών θανάτων.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ξεκινήσαμε την παροχή αντιρετροϊκής αγωγής σε περίπου 4.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, σε 20 χώρες. Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Απρίλιο του 2002 μέχρι τον Ιανουάριο του 2008 για τα παιδιά που έχουν ενταχθεί σε αυτά τα προγράμματα, έδειξε ότι το 79% των παιδιών αυτών συνεχίζουν ακόμα την αγωγή. Όμως, τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 μηνών σε αυτά τα προγράμματα είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν, γεγονός που αποδεικνύει την επιτακτική ανάγκη για τα βρέφη που έχουν εκτεθεί στον ιό HIV να έχουν από νωρίς πρόσβαση στη θεραπευτική αγωγή. Τα παιδιά που γεννιούνται με τον ιό HIV στις ανεπτυγμένες χώρες είναι τόσο λίγα, ώστε οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θέτουν ως προτεραιότητα την έρευνα για φάρμακα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών. Τα περισσότερα φάρμακα που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή είναι ακατάλληλα να χρησιμοποιηθούν σε χώρες με περιορισμένους πόρους (είναι είτε σε μορφή σκόνης που πρέπει να αναμιχθεί με νερό, είτε σε μορφή σιροπιού το οποίο πρέπει να φυλάσσεται σε ψυγείο). Και για τα φάρμακα που έχουν πρόσφατα λάβει έγκριση, δεν έχουμε ασφαλή στοιχεία για να τα χρησιμοποιήσουμε σε παιδιά.

Τα πιο θετικά αποτελέσματα στην περίθαλψη παιδιών έχουν παρατηρηθεί σε προγράμματα των ΓΧΣ όπου παρέχεται ένα πλήρες πακέτο που περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, φροντίδα και συγκεκριμένες ενέργειες για τη στήριξη του παιδιού αλλά και της μητέρας όπως ενημέρωση γύρω από τη θεραπεία, προετοιμασία για τα αντιρετροϊκά φάρμακα, συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη. Θετικά αποτελέσματα είχαμε επίσης και στα αποκεντρωμένα προγράμματα κατά του HIV για παιδιά, όπου την περίθαλψη την αναλαμβάνουν νοσηλευτές.

  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουμε αντιρετροϊκή θεραπεία σε περισσότερους από 150.000 ανθρώπους σε 27 χώρες, από τους οποίους οι 10.000 είναι παιδιά.

ΔΡΑΣΕΙΣ