Είστε εδώ

Ετήσια Αναφορά Δράσης 2016

 

«Το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο των προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είχαν στο επίκεντρό τους τους πληθυσμούς που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στον κλοιό του πολέμου. Στις εμπόλεμες ζώνες της Υεμένης, του Νοτίου Σουδάν, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Νιγηρίας και της Συρίας οι άμαχοι βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο των επιθέσεων, αποκομμένοι από οποιαδήποτε βοήθεια. Εκατομμύρια από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν.

Οι ομάδες μας υποστήριξαν αυτούς τους μετακινούμενους πληθυσμούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη βία ή την ακραία φτώχεια, βρέθηκαν τελικά αντιμέτωποι με νέους κινδύνους καθώς δεν υπήρξε γι’ αυτούς ασφαλής και νόμιμος τρόπος διαφυγής. Από τη βία και τις επιθέσεις δεν γλίτωσαν ούτε οι ιατρικές εγκαταστάσεις, που θα έπρεπε να αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Το 2016 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταγγείλαμε τουλάχιστον 74 επιθέσεις σε ιατρικές δομές που υποστηρίζαμε. Τα νοσοκομεία δεν ήταν «ασφαλής τόπος» και οι άνθρωποι, ασθενείς ή τραυματίες, συχνά επέλεγαν να μείνουν σπίτι διακινδυνεύοντας τη ζωή τους από τον φόβο να μην βρεθούν στο στόχαστρο επιθέσεων.

Οι ομάδες μας ανταποκρίθηκαν σε επείγουσες κρίσεις που προκλήθηκαν από το ξέσπασμα επιδημιών. Στη Ζάμπια υλοποιήσαμε τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά τη διάρκεια επιδημίας χολέρας, εμβολιάζοντας, με ένα εμβόλιο που λαμβάνεται από το στόμα, 423.000 ανθρώπους. Στη Λ.Δ. Κονγκό εμβολιάσαμε περισσότερους από 1.100.000 ανθρώπους κατά του κίτρινου πυρετού. Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εμβολιάσαμε 870.000 ανθρώπους κατά της ιλαράς.

Το 2016 οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε 71 χώρες. Από τα ιατρεία μας πέρασαν σχεδόν 10.000.000 άνθρωποι. Νοσηλεύσαμε περισσότερους από 670.000 ασθενείς, περιθάλψαμε σχεδόν 2.500.000 ανθρώπους με ελονοσία, βοηθήσαμε να έρθουν στον κόσμο περισσότερες από 250.000 ζωές. Παραμείναμε ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός φορέας που παρέχει θεραπεία κατά της φυματίωσης υποστηρίζοντας 21.000 ασθενείς στα αντίστοιχα προγράμματά μας.

Στην Ελλάδα προσαρμόσαμε τις δράσεις μας ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στη χώρα μας μετά το κλείσιμο της «Βαλκανικής Οδού». Στη Λέσβο, τη Σάμο, την Αθήνα, την Αττική, τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο παρείχαμε ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους και εμβολιάσαμε περισσότερα από 10.000 προσφυγόπουλα.

Μετά τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ανακοινώσαμε ότι δεν θα λαμβάνουμε πλέον πόρους από την Ε.Ε. και τα κράτη μέλη, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στις πολιτικές της αποτροπής και τις προσπάθειες να κρατήσουν τους ανθρώπους που αναζητούν προστασία μακριά από τις ευρωπαϊκές ακτές.

Έτσι κι αλλιώς, τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Τμήμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από ιδιωτικές εισφορές. Όσο ενισχύουμε την ανεξαρτησία μας έναντι οποιασδήποτε πολιτικής ή άλλης επιρροής τόσο ενισχύουμε την εξάρτησή μας από τη δική σας υποστήριξη. Στηριζόμαστε σε εσάς και σας ευχαριστούμε».

 

Χρήστος Χρήστου, Πρόεδρος ΔΣ

Ηλίας Παυλόπουλος, Γενικός Διευθυντής