Είστε εδώ

Ολοκληρώνεται η παρέμβαση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μετά τον καταστροφικό σεισμό της Ινδονησίας στα τέλη Σεπτεμβρίου

Περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 1.373 αγνοούνται.

Sri Harjanti Wahyuningsih/MSF

Ολοκληρώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα την επείγουσα παρέμβασή τους στο Κεντρικό Σουλαουέσι στην Ινδονησία, όπου στις 28 Σεπτεμβρίου χτυπήθηκε από τον σεισμό των 7,4 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω πολλούς νεκρούς και σημαντικές καταστροφές. Θα συνεχίσουν, ωστόσο, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου τις δραστηριότητες ψυχικής υγείας στους πληγέντες.

Στις 30 Οκτωβρίου οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ήταν 2.101. Άλλοι 4.438 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά. Οι επιχειρήσεις διάσωσης σταμάτησαν στις 12 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών της Ινδονησίας, τουλάχιστον 1.373 άνθρωποι αγνοούνται.

«Η κυβέρνηση της Ινδονησίας και οι τοπικές αρχές, καθώς και οι τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις αντέδρασαν γρήγορα στην καταστροφή. Για τον λόγο αυτόν, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ως διεθνής ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, συμπληρώνουν αυτές τις ενέργειες αντιμετώπισης και καλύπτουν τα κενά» λέει ο Ντάνιελ φον Ρέγκε, Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ινδονησία.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν τις δραστηριότητες ψυχικής υγείας μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, δίνοντας προτεραιότητα στα άτομα αλλά και στις κοινότητες, καθώς και στην περαιτέρω εκπαίδευση των εργαζομένων υγείας, ώστε να συνεχίσουν οι ίδιοι να παρέχουν την απαραίτητη υποστήριξη ψυχικής υγείας στους κατοίκους που έχουν πληγεί.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σταμάτησαν την υλικοτεχνική υποστήριξη στο Πάλου στις 18 Νοεμβρίου με την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός προσωρινού κέντρου υγείας στο Μπαλουάσε, νότια του Πάλου, καθώς και της κατασκευής τουαλετών και της εγκατάστασης δεξαμενών νερού σε επιλεγμένους καταυλισμούς.  

Στις 14 Νοεμβρίου είχαν ήδη σταματήσει όλες οι κλινικές δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από αξιολόγηση της δυνατότητας των κοινοτικών κέντρων υγείας να καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Όταν αποχώρησε η ομάδα της οργάνωσης, τα κοινοτικά κέντρα υγείας λειτουργούσαν ήδη στο 80-90% της δυναμικότητάς τους, ενώ είχαν ήδη αποκατασταθεί οι υπηρεσίες υγείας και τα προγράμματα που υλοποιούνταν πριν από τον σεισμό, το τσουνάμι που ακολούθησε αλλά και τη ρευστοποίηση του εδάφους.

Το χρονικό της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

  • Στις 2 Οκτωβρίου, μόλις τέσσερις μέρες μετά την τριπλή καταστροφή (σεισμός, τσουνάμι και ρευστοποίηση εδάφους) στο Κεντρικό Σουλαουέσι, έφτασε η πρώτη ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να αξιολογήσει την κατάσταση. Η ομάδα συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Υγείας της Ινδονησίας για τον προσδιορισμό των κύριων γεωγραφικών περιοχών και τεχνικών τομέων όπου χρειαζόταν βοήθεια.
  • Με βάση την αξιολόγηση, οι ιατρικές δραστηριότητες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Κεντρικό Σουλαουέσι επικεντρώθηκαν σε τέσσερις περιοχές: στο Μπαλουάσε, νότια του Πάλου, καθώς και στο Μπατουσούγια, το Λαμπουάν και το Μαλέι στο διαμέρισμα Ντονγκάλα κατά μήκος της βόρειας ακτής του Πάλου. Στο Σίγκι υπήρξε ρευστοποίηση του εδάφους, ενώ το Ντονγκάλα ήταν η περιοχή που χτυπήθηκε περισσότερο από το τσουνάμι και τον σεισμό.
  • Στις 8 Οκτωβρίου έφτασε η δεύτερη ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να συνεχίσει τις ιατρικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες αυτές επικεντρώθηκαν κυρίως στην κοινότητα του Μπαλουάσε στο Νότιο Ντόλο, στο διαμέρισμα Σίγκι, όπου τοποθετήθηκε μια κινητή μονάδα τις πρώτες τρεις εβδομάδες και κατασκευάστηκε μια προσωρινή δομή υγείας. Η δομή αυτή, που μπορεί να λειτουργήσει για έως 5 χρόνια, έχει μεταβιβαστεί πλέον στις αρχές.
  • Στο Λαμπουάν και το Μπατουσούγια, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα υποστήριξαν τα κέντρα υγείας προκειμένου να αποκατασταθούν οι υπηρεσίες υγείας τους, παρέχοντας κλινική υποστήριξη, διαχείριση ασθενών, υλικά και προμήθειες, καθώς και παραπομπές των πιο σοβαρών περιστατικών. Τη δεύτερη εβδομάδα της παρέμβασης, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα βοήθησαν στην αποκατάσταση της δομής υγείας του Μπατουσούγια, επισκευάζοντας τη στέγη και επιδιορθώνοντας τους τοίχους και τα παράθυρα.
  • Στο Μαλέι, που απέχει 4 ώρες από την πόλη του Πάλου και είναι η πιο απομακρυσμένη περιοχή που υποστήριξαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, παρέχονταν υπηρεσίες υγείας τόσο στο κέντρο υγείας όσο και μέσω κινητών μονάδων στις κοινότητες.
  • Συνολικά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα πραγματοποίησαν περίπου 1.000 συνεδρίες σε 28 μέρες, με μέσο όρο 16 ασθενείς τη μέρα.
  • Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μεταβίβασαν τις εγκαταστάσεις ύδρευσης και υγιεινής που κατασκεύασαν στα κοινοτικά κέντρα υγείας και τους καταυλισμούς: 17 δεξαμενές σε 7 καταυλισμούς/χωριά και 13 τουαλέτες  σε δύο καταυλισμούς και ένα χωριό, καθώς και στο προσωρινό κοινοτικό κέντρο υγείας στο Μπαλουάσε.
  • Αυτή τη στιγμή, η ομάδα ψυχικής υγείας συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες στις κοινότητες που έχουν πληγεί και πρόκειται να παραμείνει μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου.

 

 

 
29/06/2018

Η Αθήνα γίνεται τόπος ανακούφισης για ανθρώπους που πόνεσαν και υπέφεραν σε δύο ηπείρους. Στην κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για θύματα βασανιστηρίων γίνεται μεγάλη προσπάθεια οι άνθρωποι να ξαναβρούν την εμπιστοσύνη τους στους ανθρώπους.

26/06/2018

Τα βασανιστήρια συχνά δεν αφήνουν σημάδια. Μπορούν όμως να διαλύσουν την προσωπικότητα του ατόμου. Ένα βίντεο για τη Διεθνή Ημέρα Υποστήριξης των Θυμάτων Βασανιστηρίων.

18/07/2017

Αναγνωρίζοντας τα μεγάλα ποσοστά θυμάτων βασανιστηρίων μεταξύ των μεταναστών και προσφύγων, καθώς και τη ζωτική ανάγκη τους για αποκατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα άνοιξαν μια κλινική για θύματα βασανιστηρίων στην Αθήνα το 2014, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα, η κλινική έχει προσφέρει φροντίδα σε περισσότερους από 430 ανθρώπους.

26/06/2017

Ο Γιουτζίν και ο Καλίλ είναι δύο από τους 430 ανθρώπους από 40 χώρες που έλαβαν φροντίδα από το πρόγραμμα αποκατάστασης θυμάτων βασανιστηρίων που υλοποιούν στην Αθήνα από το 2014 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα σε συνεργασία με το Κέντρο Ημέρας ΒΑΒΕΛ και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.

22/06/2016

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ανοικτή συζήτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν υποστεί διωγμό και βασανιστήρια λόγω των πολιτικών ή θρησκευτικών πεποιθήσεών τους, της φυλής, του φύλου ή της σεξουαλικής τους ταυτότητας και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη χώρα μας.