Είστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Δεν είναι μόνο το σώμα που χρειάζεται φροντίδα

Τον περασμένο χρόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 306.300 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας και 49.800 ομαδικές συνεδρίες σε 52 χώρες.

Juan Carlos Tomasi/MSF

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όλο τον κόσμο, ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα υποφέρει από κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, όμως περίπου το 60% των πασχόντων δεν αναζητούν βοήθεια.

Από το 1998 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγνώρισαν επίσημα τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας ως μέρος των παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης. Μια δεκαετία αργότερα και το 2017, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησε 306.300 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας και 49.800 ομαδικές συνεδρίες σε 52 χώρες. 

Πολλοί από τους ανθρώπους που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν αποχωριστεί τις οικογένειές τους ή έχουν βιώσει τον θάνατο αγαπημένων προσώπων. Άλλοι υπέμειναν τη μακρόχρονη δοκιμασία της φυγής από τη χώρα τους, αναζητώντας καταφύγιο και ασφάλεια.

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες: Πολύ μακριά από το σπίτι τους, υπό την πίεση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, να ακούν και να επεξεργάζονται τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, συχνά χρειάζονται οι ίδιοι υποστήριξη.

Δείτε όλη την ιστορία στο Exposure:


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ