Είστε εδώ

Υεμένη: Σε κίνδυνο η ζωή των ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια

Στον αέρα η λειτουργία των μονάδων τεχνητού νεφρού.

Malak Shaher/MSF

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στην Υεμένη, καθώς οι μονάδες τεχνητού νεφρού με δυσκολία παραμένουν σε λειτουργία.

Από την έναρξη των πρόσφατων συγκρούσεων στην Υεμένη, 4 από τις 32 μονάδες τεχνητού νεφρού έχουν αναγκαστεί να κλείσουν. Στις υπόλοιπες υπάρχει έλλειψη βασικών υλικών, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να προσφέρουν θεραπεία στους ασθενείς. Παράλληλα, είναι δύσκολο για τους ασθενείς να μετακινούνται μέχρι τις μονάδες που λειτουργούν ακόμη και να πληρώσουν για τη θεραπεία.

Ο 35χρονος Μουκμπίλ έχει νεφρική ανεπάρκεια και εδώ και μήνες ζει στο πάρκινγκ ενός νοσοκομείου για να αποφύγει τα έξοδα των μετακινήσεων. «Δεν έχω χρήματα για να πηγαινοέρχομαι από το σπίτι στο νοσοκομείο για κάθε αιμοκάθαρση. Έτσι αποφάσισα να μείνω στο πάρκινγκ».

Ο 24χρονος Σαμπέρ μπορεί να πληρώσει για την αιμοκάθαρση επειδή η πεθερά του πούλησε όλα της τα κοσμήματα ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη θεραπεία του. «Η αρρώστια με γονατίζει και τα αγαπημένα μου πρόσωπα υποφέρουν» λέει.

«Οι περισσότεροι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια δεν έχουν τις σωματικές δυνάμεις ή τα χρήματα για να μετακινούνται για τη θεραπεία τους» αναφέρει ο Ντζόεν Μπεσελίνκ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Ακόμη κι αν μπορούν να επισκέπτονται μια μονάδα που λειτουργεί ακόμη, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τη θεραπεία. Ένας σημαντικός αριθμός ασθενών που χρειάζονται αιμοκάθαρση είναι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν να πληρωθούν πάνω από 18 μήνες. Το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούν να λαμβάνουν αυτή την άκρως απαραίτητη ιατρική φροντίδα».

Οι ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια εξαρτώνται από μηχανήματα για τον καθαρισμό του αίματος, μια λειτουργία που κανονικά γίνεται από τους νεφρούς. Οι ασθενείς αυτοί υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση συνήθως τρεις φορές την εβδομάδα. Στην Υεμένη, πλέον πραγματοποιούνται δύο συνεδρίες αιμοκάθαρσης την εβδομάδα.

 «Η κατάσταση για τους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια είναι ένα μόνο παράδειγμα των επιπτώσεων του πολέμου στους Υεμένιους» λέει ο Μπεσελίνκ. «Τα φάρμακα και τα υλικά εξαντλούνται, οι εργαζόμενοι υγείας είναι απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες, τα νοσοκομεία αγωνίζονται να παραμείνουν σε λειτουργία και πολλά από αυτά, μεταξύ αυτών και δομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, έχουν βομβαρδιστεί και αναγκάστηκαν να κλείσουν. Οι ιατρικές ανάγκες είναι τεράστιες και η κατάσταση είναι δραματική».

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν εισαγάγει πάνω από 800 τόνους υλικών αιμοκάθαρσης και έχουν προσφέρει δωρεάν περισσότερες από 83.000 συνεδρίες αιμοκάθαρσης σε περίπου 800 ασθενείς. Ωστόσο, δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες στη χώρα και απευθύνουν έκκληση στις άλλες οργανώσεις να παρέμβουν και να βοηθήσουν τους περισσότερους από 4.400 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια που χρειάζονται επειγόντως θεραπεία.

Αυτή τη στιγμή οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάζονται σε 11 επαρχίες της Υεμένης και υποστηρίζουν περισσότερες από 23 δομές υγείας.

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.