Είστε εδώ

Το θρυλικό Land Cruiser των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Δυνατό, απλό, σχεδόν άφθαρτο... αυτό το τετρακίνητο όχημα χρησιμοποιείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 στα προγράμματά μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Phil Moore

ΚεΙμενο: Robin Vincent-Smith, υπεΥθυνος εφοδιασμοΥ, ΒΕλγιο

 

Το Land Cruiser είναι ένα απίστευτο όχημα – βασικά είναι σχεδόν άφθαρτο. Δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά όργανα, όλα τα εξαρτήματα είναι προσβάσιμα και ο σχεδιασμός του έχει αλλάξει ελάχιστα από τότε που πρωτοεμφανίστηκε. Δεν το σταματάει τίποτα – όπως απέδειξε ο Jeremy Clarkson στο Top Gear όταν προσπάθησε να καταστρέψει ένα Land Cruiser αλλά απέτυχε.

Στις Βρυξέλλες, τα εξοπλίζουμε, τα φτιάχνουμε και στη συνέχεια τα στέλνουμε στις χώρες όπου εργαζόμαστε.

Όταν φτάσει το Land Cruiser στο πεδίο δράσης, κυριολεκτικά βάζεις μπροστά τη μηχανή και έφυγες. Είναι εξοπλισμένο με τα πάντα.  

Τα πιο καινούργια οχήματα αποστέλλονται στις πιο απαιτητικές περιοχές – σε νοσηλευτές που εργάζονται σε κινητές μονάδες μέσα στη ζούγκλα – εκεί είναι που τα χρειάζονται περισσότερο. Τα πιο παλιά αποστέλλονται στον διευθυντή της αποστολής, στην πρωτεύουσα!

Για εμένα, ως πρώην υπεύθυνο εφοδιασμού, αποτελούν σανίδα σωτηρίας. Δεν μπορείς να μετακινηθείς στο πλαίσιο των προγραμμάτων στα οποία εργαζόμαστε εάν δεν έχεις Land Cruiser. Μετά από λίγο τα ερωτεύεσαι. Δίνω σε όλα ονόματα όταν είμαι στο πεδίο και γνωρίζω ποιο επιστρέφει στις εγκαταστάσεις μας από τον ήχο του. Τόσο σημαντικά είναι για μένα. 

Η μητέρα ενός υπεύθυνου εφοδιασμού τηλεφώνησε στις κεντρικές εγκαταστάσεις μας και είπε: «Ο γιος μου μόλις επέστρεψε στη Γαλλία με ένα όχημά σας – είναι φυσιολογικό;» Δεν άντεχε να αποχωριστεί το Land Cruiser του, οπότε επέστρεψε οδικώς με αυτό.

 

Ασθενοφόρα των ΓΧΣ

Μετατρέπουμε ορισμένα Land Cruiser σε ασθενοφόρα υψηλών προδιαγραφών, με κάθε εξοπλισμό που απαιτείται για τη φροντίδα ασθενών ή γυναικών που παρουσιάζουν επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Παρακάτω περιγράφεται αναλυτικά ο εξοπλισμός των οχημάτων:

 

Γραφικά: Jenny Ridley

 

1. ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΦΑΡΟΣ ΜΠΛΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ

Μπορείτε να τον φορτίσετε συνδέοντάς τον στην υποδοχή του αναπτήρα και στη συνέχεια να τον τοποθετήσετε στην οροφή ώστε να είναι ορατός σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

 

2. ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΤΩΝ ΓΧΣ

Μπορείτε να επιλέξετε πόσο ευδιάκριτοι θέλετε να είστε, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές είναι πραγματικά σημαντικό να γνωρίζουν οι άλλοι ότι ανήκετε στους ΓΧΣ.

 

3. ΦΟΡΗΤΟΣ ΣΥΜΠΥΚΝΩΤΗΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ

Λειτουργεί με μπαταρίες, χρησιμοποιεί αέρα και τον συμπυκνώνει για την παραγωγή οξυγόνου. Είναι ακριβός, αλλά απαραίτητος σε περιοχές που δεν μπορείτε να βρείτε φιάλες οξυγόνου.

 

4. ΠΑΛΜΙΚΟ ΟΞΥΜΕΤΡΟ

Εκτελεί δύο πραγματικά σημαντικές λειτουργίες. Εκπέμπει δύο μήκη κύματος φωτός στα δάχτυλα των ασθενών, για την ηλεκτρονική μέτρηση των παλμών τους και τον ταυτόχρονο υπολογισμό του οξυγόνου στο αίμα τους. Είναι μικρό, φορητό και πραγματικά ανθεκτικό.

 

5. ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ

Εάν κάποιος πάθει καρδιακή ανακοπή καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, είναι το μοναδικό πράγμα που θα τον κρατήσει στη ζωή.

 

6. ΜΟΝΑΔΑ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗΣ

Για τον καθαρισμό της αναπνευστικής οδού ώστε να μπορούν να αναπνεύσουν οι ασθενείς. Εάν πυροβοληθεί κάποιος στο στήθος, για παράδειγμα, ενδέχεται να εξέρχεται μεγάλη ποσότητα αίματος από το στόμα του, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή.

 

7. ΔΙΑΙΡΟΥΜΕΝΟ ΟΡΘΟΠΕΔΙΚΟ ΦΟΡΕΙΟ

Ιδανικό για τη φροντίδα τραυμάτων. Ενώ ο ασθενής βρίσκεται στο έδαφος, το τοποθετείτε κάτω από τον ασθενή και το συνδέετε. Ο ασθενής δεν έχει χρόνο να μετακινηθεί – είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε τραυματισμούς του αυχένα. Είναι ένας πολύ γρήγορος και ασφαλής τρόπος για την απομάκρυνση ενός ατόμου από το σημείο όπου διατρέχει κίνδυνο.

 

8. ΕΛΑΣΤΙΚΑ

Χρησιμοποιούμε τέσσερις τύπους ελαστικών: για χρήση σε άμμο, λάσπη, άσφαλτο και υψηλής αντοχής (για τη μεταφορά δομικών υλικών).

 

9. ΑΝΤΛΙΑ ΣΥΡΙΓΓΑΣ

Για τη χορήγηση φαρμάκων έκτακτης ανάγκης με τον σωστό ρυθμό, είτε πολύ αργά ή πολύ γρήγορα. Χρησιμοποιείται επίσης για ενδοφλέβια υγρά και εγχύσεις.

 

 

Μεταφορές των ΓΧΣ

Φυσικά, τα οχήματα 4x4 δεν είναι το μοναδικό μεταφορικό μας μέσο. Δείτε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τους τρόπους προσέγγισης των ασθενών μας.