Είστε εδώ

Υεμένη: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διακόπτουν τα προγράμματά τους στην επαρχία Αντ Νταλί λόγω έλλειψης ασφάλειας και απειλών

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να μπορούν να παρέχουν την πολύτιμη ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να απειλούνται.

MSF

Τη διακοπή των προγραμμάτων τους στην επαρχία Αντ Νταλί στη νότια Υεμένη ανακοίνωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα / Médecins Sans Frontières (MSF).

Η απόφαση για τη διακοπή των προγραμμάτων ήταν αποτέλεσμα επανειλημμένων επιθέσεων στην ιατρική δομή, το προσωπικό υγείας και, τελευταία, στο κτίριο του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη του Αντ Νταλί.

«Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις πρέπει να μπορούν να παρέχουν την πολύτιμη ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια χωρίς να απειλούνται. Αυτό δεν έχει γίνει σεβαστό στην πόλη του Αντ Νταλί» λέει η Τον Μπεργκ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Υεμένη. «Έχουν συμβεί πολλά περιστατικά ασφάλειας που είχαν ως στόχο τους ασθενείς, το προσωπικό και τις ιατρικές δομές που υποστηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στην περιοχή. Έπειτα από αυτή τη σειρά σοβαρών περιστατικών, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να διακόψουμε όλες τις ιατρικές και ανθρωπιστικές δραστηριότητες στην επαρχία Αντ Νταλί».

«Οι δραστηριότητές μας έχουν ανασταλεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Την τελευταία φορά που συνέβη αυτό, τον Οκτώβριο, το κτίριο του προσωπικού μας στο Αντ Νταλί είχε δεχτεί επίθεση δύο φορές σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Παρά τις αναστολές των δραστηριοτήτων και τις συνεχείς διαπραγματεύσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τα περιστατικά ασφάλειας και οι απειλές στην πόλη του Αντ Νταλί συνεχίζονται. Με τέτοια απειλή για την ασφάλεια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δεν θεωρούν εφικτή την παροχή ποιοτικής αμερόληπτης φροντίδας υγείας» προσθέτει η Μπεργκ.

Στις δραστηριότητες που διακόπτονται περιλαμβάνεται η υποστήριξη τεσσάρων δομών υγείας: το νοσοκομείο Αλ Νασρ στην πόλη του Αντ Νταλί, το κέντρο βασικής φροντίδας υγείας Αλ Σαλαάμ στο Καταμπά, το κέντρο βασικής φροντίδας υγείας Τι Τζαλάλ στο Αλ Αζαρίκ και το κέντρο βασικής φροντίδας υγείας του Νταμτ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ήταν μία από τις λίγες ιατρικές οργανώσεις που πρόσφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους κατοίκους του Αντ Νταλί. Η οργάνωση αναγνωρίζει τον αντίκτυπο που θα έχει η διακοπή των δραστηριοτήτων της στην πρόσβαση σε φροντίδα υγείας στην επαρχία, καθώς και ότι θα στερήσει από χιλιάδες Υεμένιους πολύτιμη ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

«Λυπούμαστε πολύ που τα πράγματα έφτασαν σε αυτό το σημείο. Ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όμως πλέον ήταν αναπόφευκτη για την ασφάλεια του προσωπικού μας» λέει η Μπεργκ.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται στο Αντ Νταλί από το 2012 υποστηρίζοντας την παροχή δωρεάν ιατρικής φροντίδας στους κατοίκους των περιοχών Αντ Νταλί, Καταμπά, Αλ Αζαρίκ και Νταμτ. Μέχρι σήμερα, εν μέσω συγκρούσεων, επιδημιών και εκτεταμένων ιατρικών αναγκών, η υποστήριξη των Γιατρών Χωρίς Σύνορα επέτρεψε σε αυτές τις δομές υγείας να περιθάλψουν περισσότερους από 400.000 ασθενείς από ολόκληρη την επαρχία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παραμένουν προσηλωμένοι στην υποστήριξη των κατοίκων της Υεμένης και υποστηρίζουν περισσότερα από 12 νοσοκομεία και κέντρα υγείας σε 11 επαρχίες.

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.