fbpx Υεμένη: Τυφλές επιθέσεις σε ανθρωπιστικές ιατρικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ταΐζ | msf.gr
prev
next

Γλώσσες

Είστε εδώ

Υεμένη: Τυφλές επιθέσεις σε ανθρωπιστικές ιατρικές εγκαταστάσεις στην πόλη Ταΐζ

Οι επανειλημμένες επιθέσεις και οι ένοπλες εισβολές σε ιατρικές δομές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF) στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης πλήττουν τη δυνατότητά μας να παρέχουμε αποτελεσματική ιατρική φροντίδα στον πληθυσμό της χώρας.

Maya Abu Ata/MSF

Από το 2018 έως σήμερα, η οργάνωση έχει καταγράψει τουλάχιστον 40 βίαια περιστατικά σε βάρος του υποστηριζόμενου από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Γενικού Νοσοκομείου Αλ-Ταουρά (Al-Thawra), του προσωπικού και των ασθενών του, τα οποία περιλαμβάνουν πυροβολισμούς μέσα ή κοντά στις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου. Το νοσοκομειακό κτίριο και εγκαταστάσεις του χτυπήθηκαν πάνω από 15 φορές από πυρά ελαφρών όπλων και οβίδες, ενώ υπήρξαν σχεδόν 10 περιστατικά παρενοχλήσεων και επιθέσεων σε βάρος ιατρικού προσωπικού.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους προς όλες τις εμπόλεμες πλευρές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δομών υγείας και των νοσοκομείων ως ανθρωπιστικών χώρων, καθώς και να σταματήσουν τις τυφλές επιθέσεις και άλλες παραβιάσεις που απειλούν τις ζωές των εργαζομένων υγείας, των ασθενών και των φροντιστών τους.

Το Γενικό Νοσοκομείο Αλ-Ταουρά, το μεγαλύτερο δημόσιο νοσοκομείο στην πόλη Ταΐζ, έχει χτυπηθεί από αδιάκριτους βομβαρδισμούς των Χούτι και έχει δεχτεί εισβολές από ένοπλες ομάδες που συνδέονται με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

«Ο ανθρωπιστικός χώρος απειλείται από τις επανειλημμένες παραβιάσεις που διαπράττουν οι εμπόλεμες πλευρές στην Ταΐζ» λέει η Κορίν Μπεναζέκ, Υπεύθυνη Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Στο νοσοκομείο Αλ-Ταουρά, το προσωπικό δεν αισθάνεται πλέον ασφάλεια σε έναν χώρο που θα έπρεπε να είναι προστατευμένος, ενώ οι ασθενείς αποφεύγουν να έρχονται στο νοσοκομείο επειδή φοβούνται, παρόλο που ουσιαστικά είναι η μόνη επιλογή τους για να λάβουν ιατρική φροντίδα».

Επιπλέον, οι επιθέσεις αυτές έχουν αναγκάσει πολλούς γιατρούς να φύγουν από το νοσοκομείο, καθώς αναζητούν πιο «ασφαλή» εργασία αλλού.

«Η ζωή των γιατρών κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή σε αυτό το νοσοκομείο» λέει ο Χασίμ (Hashem),* μέλος του προσωπικού του νοσοκομείου Αλ-Ταουρά. «Το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού προσωπικού έχει φύγει μετά τις πολλές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί. Έχουν μείνει μόνο δύο γενικοί χειρουργοί και ένας ορθοπεδικός. Οι υπόλοιποι ειδικευμένοι γιατροί έχουν φύγει».

Σε ένα από τα αποτρόπαια περιστατικά που σημειώνονται συστηματικά, ένοπλοι εισβολείς σκότωσαν ασθενείς που δέχονταν ιατρική φροντίδα μέσα στο νοσοκομείο. Τέτοιου είδους επιθέσεις, οδήγησαν σε αρκετές περιπτώσεις, στην αναστολή των δραστηριοτήτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και στην απόφαση της διοίκησης του Αλ-Ταουρά να κλείσει τμήματα του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην έχουν πρόσβαση σε κρίσιμη ιατρική φροντίδα.

Παρόλο που οι βομβαρδισμοί ιατρικών δομών από αέρος και εδάφους στην Ταΐζ μειώθηκαν το 2019, η πρόσφατη επίθεση με οβίδες στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει ότι οι επιθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Οι άμεσες και έμμεσες επιθέσεις εναντίον

ιατρικών δομών δεν θέτουν σε κίνδυνο μόνο τη ζωή του ιατρικού προσωπικού και των ασθενών, αλλά δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια σε ένα ήδη τραυματισμένο και εύθραυστο σύστημα υγείας.

Στις αρχές του μήνα ξέσπασαν συγκρούσεις στην ανατολική πλευρά της Ταΐζ, οι οποίες γρήγορα επεκτάθηκαν σε ολόκληρη την πόλη, με οικιστικές περιοχές να πλήττονται από οβίδες. Στις 13 Μαρτίου 2020, το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Αλ-Ταουρά δέχτηκε οκτώ άτομα που έχασαν τη ζωή τους, ενώ το νοσοκομείο χτυπήθηκε επανειλημμένα από οβίδες την ίδια μέρα. Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Μαρτίου, συνέβη ένα παρόμοιο περιστατικό, όταν καταστράφηκε το γενικό εργαστήριο του νοσοκομείου και τραυματίστηκε ένας γιατρός που βρισκόταν μέσα.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις που αναπτύσσονται έξω από την πόλη πρέπει να σταματήσουν κάθε τυφλή επίθεση εναντίον της Ταΐζ, ενώ οι δυνάμεις μέσα στην πόλη πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να αποφεύγουν να τοποθετούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις κοντά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν θέσει το ζήτημα στις αρμόδιες αρχές, αλλά δυστυχώς οι προειδοποιήσεις τους έχουν αγνοηθεί.

«Οι ενέργειες των εμπόλεμων πλευρών δείχνουν καθαρά μια κατάφωρη έλλειψη σεβασμού απέναντι στην ουδετερότητα των νοσοκομείων και των ιατρικών εγκαταστάσεων. Καθημερινά, το ιατρικό προσωπικό παίρνει τη γενναία απόφαση να συνεχίσει να παρέχει περίθαλψη παρά τους κινδύνους, για το καλό του πληθυσμού της χώρας που εξάρταται απόλυτα από αυτή τη φροντίδα. Όλες οι πλευρές που εμπλέκονται σε αυτή τη σύρραξη είναι υποχρεωμένες βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου να σέβονται και να προστατεύουν τους αμάχους και τις μη στρατιωτικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των νοσοκομείων» λέει η Μπεναζέκ.

*Το όνομα δεν είναι το πραγματικό

Στα τέλη του 2015, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν να υποστηρίζουν το νοσοκομείο Αλ-Ταουρά στην Ταΐζ. Σύντομα επέκτειναν την υποστήριξή τους το 2016 σε άλλα δύο δημόσια νοσοκομεία, το Αλ-Τζουμχουρί (Al-Jumhouri) και το Υεμενο-Σουηδικό Νοσοκομείο, για να καλύψουν τις ανάγκες υγείας των κατοίκων.

Από το 2015 έως το τέλος του 2019, τα υποστηριζόμενα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα νοσοκομεία στην Ταΐζ περιέθαλψαν 15.263 τραυματίες πολέμου, πραγματοποίησαν τουλάχιστον 3.400 χειρουργικές επεμβάσεις, δέχτηκαν 76.766 ασθενείς στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, βοήθησαν σε 8.700 τοκετούς και δέχτηκαν περισσότερες από 9.500 επισκέψεις στα παιδιατρικά εξωτερικά ιατρεία.