Είστε εδώ

Τεταμένο το κλίμα στη Γάζα, ενισχύουν τη δράση τους για τους τραυματίες οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Μέσα σε μία μόλις μέρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 1.415 άνθρωποι, κυρίως νέοι άντρες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων 758 δέχτηκαν πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες.

Φωτογραφία αρχείου | Laurie Bonnaud/MSF

Στις 30 Μαρτίου χιλιάδες Παλαιστίνιοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για τη λεγόμενη «Πορεία της Επιστροφής», με την ευκαιρία της «Ημέρας της γης».

Μέσα σε μία μόλις μέρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, 1.415 άνθρωποι, κυρίως νέοι άντρες, τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εκ των οποίων 758 δέχτηκαν πυρά από Ισραηλινούς στρατιώτες. Όλοι οι τραυματίες έλαβαν περίθαλψη στις δομές του Υπουργείου Υγείας.

Μέσα σε τέσσερις ημέρες, 102 ασθενείς οι οποίοι τραυματίστηκαν από σφαίρες στα κάτω άκρα τις πρώτες μέρες της «Πορείας της Επιστροφής» έλαβαν περίθαλψη στις τρεις  κλινικές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που παρέχουν εξειδικευμένη φροντίδα για τραύματα και εγκαύματα. Η οργάνωση ενισχύει τη δυναμικότητά της για παροχή φροντίδας υγείας, φοβούμενη ότι κι άλλοι τραυματίες θα χρειαστούν περίθαλψη τις επόμενες μέρες και εβδομάδες.

Πάνω από το 35% των τραυματιών αυτών έχει κατάγματα στα κάτω άκρα που απαιτούν περίθαλψη μεγάλης διάρκειας, πιθανόν αρκετές χειρουργικές επεμβάσεις και μακρά περίοδο αποκατάστασης. Οι υπόλοιποι ασθενείς έχουν τραύματα μαλακών ιστών, κυρίως στους μύες, αλλά μπορεί να χρειαστούν κι αυτοί χειρουργική επέμβαση και επίδεση για αρκετές εβδομάδες.

«Είχαμε δει ήδη να αυξάνεται ανησυχητικά ο αριθμός των Παλαιστινίων που πυροβολούνταν από Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα από τον Δεκέμβριο, όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις έπειτα από την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» αναφέρει η Μαρί-Ελίζαμπεθ Ινγκρές, εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Παλαιστίνη. «Ο αριθμός των ασθενών με τραύματα είχε αυξηθεί σε 20 την εβδομάδα, ενώ πριν από τον Νοέμβριο ήταν 20 τον μήνα».

Σε δημόσια δομή υγείας στη Γάζα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ετοιμάζονται να ενισχύσουν με τις ομάδες τους τη δυναμικότητα για μετεγχειρητική φροντίδα (εξειδικευμένη νοσηλευτική φροντίδα, επίδεση τραυμάτων).

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι σε συνεχή επαφή με το ιατρικό προσωπικό του Υπουργείου Υγείας και μπορούν επίσης να διαθέσουν εξειδικευμένες χειρουργικές ομάδες για να υποστηρίξουν τα τοπικά νοσοκομεία και να εξασφαλίσουν μεγαλύτερα διαστήματα επανελέγχου για τους ασθενείς αυτούς.

Ακόμη, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν δωρίσει στο Υπουργείο Υγείας ένα κιτ έκτακτης ανάγκης με αναλώσιμα ιατρικά υλικά και φάρμακα για την περίθαλψη περισσότερων από 100 τραυματιών.

«Φοβόμαστε ότι περισσότεροι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν περίθαλψη στις κλινικές μας τις επόμενες μέρες, καθώς περισσότεροι ασθενείς θα παραπέμπονται από τα νοσοκομεία» προσθέτει η Ινγκρές. «Φοβόμαστε επίσης ότι θα υπάρξουν κι άλλες ταραχές και θα τραυματιστούν κι άλλοι άνθρωποι στις εκδηλώσεις που σχεδιάζονται για το διάστημα μέχρι τις 15 Μαΐου. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα ανταποκριθούν στην τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον βαθμό των δυνατοτήτων τους και σύμφωνα με τις ανάγκες του πληθυσμού στη Γάζα».

 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ