fbpx Πρόσκληση σε Ανοιχτή Συζήτηση: Η επίδραση της μετανάστευσης στην ψυχική υγεία. | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Πρόσκληση σε Ανοιχτή Συζήτηση: Η επίδραση της μετανάστευσης στην ψυχική υγεία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διοργανώνουν μια συζήτηση για επαγγελματίες ψυχικής υγείας στην Αθήνα

Robin Hammond/Witness Change

Σχεδόν τέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τοτε που οι αιτούντες άσυλο που αναζητούν ασφάλεια στην Ευρώπη έχουν καταλήξει παγιδευμένοι και περιορισμένοι σε πέντε νησιά του Αιγαίου, χωρίς δυνατότητα διαφυγής και ζώντας σε αυξανόμενα επικίνδυνες και φρικτές συνθήκες διαβίωσης. Αυτή τη στιγμή 35.000 άνθρωποι είναι εκεί-με περισσότερους από 15.000 να είναι παιδιά, που έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες σωματικής και ψυχικής υγείας , βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής, ασφαλή διαμονή και δραστηριότητες παιχνιδιού και υγιεινής. Αυτή η κατάσταση έχει τεράστια επίδραση στην υγεία των ανθρώπων.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα(MSF) προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στους πρόσφυγες και στους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά απο το 2016 , ανταποκρινόμενοι στις ψυχολογικές ανάγκες ανθρώπων που έχουν υποστεί βασανισμό , σεξουαλική βία και άλλες μορφές βίας στις χώρες τους , στο επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη ή στην Ελλάδα. Είμαστε αναγκασμένοι να απαντάμε στις δυσβάσταχτες ψυχικές συνέπειες των συνθηκών ζωής και του περιορισμού σε παιδιά και ενήλικες.

Η ψυχική υγεία των παιδιών στο camp της Μόρια, στη Λέσβο , είναι τεράστια πηγή ανησυχίας για τους MSF – είμαστε μάρτυρες μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για την ψυχική υγεία των παιδιών, κάποια εκ των οποίων χωρίς οικογένεια- με αρκετούς από τους ασθενείς μας να σταματούν να μιλούν , να αυτο-τραυματίζονται , να κάνουν απόπειρες αυτοκτονίας ή να εμφανίζουν άλλες σοβαρές διαταραχές. Έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για αυτή την κατάσταση και στο παρελθόν.

Οι MSF ανησυχούν έντονα για τα παιδιά , τις γυναίκες και τους άντρες που υποφέρουν άμεσα και απροσμέτρητα ως αποτέλεσμα των πολιτικών περιορισμού και των συνθηκών διαβίωσης, όπως και για τις μακροχρόνιες συνέπειες στις κοινότητες και στην κοινωνία.  

Λαμβάνοντας υπ’όψιν αυτά , θα θέλαμε να μοιραστούμε και να συζητήσουμε με άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας τις προκλήσεις στην παροχή φροντίδας στο πλαίσιο του περιορισμού στα νησιά, συχνές κλινικές εκδηλώσεις από την κλινική μας στην Λέσβο και μαθήματα από την εμπειρία μας εκεί και από τις δράσεις μας σε όλον τον κόσμο σε παρόμοια πλαίσια. Επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση για τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς μας λόγω των συνθηκών στα ελληνικά νησιά και την ευρεση τρόπων βελτιστοποίησης της συλλογικής μας απάντησης σε αυτήν την χωρίς προηγούμενο και χρονίζουσα κρίση.

Ημερομηνία:  Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019

Ώρα: 18.00-20.00

Χώρος: Αμφιθέατρο της βιβλιοθήκης της Σχολής Επιστημών Υγείας, Δήλου 1

Ομιλητές:

  • Χριστίνα Μαραγκού , ψυχολόγος MSF Λέσβος
  • Dr Carolyne Cesar Lima , ψυχίατρος MSF (Nauru, Bangladesh)

* Οι θέσεις είναι περιορισμένες οπότε παρακαλούμε συμπληρώστε τη φόρμα συμμετοχής στο link: https://msfgreece.m-pages.com/GRmental