Είστε εδώ

Υεμένη: Ξαφνικό κλείσιμο των συνόρων για την ανθρωπιστική βοήθεια 

 Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία να επιτρέψει αμέσως την είσοδο των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Florian SERIEX/MSF

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία δεν έχει επιτρέψει τις πτήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα προς την Υεμένη, περιορίζοντας ευθέως τη δυνατότητα της οργάνωσης να παρέχει σωτήρια ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε έναν πληθυσμό που ήδη έχει επείγουσες ανάγκες. Κατά συνέπεια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τον συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία να επιτρέψει αμέσως την είσοδο στην Υεμένη και την πρόσβαση στις διάφορες περιοχές της χώρας, ώστε η ανθρωπιστική βοήθεια να μπορέσει να φτάσει σε όσους έχουν μεγαλύτερες ανάγκες.

Στις 6 Νοεμβρίου, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι όλα τα συνοριακά περάσματα, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Υεμένης θα κλείσουν αμέσως, ωστόσο θα εξέταζε «την είσοδο και έξοδο ανθρωπιστικού υλικού και προσωπικού». Μέχρι τώρα, η υπόσχεση αυτή δεν έχει τηρηθεί.

«Τις τελευταίες τρεις ημέρες, ο συνασπισμός υπό τη Σαουδική Αραβία δεν έχει επιτρέψει τις πτήσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα από το Τζιμπουτί στη Sana’a ή στην Aden, παρά τα συνεχή αιτήματα για έγκριση των πτήσεών μας. Η είσοδος ανθρωπιστικού προσωπικού και υλικού στην Υεμένη είναι απαραίτητη για την παροχή βοήθειας που τόσο έχει ανάγκη ο πληθυσμός, καθώς έχει πληγεί σημαντικά από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών» λέει ο Τζάστιν Άρμστρονγκ (Justin Armstrong), επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη.

Η πρόσβαση σε φροντίδα υγείας στην Υεμένη είναι ήδη σημαντικά περιορισμένη. Εκατοντάδες δομές υγείας έκλεισαν, υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς στη διάρκεια της σύρραξης. Εκατομμύρια κάτοικοι της Υεμένης έχουν εκτοπιστεί και δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά, επαρκή σίτιση και ασφαλές νερό.

«Οι ευρύτερες επιπτώσεις αυτού του αποκλεισμού στους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά της Υεμένης είναι ήδη φανερές και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Οι τιμές των καυσίμων στις μεγάλες πόλεις έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, τα αποθέματα ντίζελ και υγραερίου λιγοστεύουν, ενώ τα φορτία βασικών φαρμάκων είναι καθηλωμένα στα συνοριακά περάσματα. Η ήδη άσχημη κατάσταση της οικονομίας της Υεμένης αναμφίβολα θα επιδεινωθεί κι άλλο, με αποτέλεσμα να είναι όλο και πιο δύσκολο για τους Υεμένιους να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους. Γι' αυτό η ανθρωπιστική βοήθεια είναι τόσο ζωτικής σημασίας» προσθέτει ο Άρμστρονγκ.

Η ανακοίνωση του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία περιλάμβανε επίσης μια γενικότερη προειδοποίηση προς τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να αποφεύγουν συγκεκριμένες περιοχές της Υεμένης. Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στον αποκλεισμό από τη βασική φροντίδα υγείας χιλιάδων ανθρώπων που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση. Τέτοια μέτρα αντιβαίνουν στην ανθρωπιστική αρχή της αμεροληψίας, σύμφωνα με την οποία η βοήθεια πρέπει να παρέχεται σε όσους τη χρειάζονται περισσότερο, ανεξάρτητα από πολιτικές σκοπιμότητες.

 

Σήμερα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε 13 νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην Υεμένη και υποστηρίζουν περισσότερα από 18 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε 11 επαρχίες: Taiz, Aden, Al-Dhale’, Saada, Amran, Hajjah, Ibb, Sana’a, Hodaida, Abyan και Lahj. Με σχεδόν 1.600 εργαζόμενους, που περιλαμβάνουν διεθνές προσωπικό 82 ατόμων, και οικονομική υποστήριξη για περισσότερους από 1.100 εργαζόμενους του Υπουργείου Υγείας, η Υεμένη αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αποστολές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στον κόσμο από την άποψη του προσωπικού.