Είστε εδώ

Συρία: Συμπτώματα που σχετίζονται πιθανότατα με χρήση χημικών όπλων

Η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας επιβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα των ασθενών από τη χθεσινή επίθεση στο Καν Σεϊκούν σχετίζονται με την έκθεση σε νευροτοξικό παράγοντα, όπως είναι το αέριο σαρίν.

-

Η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που παρέχει υποστήριξη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Μπαμπ Αλ Χάουα στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, επιβεβαιώνει ότι τα συμπτώματα των ασθενών από τη χθεσινή επίθεση στο Καν Σεϊκούν σχετίζονται με την έκθεση σε νευροτοξικό παράγοντα, όπως είναι το αέριο σαρίν.

Ορισμένα από τα θύματα της επίθεσης στην πόλη Καν Σεϊκούν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Μπαμπ Αλ Χάουα, 100 χιλιόμετρα βορειότερα, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οκτώ ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα – μεταξύ των οποίων συστολή της κόρης τους ματιού, μυϊκούς σπασμούς και ακούσια αφόδευση – τα οποία θα μπορούσαν να σχετίζονται με την έκθεση σε νευροτοξικό παράγοντα όπως το αέριο σαρίν ή παρόμοιες χημικές ενώσεις.

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρείχε φάρμακα και αντίδοτα για τη θεραπεία ασθενών, ενώ παρείχε ειδικά προστατευτικά ρούχα για το ιατρικό προσωπικό στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου.

Ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μπόρεσαν να επισκεφθούν και άλλα νοσοκομεία, στα οποία είχαν μεταφερθεί για θεραπεία επιπλέον θύματα της επίθεσης, και ανέφεραν ότι τα θύματα μύριζαν χλωρίνη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχαν εκτεθεί σε χλώριο.

Αυτές οι αναφορές υποδεικνύουν έντονα ότι τα θύματα της επίθεσης στο Καν Σεϊκούν εκτέθηκαν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικές χημικές ουσίες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαχειρίζονται απευθείας 4 δομές υγείας στη βόρεια Συρία και παρέχουν υποστήριξη σε περισσότερες από 150 δομές υγείας σε όλη τη χώρα.