Είστε εδώ

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας: Δεν είναι μόνο το σώμα που χρειάζεται φροντίδα

Τον περασμένο χρόνο οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν 306.300 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας και 49.800 ομαδικές συνεδρίες σε 52 χώρες.

Juan Carlos Tomasi/MSF

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε όλο τον κόσμο, ένας στους τέσσερις ανθρώπους θα υποφέρει από κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, όμως περίπου το 60% των πασχόντων δεν αναζητούν βοήθεια.

Από το 1998 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγνώρισαν επίσημα τη σημασία της φροντίδας της ψυχικής υγείας ως μέρος των παρεμβάσεων έκτακτης ανάγκης. Μια δεκαετία αργότερα και το 2017, το προσωπικό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησε 306.300 ατομικές συνεδρίες ψυχικής υγείας και 49.800 ομαδικές συνεδρίες σε 52 χώρες. 

Πολλοί από τους ανθρώπους που αναζήτησαν ιατρική φροντίδα από τις ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν αποχωριστεί τις οικογένειές τους ή έχουν βιώσει τον θάνατο αγαπημένων προσώπων. Άλλοι υπέμειναν τη μακρόχρονη δοκιμασία της φυγής από τη χώρα τους, αναζητώντας καταφύγιο και ασφάλεια.

Οι επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα της ψυχικής υγείας με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αντιμετωπίζουν τις δικές τους δυσκολίες: Πολύ μακριά από το σπίτι τους, υπό την πίεση των συνθηκών έκτακτης ανάγκης, να ακούν και να επεξεργάζονται τις τραυματικές ιστορίες των ανθρώπων που συναντούν, συχνά χρειάζονται οι ίδιοι υποστήριξη.

Δείτε όλη την ιστορία στο Exposure:


 

ΛΕΞΕΙΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.