fbpx Σταματήστε να παραμελείτε τους ανθρώπους που εγκλωβίζονται στα νησιά | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Σταματήστε να παραμελείτε τους ανθρώπους που εγκλωβίζονται στα νησιά

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρουσίασαν σήμερα,  στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη τις δραματικές συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των ευρωπαϊκών πολιτικών γενικότερα στη σωματική και ψυχική υγεία των περισσοτέρων από 42.000 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά.

Anna Pantelia/MSF

Τις δραματικές συνέπειες της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και των ευρωπαϊκών πολιτικών γενικότερα στη σωματική και ψυχική υγεία των πάνω από 42.000 προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε άθλιες συνθήκες στα ελληνικά νησιά παρουσίασαν σήμερα, Παρασκευή, 6 Μαρτίου, στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ως ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, μεταφέραμε τις σοβαρές ανησυχίες μας σχετικά με τα ακραία μέτρα που ανακοινώθηκαν την τελευταία εβδομάδα για την αναστολή του δικαιώματος υποβολής αιτήσεων ασύλου, την έλλειψη βασικής προστασίας, ασφάλειας και πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη των ανθρώπων που φθάνουν στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα.

Υπογραμμίσαμε, επίσης, την έλλειψη βασικής πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για τους ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στους πέντε καταυλισμούς και τις βλαβερές συνέπειες που έχει αυτό για τους άνδρες, τις γυναίκες και τα παιδιά. Ο υπουργός δεσμεύτηκε να διερευνήσει περαιτέρω τις ανησυχίες μας σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό.

Συζητήσαμε, επιπλέον τον προβληματισμό μας σχετικά με την αυξανόμενη ξενοφοβία και το γεγονός ότι δεν έχει καταδικαστεί έντονα από τις ελληνικές αρχές, ενώ μεταφέραμε και την έντονη ανησυχία των ομάδων μας για την ασφάλεια και την ομαλή λειτουργία των ιατρικών ανθρωπιστικών δράσεων.

Εδώ και τουλάχιστον τέσσερα συνεχόμενα έτη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. –Τουρκίας και τον αντίκτυπο που έχει σε ιατρικά και ανθρωπιστικά ζητήματα που αφορούν γυναίκες, άνδρες και παιδιά που ζουν εγκλωβισμένοι στα ελληνικά νησιά.

Σήμερα στην Ελλάδα, είτε πρόκειται για τους 500 ανθρώπους που κρατούνται σε στρατιωτικό σκάφος στη Μυτιλήνη ή σε άλλες ακατάλληλες λιμενικές εγκαταστάσεις στα νησιά του Αιγαίου, είτε για τον ανεπιβεβαίωτο αριθμό ανθρώπων που έχουν παγιδευτεί στα σύνορα του Έβρου, οι νεοαφιχθέντες, αντί να λαμβάνουν ασφάλεια και προστασία πληρώνουν το τίμημα των απάνθρωπων μέτρων που έχουν ληφθεί στα σύνορα.

Σήμερα, παρατηρούμε μια συνεχώς επιδεινούμενη και εκρηκτική κατάσταση στους καταυλισμούς που υποστηρίζονται από την Ε.Ε. Σε αυτούς πάνω από το 35% του πληθυσμού είναι παιδιά. Μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου 2019, περίπου 2.050 ασυνόδευτα ανήλικα βρίσκονταν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, συμπεριλαμβανομένου και αυτού στον Έβρο σε ακατάλληλες συνθήκες και κατ’ επέκταση σε κίνδυνο.

Για να τελειώσει αυτός ο επιβλαβής κύκλος της παραμέλησης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν:

  • Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσουν την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών και τη μεταφορά των ανθρώπων που διαβιούν στα ΚΥΤ, ειδικά των παιδιών και των ατόμων που χρήζουν άμεσης ιατρικής φροντίδας. Ζητάμε τη μεταφορά τους σε αξιοπρεπείς δομές υποδοχής εντός της Ε.Ε., μέσω κάθε δυνατής και ασφαλούς διόδου, συμπεριλαμβανομένου κάθε προβλεπόμενου μηχανισμού διαμοιρασμού αιτούντων άσυλο εντός της Ε.Ε.
  • Τον  τερματισμό της εφαρμογής της πρακτικής γεωγραφικού περιορισμού και της αντίστοιχης διαδικασίας στα σύνορα, όπως αυτή εφαρμόζεται, απόρροια της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.  Ο συνακόλουθος εγκλωβισμός στα ελληνικά νησιά για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα οδηγεί σε μια χρόνια κατάσταση υπερπληθυσμού στα κέντρα, η οποία δεν είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί και συμβάλλει στις αφόρητες συνθήκες διαβίωσης.
  • Την άμεση βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και διαβίωσης στους χώρους φιλοξενίας στην ενδοχώρα, σύμφωνα και με τα ελάχιστα πρότυπα διαβίωσης της Ε.Ε. Ζητάμε παράλληλα την  απρόσκοπτη πρόσβαση σε ιατρικές και άλλες ζωτικής σημασίας υπηρεσίες.
  • Τη στελέχωση των ΚΥΤ με επαρκές αριθμό κατάλληλου προσωπικού - συμπεριλαμβανομένων γιατρών, ψυχολόγων – παιδοψυχολόγων, νοσηλευτών και πολιτισμικών διαμεσολαβητών – προκειμένου να καταστεί εφικτή η αρωγή βοήθειας στους διαμένοντες, αιτούντες άσυλο και ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες ή σε όσους χρήζουν προστασίας.