Είστε εδώ

Στα ιατρεία μας σε 71 χώρες πέρασαν 10 εκατομμύρια άνθρωποι σε έναν χρόνο

Στις εμπόλεμες ζώνες, σε επείγουσες κρίσεις, στην περιπέτεια των μετακινούμενων πληθυσμών. Διαβάστε τη Διεθνή Αναφορά Δράσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (2016).

Luca Sola

Το 2016 από τα ιατρεία μας σε 71 χώρες του κόσμου πέρασαν σχεδόν 10 εκατομμύρια άνθρωποι, ο πληθυσμός μίας ολόκληρης χώρας. Εμβολιάσαμε περισσότερους από 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους. Συμβάλαμε στο να γεννηθούν με ασφάλεια 250.000 μωρά.

Σχεδόν το ένα τρίτο των προγραμμάτων μας ήταν σε εμπόλεμες ζώνες αυτή τη χρονιά. Στην Υεμένη, στο Νότιο Σουδάν, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Νιγηρία και στη Συρία οι άμαχοι βρέθηκαν συχνά στο στόχαστρο, αποκομμένοι από οποιαδήποτε βοήθεια.

Εκατομμύρια από αυτούς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν. Οι ομάδες μας υποστήριξαν μετακινούμενους πληθυσμούς, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να γλιτώσουν από τη βία ή την ακραία φτώχεια βρέθηκαν τελικά αντιμέτωποι με νέους κινδύνους.

 

 

 

Η υγεία των ασθενών σε κίνδυνο

Εβδομήντα τέσσερις επιθέσεις σημειώθηκαν σε ιατρικές δομές που υποστηρίζαμε. Στις επιθέσεις αυτές, στη Συρία και την Υεμένη, χάσαμε ασθενείς, χάσαμε συναδέλφους, χάσαμε την πεποίθηση ότι τα νοσοκομεία αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

 

Επείγουσες κρίσεις

Στη Ζάμπια υλοποιήσαμε τη μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού κατά τη διάρκεια επιδημίας χολέρας, εμβολιάζοντας, με ένα εμβόλιο που λαμβάνεται από το στόμα, 423.000 ανθρώπους. Στο Κονγκό εμβολιάσαμε περισσότερους από 1.100.000 ανθρώπους κατά του κίτρινου πυρετού. Σε διάφορες περιοχές του πλανήτη εμβολιάσαμε 870.000 ανθρώπους κατά της ιλαράς.

Επίσης, παραμείναμε ο μεγαλύτερος μη κυβερνητικός φορέας που παρέχει θεραπεία κατά της φυματίωσης υποστηρίζοντας 21.000 ασθενείς στα αντίστοιχα προγράμματά μας.

 

Διαβάστε τη Διεθνή Αναφορά Δράσης για το 2016.