Είστε εδώ

Βαλκάνια: η κατηγοριοποίηση βάσει εθνικότητας προκαλεί περισσότερες ανθρωπιστικές ανάγκες

Ως αποτέλεσμα των νέων μέτρων των κυβερνήσεων της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ που επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους μόνο σε ορισμένες εθνικότητες, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Ελλάδας, της ΠΓΔΜ και της Σερβίας χωρίς επαρκή πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και με λιγοστές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και το τι μέλλει γενέσθαι.

Anna Surinyach/MSF
Βαλκάνια: η κατηγοριοποίηση βάσει εθνικότητας προκαλεί περισσότερες ανθρωπιστικές ανάγκες
Αυτή η πολιτική αναγκάζει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές, τους οδηγεί ουσιαστικά στα χέρια των διακινητών και μπορεί να τους κάνει θύματα περαιτέρω βίας και εκβιασμού

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres/MSF) ανησυχούν για τις ιατρικές και ανθρωπιστικές συνέπειες αυτών των νέων συνοριακών πολιτικών και καλούν τις κυβερνήσεις της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων να συμμορφωθούν με την υποχρέωσή τους για προστασία και να επιτρέψουν στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να παράσχουν βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη.

"Η κατάσταση ήταν δραματική ακόμη και πριν τεθεί αυτή η αυθαίρετη διαλογή σε εφαρμογή", αναφέρει ο Stefano Argenziano, Συντονιστής Προγραμμάτων των ΜSF για τη Μετανάστευση. "Εδώ και μήνες καλούμε τις αρχές να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να εξασφαλίσουν ασφαλές και νόμιμο πέρασμα για όσους έχουν ανάγκη. Όχι μόνο δεν είδαμε μια επαρκή ανταπόκριση, αλλά η ικανότητα των ανθρωπιστικών φορέων να παρέχουν καταφύγιο και να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους συχνά περιορίζεται από εμπόδια που επιβάλλονται από τις εθνικές και τοπικές αρχές".

Ελλάδα

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα τεταμένη στον προσωρινό καταυλισμό της Ειδομένης, όπου περίπου 1500 άνθρωποι – στους οποίους δεν επιτρέπεται η διέλευση βάσει εθνικότητας - είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, χωρίς πληροφορίες για τις επιλογές τους και με την παροχή τροφίμων να γίνεται μόνο μέσω εθελοντικών οργανώσεων . Κάθε μέρα νέα λεωφορεία φτάνουν και αυτοί οι αριθμοί είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά μέσα στις επόμενες ημέρες. Οι MSF έχουν εγκαταστήσει δώδεκα μεσαίες ή μεγάλες σκηνές που παρέχουν καταφύγιο σε περίπου 900 ανθρώπους και είναι έτοιμοι να αυξήσουν τη χωρητικότητα με οκτώ επιπλέον σκηνές - αν και αυτή η κλιμάκωση της ανθρωπιστικής βοήθειας αυτή τη στιγμή αμφισβητείται από τις εθνικές και τοπικές αρχές.

Οι ιατρικές ομάδες εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα και έχουν ήδη παρατηρήσει αύξηση των ιατρικών αναγκών των ανθρώπων που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα. Ειδικότερα, οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει σημαντική αύξηση των κρίσεων πανικού και κάθε μέρα γίνονται μάρτυρες αποπειρών αυτοτραυματισμού, άμεση συνέπεια των άθλιων συνθηκών στα σύνορα και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το μέλλον τους.

"Η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων έχουν κάνει μεγάλα και επίπονα ταξίδια για να φτάσουν σε αυτό το σημείο, συχνά βάζοντας σε κίνδυνο της ζωήςτους και έχοντας χάσει τα πάντα", λέει ο Αντώνης Ρήγας, Συντονιστής του Προγράμματος των MSF στην Ειδομένη. "Είναι επιτακτική ανάγκη οι ελληνικές Αρχές να μην προκαλούν περαιτέρω κακό σε αυτούς τους ανθρώπους περιορίζοντας την ικανότητα των ανθρωπιστικών φορέων και εμποδίζοντάς τους εκ των πραγμάτων να καλύψουν τις πιο βασικές ανθρωπιστικές ανάγκες".

Σερβία

Στο Πρέσεβο, 10 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, απαγορεύθηκε σε δεκάδες ανθρώπους να εισέλθουν στο κέντρο καταγραφής, λόγω της εθνικότητάς τους, και αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα έξω σε χαμηλές θερμοκρασίες. Ανάμεσά τους υπήρχαν και γυναίκες, μεταξύ των οποίων μια έγκυος γυναίκα από το Αφγανιστάν που δεν διέθετε τα απαραίτητα έγγραφα.

Στην πόλη Σιντ, στα σύνορα με την Κροατία, περίπου 350 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μετά την εφαρμογή της νέας πολιτικής. Κάποιοι εξήγησαν ότι είχαν διασχίσει τα σύνορα με την Κροατία, αλλά αναγκάστηκαν από την αστυνομία να επιστρέψουν πίσω στη Σερβία. Αρκετοί έδειξαν σημάδια κακοποίησης και ανέφεραν στην ομάδα των MSF ότι είχαν ξυλοκοπηθεί και απειληθεί από τη μεθοριακή αστυνομία της Κροατίας.

"Αυτές οι νέες διαδικασίες κατηγοριοποίησης ανά εθνικότητα μπορούν να προκαλέσουν δραματικές συνέπειες και φοβόμαστε ότι ένα μέρος των ανθρώπων που διέρχονται θα αναγκαστούν να κρυφτούν ξανά και δεν θα έχουν πρόσβαση σε καμία ανθρωπιστική βοήθεια", λέει ο Stephane Moissaing, Επικεφαλής του Προγράμματος των MSF στη Σερβία. "Αυτή η πολιτική αναγκάζει τους ανθρώπους να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνες διαδρομές, τους οδηγεί ουσιαστικά στα χέρια των διακινητών και μπορεί να τους κάνει θύματα περαιτέρω βίας και εκβιασμού".

Μια αυθαίρετη κατηγοριοποίηση με ανησυχητικά ανθρωπιστικά αποτελέσματα

Οι MSF καταγγέλλουν εδώ και μήνες την έλλειψη συντονισμού της ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία εξακολουθεί να αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες όσον αφορά τα καταλύματα για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν τα Βαλκάνια σε αναζήτηση ασφάλειας και προστασίας. "Η διέλευση μέσω Βαλκανίων υπήρξε μέχρι στιγμής η μόνη ρεαλιστική απάντηση στην αποτυχία του ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου και στην ανικανότητα της Ελλάδας να προσφέρει βοήθεια και προστασία", αναφέρει η Aurelie Ponthieu, Σύμβουλος των MSF σε θέματα Μετανάστευσης. "Αυτή η ξαφνική αλλαγή πολιτικής, που εφαρμόζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προστασία των ανθρώπων και οι ιατρικές τους ανάγκες αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ανικανότητα της Ευρώπης και των Δυτικών Βαλκανίων να παρέχουν συνεκτικές και ανθρώπινες λύσεις στις ανάγκες των απελπισμένων ανθρώπων που αναζητούν προστασία".

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Στην Ειδομένη, οι MSF έχουν παράσχει ιατρική φροντίδα σε περίπου 10.000 ανθρώπους από την έναρξη των δραστηριοτήτων τους τον Απρίλιο. Διαχειρίζονται την εξυγίανση του νερού και το αποχετευτικό σύστημα του καταυλισμού  και συνεργάζονται με άλλους φορείς, προκειμένου να παρέχουν ζεστά γεύματα στους πρόσφυγες και βασική βοήθεια για τους ανθρώπους σε ανάγκη. Οι MSF εργάζονται επίσης στα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Λέρου, της Κω, της Καλύμνου και του Αγαθονησίου, όπου παρέχουν ιατρική περίθαλψη, είδη πρώτης ανάγκης και καταφύγιο για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διασχίζουν το Αιγαίο Πέλαγος. Συνολικά, προσέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια σε περίπου 59.000 ανθρώπους στην Ελλάδα ενώ παρέχουν, επίσης, ψυχολογική βοήθεια στα θύματα των ναυαγίων.

Στη Σερβία, οι ομάδες των MSF πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 1.200 ιατρικές εξετάσεις την εβδομάδα ενώ έχουν παράσχει ιατρική φροντίδα σε 28.232 ανθρώπους από το Δεκέμβριο του 2014. Στο Πρέσεβο, έχουν εγκαταστήσει σκηνές όπου μπορούν να κοιμηθούν ή να ξαποστάσουν οι πιο ευάλωτες οικογένειες και υποστηρίζουν επίσης καθημερινά τη μεταφορά οικογενειών με μικρά παιδιά, ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες από τα σύνορα. Στα Κροατικά σύνορα, αυτή τη στιγμή κατασκευάζουν ειδικές σκηνές για το χειμώνα, 240 τετραγωνικών μέτρων η καθεμία.

 


 

29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.